Pred rokom to bol Harlem Shake, teraz je to Happy. Hit Pharrella Williamsa v posledných mesiacoch inšpiroval ľudí po celom svete, aby natočili vlastné verzie videoklipu plného tanečníkov šíriacich dobrú náladu. Príjemný "vírus" tento týždeň konečne dorazil aj na Slovensko a po Vysokých Tatrách má svoje Happy video už aj Bratislava.

Na rozdiel od spomínaného fenoménu Harlem Shake, ktorého hromadné šírenie začiatkom minulého roka odštartovalo celkom spontánne, v prípade Happy bola viralita súčasťou plánu. Celé to začalo už v lete 2013 v animovanom filme Ja, zloduch 2 (Despicable Me 2), kde na pieseň tancovala hlavná postavička menom Gru. V novembri potom Pharrell Williams zverejnil 24-hodinový klip, v ktorom rôzni ľudia, vrátane známych osobností ako Kelly Osbourne, Jimmy Kimmel, Jamie Foxx alebo Ana Ortiz, tancujú v uliciach Los Angeles.

Ako prví natočili podobný klip fanúšikovia v Paríži, na Youtube sa objavil už začiatkom decembra. Chytľavá skladba následne inšpirovala aj ľudí v Moskve, Barcelone, Amsterdame, Berlíne, Budapešti, Viedni, Londýne a desiatkach ďalších miest, vrátane exotickejších destinácií ako Hong Kong, Abú Zabí, Tahiti, Šanghaj alebo Saigon/Vietnam. Prekvapivo však najsledovanejšie neoficiálne Happy video nie je z niektorej zo svetových metropol. Dlho bol najväčším virálnym hitom práve Paríž, ktorý má dnes vyše 1,2 milióna pozretí, no tento mesiac ho prekonalo nové video z Tuniska (takmer 1,5 milióna). To natočili miestni fanúšikovia Hviezdnych vojen, vystupujúci v letoviskách, ale aj v púštnych obydliach v kostýmoch filmových hrdinov.

Happy Vysoké Tatry Zdroj: YoutubeTvorcovia tatranského Happy videa stavili na krásu slovenských hôr a dievčat

Skvelá reklama pre Slovensko

Treba povedať, že Parížania aj Tunisania nastavili latku vysoko - obe videá sú na profesionálnej úrovni a v kvalite ani v rozdávaní pozitívnej energie v ničom nezaostávajú za oficiálnym Pharrellovým klipom. Pre nás je potešiteľný fakt, že Slováci, hoci prvé videá z našich končín boli zverejnené až tento týždeň, túto latku rozhodne nepodliezli. Obe patria k najlepším Happy videám, aké momentálne na Youtube môžete nájsť.

Kvalita sa odrazila aj na počte pozretí - video z Vysokých Tatier síce zverejnili len nedávno (18. marca), no už má viac než 330-tisíc prehratí. Veď kto by sa nechcel pozrieť na dievčinu v plavkách na vrchole Lomnického štítu?


Podobný úspech zrejme čaká aj video Happy Bratislava, ktoré je na Youtube iba pár hodín. Okrem tanečníkov v krojoch v popredí Bratislavského hradu a ľudí v uliciach Starého mesta či v okolí Eurovei si v ňom zakrepčil aj Bender z Futuramy. Podľa prvých reakcií Bratislava uvoľnenosťou a prevedením dokonca tatranské video prekonáva. Posúďte sami.


Vírus šťastia podporila aj OSN

Slovenské videá síce prišli až niekoľko mesiacov po začiatku celosvetovej mánie, no zdá sa, že aktuálny virálny fenomén ich tvorcovia zachytili na jeho vrchole. A možno aj na začiatku nového stúpania. Včera bol totiž Medzinárodný deň šťastia, ktorý Organizácia spojených národov (OSN) propagovala práve v spojení s Pharrellovým hitom. Na stránke 24hoursofhappiness.com sa tak každú hodinu, podľa zmeny časových pásiem, objavilo vždy iné fanúšikovské video.

Videá zo Slovenska sa tam síce nedostali, no aj táto aktivita OSN môže napomôcť, aby naďalej vznikali ďalšie a ďalšie nové Happy videá a s nimi aj články v ďalších krajinách, kam veselá mánia dorazí. Úspešné videá z Tatier a Bratislavy, ktoré vzniklo aj vďaka prispeniu spoločnosti z oblasti cestovného ruchu, by sa tak mohli v najbližších týždňoch šíriť ďalej a zviditeľniť Slovensko ako krajinu usmievajúcich sa a šťastných ľudí. Kiež by takou bola aj po voľbách...


Autor: Patrik Marflák
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Pharrell Williams