Od vydania The Eternal, záverečnej nahrávky Sonic Youth, a následného rozpadu jednej z najosobitejších a najvplyvnejších kapiel posledných dvoch dekád 20. storočia uplynulo už 15 rokov.

Kim Gordon sa (nielen) o tomto období, ktoré odštartovalo už na začiatku osemdesiatych rokov, kedy kapelu založila po boku dvojice gitarových mágov Thurston Moore a Lee Ranaldo, rozpísala vo svojom bestselleri Girl in a Band. Knihu, a predovšetkým spomínanú formatívnu životnú i hudobnú etapu, uzatvára príznačne slovami "I know it sounds like I'm someone else entirely now, and I guess I am." (Viem, že to znie, ako keby som teraz bola niekto celkom iný, a hádam, že aj som.). 

Rozpad kultovej noise-rockovej kapely (ktorému predchádzal rozpad 27 rokov trvajúceho manželstva s Moorom) dal Kim priestor realizovať sa nielen v písaní, ale aj vo filme, a predovšetkým vo výtvarnom umení a experimentálnych hudobných projektoch Body/Head (s gitaristom Billom Naceom) a neskôr Glitterbust (s Alexom Knostom z Tomorrows Tulips).

Ako blesk z čistého neba v roku 2019 prišiel jej vôbec prvý sólový album No Home Record, plný drvivých korozívnych beatov, démonických hlukových textúr, disonantných gitár a fragmentovaných textov, inšpirovaný širokou škálou žánrov od no wave cez deväťdesiatkový hip hop, footwork až po free jazz aj súčasnú avantgardnú elektroniku. "Deklamované slogany sú parafrázou na informačne prehltený svet reklamných claimov, sociálnych statusov a dezinformácií. Trefne tak vystihujú súčasný globalizovaný svet, rozpíjajúci doterajšie konštrukty ľudských identít," uvádza vo svojej recenzii pre UNI Petr Mareš. 

Gordon na svoj sólový debut tento rok nadväzuje novinkou s názvom The Collective, ktorá vyšla 8. marca vo vydavateľstve Matador. Opäť na nej spolupracovala s producentom Justinom Raisenom, ktorý sa v minulosti podpísal pod nahrávkami Charli XCX, Yvesa Tumora aj Yeah Yeah Yeahs. Na rozdiel od sólového debutu na novej nahrávke čerpá okrem industrialu a alternatívnej gitarovej hudby inšpiráciu aj z hip-hopu, resp. trapu či z dubu.

"Na tejto nahrávke som chcela vyjadriť absolútne šialenstvo, ktoré teraz okolo seba cítim," zhŕňa Kim, ktorá s novinkou vyráža na letné európske turné s júlovou zastávkou v Prahe. Koncert sa uskutočí v utorok 2. júla o 20:00 v pražskej MeetFactory.

Zdroj: MeetFactory (Hudba.sk edit)