Mesiac pred začiatkom Pohody - 12. a 13. júna - zažije Trenčín mestskú festivalovú atmosféru priamo na hrade. Medzi hudobnými lákadlami nechýbajú mená ako nemeckí Saroos, nujazzová skupina z Poľska Mitch And Mitch a americký indie rock zastúpia Celestial Shore.

KUltúrne podujatie bude prebiehať na Trenčianskom hrade, ale aj na Mierovom námestí a v kaviarňach Paddock a Coffee Sheep. Lineup festivalu je nabitý hudobnými menami ako Mitch And Mitch - poľská verzia Monty Python, shoegazeoví Manon Meurt, ktorí predskakovali kapele My Bloody Valentine v Prahe, či aktuálny český dream-popový objav Mayen. Headlinerom podujatia sú nemeckí vesmírni zvukoví experimentátori Saroos - skupina zložená z členov kapiel The Notwist a Lali Puna.

Hudba, film aj detské divadlo

Rôznorodosť hudobných žánrov, ale aj divadlá a premietania filmov v prostredí s výnimočnou atmosférou a výhľadom na mesto sú zárukou nevšedných zážitkov. Počas dvoch dní konania festivalu KUltúrne podujatie sa predstavia aj Autumnist, Wild Tides, Jelly Belly, Frank Winter, Genuine Jacks, DJ Nowhereman a Gramophon Brothers.

Okrem hudby sa budú na festivale premietať filmy Homo Ciris, 25km2 z dielne Almostar, dobrodružný film Uli Biaho a maďarská snímka Men with Balls, ktorá vznikol v rámci celoročného projektu alternatívnej distribúcie najlepších autorských dokumentov strednej a východnej Európy, medzinárodného projektu Kinedok. Návštevníci sa môžu tešiť aj na čítačku Divadla Skrat a detské predstavenie Divadla ZkuFraVon.

Kde sa vzalo KU

"Naším pôvodným zámerom bolo zabávať sa dva dni. Vymysleli sme si festival pre seba na tom najpompéznejšom mieste v Trenčíne," hovorí o prvotných plánoch za organizátorov Ondrej Slivka. Názov KUltúrne podujatie je podľa neho výrazom, ktorý sa už takmer nepoužíva, pričom veľké KU je inšpirované ruským sci-fi filmom Kin-Dza-Dza! (1986). "Film Kin-Dza-Dza nás veľmi ovplyvnil, preto sme sa rozhodli dať mu čestné miesto v názve podujatia," hovorí Slivka.

KUltúrne podujatie je pokračovaním minuloročného jednodňového festivalu KuLetourne podujatie, na ktorom sa predstavili The Autumnist, Saténové ruky, Youcoco a premiéru mal dokument Le Tour z dielne produkčnej spoločnosti Almostar.

Vstupenky na festival sa dajú zakúpiť v sieti Predpredaj.sk, ale aj priamo v Trenčíne v kaviarňach Paddock a Coffee Sheep. Cena lístka je 12 eur, pričom v deň festivalu sa budú vstupenky predávať za 15 eur. Viac informácií nájdete na stránke www.kulturnepodujatie.sk.

Vstupenky Predpredaj.sk

Kapela Saroos vznikla v roku 2005 v zložení Florian Zimmer a Christoph Brandner. Keď o rok neskôr vydávali na labeli Alien Transistor eponymný debutový album, prizvali si ako hosťa Maxa Punktezahla z kapely Notwist, ktorý sa stal v roku 2007 oficiálnym členom. Nasledovali nahrávky See Me Not (2010) a Return (2013), na ktorých si razia svoju abstraktnú a temnú cestu post-rocku s dávkou psychadelických zvukových koláží.


Skupina Mitch And Mitch je často označovaná aj ako najbizarnejšia kapela v Poľsku. Pôvodné duo zložené z perkusionistu Macia Morettiega a gitaristu Bertka Magnela sa od roku 2002 rozšírilo do podoby stálej deväťčlennej kapely, pričom oficiálne skupinu tvorí aj 26 ďalších hosťujúcich členov, ktorí sa počas trinásťročného fungovania ku skupine občas pridružili. Ich štýl vykazuje známky nu jazzu, ale vo svojom repertoári zachádzajú aj do rytmov exotickej salsy, punk rocku či ska, to všetko s istou dávkou experimentu a absurdného humoru.


Po debutovom albume 10x kapely Celestial Shore, ktorý vyšiel pod hlavičkou vydavateľstva Hometapes, sa trojica hudobníkov Sam Owens, Greg Albert a Max Almario pripomenula druhou nahrávkou Enter Ghost. Je to rockový album, ktorý má silu cestovať v čase s tak typickými nástrojmi ako elektrická gitara, basgitara a bicie.


Manon Meurt už pred dvoma rokmi výrazne upútali sebaistým a hudobne presvedčivým prejavom, čo im pomohlo aj k spomínanému predskakovaniu na pražskom koncerte shoegazeovej legendy My Bloody Valentine. Štvorica z českého Rakovníka - Káťa Elznicová, Vojtěch Pejša, Síma Kuchárová a Jirka Bendl - vydala s pomocou crowdfundingu minulý rok svoje eponymné EP. Vo svojej tvorbe Manon Meurt zachádzajú za hranice post-rocku až k noise alebo dream popu, takže ich koncerty sú zážitkom nielen pre ortodoxných fanúšikov shoegaze.


Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Ondrej Slivka.