Členovia skupiny Tolstoys, ktorá vznikla v roku 2016 v Bratislave, žijú už dlhší čas v Berlíne, kde pripravujú svoj tretí štúdiový album. Ten vyjde začiatkom apríla a bude obsahovať dvanásť skladieb vrátane emotívneho singla Do You Remember –pesničky, v ktorej si jej autori zaspomínali na začiatok svojho osemročného vzťahu.

"Vidím nás vidieť sa prvýkrát. Buskujem na Laurinskej ulici. Zastaví sa pri mne mladý muž s kontrabasom. Nepoznám ho. Začne so mnou hrať. Čo hrá, sa mi páči, a to ešte ani netuším ako veľmi," opísala Ela Tolstova, speváčka Tolstoys, moment, keď prvýkrát stretla Michala Smetanu – vyštudovaného doktora a hudobníka.

Z tohto náhodného stretnutia dvoch neznámych ľudí sa časom zrodila láska, ktorá už trvá skoro jedno desaťročie. A práve láska je dlhodobo ústredným motívom tvorby kapely Tolstoys, ktorej aktuálny singel Do You Remember je úprimnou retrospektívou vzťahu jej dvoch zakladajúcich členov.

Spomienka na začiatok prvej veľkej lásky

"Do You Remember vznikla ako väčšina našich piesní – výsledkom dlhého rozhovoru a vzájomného pochopenia. Rozprávame sa a z emócie, ktorá vyvstane, začne vznikať pesnička, text, groove, hudba. Táto konkrétne je reflexiou na náš vzťah s Miškom. Sme partnermi počas celého fungovania Tolstoys, takže už viac ako osem rokov. Sme svoje prvé veľké lásky. Byť v tak dlhom vzťahu, v tak mladom veku, prejsť si toľkými osobnými aj kariérnymi zmenami a vlastne spolu vyrásť, je krásnou ale predsa veľkou výzvou. Pesnička je vlastne aj snahou pripomenúť si začiatok nášho vzťahu, nasadiť si na chvíľu opäť tie ružové okuliare," priblížila Ela vznik skladby.

"Keď pieseň dnes počujem, pripomína mi našu prvú spoločnú jar. Nesmelo sme randili, brali všetko pomaly a prvýkrát sme do hĺbky spoznávali jeden druhého. Nevynára sa mi konkrétna situácia, skôr len spleť farieb, slnka a pocitu, že máme všetok čas na svete a krásnu, dlhú lásku pred sebou, ktorá trvá dodnes," teší sa spoluautor skladby Michal Smetana.

Tolstoys - Do You Remember, 2024 Zdroj: archív Tolstoys

Okrem Ely a Michala sa na novinke autorsky podieľal aj novozélandský bubeník a producent Andrew John Deihl alias Drew Deal. Do You Remember je v poradí už šiestym singlom z nového albumu No Limit To Love. Ten vyjde 4. apríla a kapela ho následne podporí koncertným turné po Slovensku, Čechách, Nemecku a Švajčiarsku.

"Na našich koncertoch sa snažíme prostredníctvom spoločného zážitku prepájať s ľuďmi i prepojiť ľudí navzájom. Hráme a rozprávame poslucháčom ucelený kontinuálny príbeh o zemi, kde úprimnosť a láska sú tak samozrejmé a nekonečné ako obloha, a v ktorom sa na hodinu môžu úplne stratiť. Minulý rok sme ako vyvrcholenie šou maľovali na plátno. Tento rok tiež pripravujeme niečo, čo nás zblíži ešte viac. Hlavným cieľom zostáva šíriť lásku k blížnemu. No Limit To Love," prezradila Ela.

Tolstoys, 2024 Zdroj: Caroline Mackintosh

Výnimočný začiatok turné

Ešte predtým, ako sa skupina presunie z Berlína na Slovensko, odohrá špeciálny koncert na švajčiarskom festivale Project Agora v Bazileji. Tolstoys tam vystúpia spoločne s jazzovým klaviristom Malcolmom Braffom.

"Za túto spoluprácu vďačíme kreatívnemu tímu festivalu. Hlavnou myšlienkou podujatia je vytváranie dialógu medzi generáciami a spájanie švajčiarskej hudobnej scény so zahraničím. S Malcolmom strávime päť dní na umeleckej rezidencii, kde vytvoríme koncert úplne od základov. V sobotu 4. mája ho následne odprezentujeme na festivale. Sami ešte nevieme, ako to bude vyzerať, ale z rozhovoru s Malcolmom sme hneď pochopili, že má okolo seba úžasnú auru a že to bude veľmi špeciálna spolupráca, počas ktorej sa jeden od druhého, v spoločnom čase a priestore, veľa naučíme," neskrýva nadšenie Ela.

Tolstoys – No Limit to Love Tour 2024:

  • 4. 5. – Basel, Project Agoro (+ Malcolm Braff)
  • 7. 5. – Bratislava, Kácečko
  • 8. 5. – Modra, Wild Kitchen: Acoustic Session
  • 9. 5. – Košice, Tabačka + Christina Mantis
  • 10. 5. – Prešov, Wave
  • 11. 5. – Humenné, History Art & Music Club
  • 16. 5. – Praha, Café v lese
  • 17. 5. – Považská Bystrica, Cooltajner
  • 18. 5. – Tábor, Orion Music Club
  • 24. 5. – Ústí nad Labem, Hraničár
  • 25. 5. – Plzeň, Moovement
  • 28. 5. – Berlin, Kantine am Berghain + Akari
  • 5. 7. – Boskovice, Festival Boskovice
  • 24. 7. – Písek, Krásná Setkání Festival
  • 26. 7. – Tužina, Tužina Gro(o)ve Festival
  • 27. 7. – Rožňava, KC Kláštor
  • 16. 8. – Nová Baňa, Zvonička
  • 17. 8. – Banská Bystrica, Záhrada

Všetky podrobnosti o koncertoch nájdete na oficiálnom webe tolstoys.org/tour.

Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér Marek Kučera. Správu sme upravili.