Slovenský raper Rakby v súčasnosti pracuje na dvoch nových videoklipoch, ktoré by chcel uviesť do konca aktuálneho školského roka. Prvý k piesni Karma, ktorú zatiaľ nezverejnil, bude podľa jeho slov nakrútený na jeden záber. Chystá tiež klip k novej verzii jedného zo svojich starších singlov Svet patrí nám z roku 2013.

"Karma bude na vtipnú nôtu a v retro štýle. Je to taký funk s prvkami reggae v slohách," priblížil Rakby v rozhovore pre agentúru SITA. Ako ďalej poznamenal, v karmu verí aj v reálnom živote. "Ja sa ňou inšpirujem, beriem ako holý fakt, že karma existuje. Verím v to, že keď si dobrý človek, robíš dobré skutky a dobré veci a pôsobíš dobre, tá akcia bude mať aj reakciu a myslím si, že potom priťahuješ dobré veci a priťahuješ dobré okolie," poznamenal.

"Keby som bol zlý a nasraný raper, tak by sa asi so mnou normálni ľudia, ktorí sú pozitívne naladení a ktorí sú trošku inteligenčne vyššie, nemajú predsudky a nie sú ukrivdení, nebavili," uviedol rodák z Nitry, podľa ktorého z väčšiny Slovákov cítiť krivdu. "Chcem, aby sa Slováci konečne naučili, že ukrivdenosť je strašne zlá, tú by nemali v sebe mať, lebo z toho vznikajú len zlé veci, človek si potom sám neverí a tak ani nič nedosiahne, keď si myslí, že je mu ukrivdené a robí zlo ostatným," poznamenal. 

V súvislosti s druhým pripravovaným klipom zdôrazňuje, že svet patrí skutočne každému. "Stačí len trošku otvoriť oči a byť vnímavý. Nejde tu o materiálno, svet ti patrí vtedy, keď si šťastný," povedal. Nová verzia skladby, ktorú Rakby premiérovo predstavil v šou Tanec snov, vznikla v spolupráci s ďalšími hudobníkmi. "Svet patrí nám je čistý funkový pop, taký moderný štýl, ktorý momentálne v Amerike šľape. Všetko je to vlastne nahraté so živými kapelami, takmer všade sú živé nástroje," podotkol interpret, ktorý sa podľa vlastných slov rád vracia vo svojej tvorbe k živej hudbe. "Strašne ma to baví, tie gitary, ten tvorivý proces, že nie je všetko robené len na počítači," dodal na záver.

Prečítajte si: Samuel a Rakby v novom videoklipe spomínajú na krásku známu z televízie

Vyrastal na českých pesničkároch a slovenskom pope

Rakby, vlastným menom Ramón Beňo, tiež v rozhovore pre SITA prekvapil vyjadrením, že vyrastal na hudbe českých pesničkárov. "Počúval som veľa popových vecí, ale aj Nohavicu a Karla Kryla. Otec mal ich kazety, tak sme to počúvali, hlavne keď sme išli niekam na výlet, takže to ma neobišlo," prezradil. Rovnako sa mu však od malička páčili i viacerí slovenskí interpreti. "IMT Smile, ich prvé albumy boli fantastické, Jana Kirschner, album Modrá bol fantastický. To sú také veci, čo už zostanú legendárne. Má to metaforu, má to pointu, je to melodické, spevavé, pekné,“ uviedol Rakby. 

Súčasná hudobná scéna podľa neho nie je taká kvalitná ako kedysi. "Na prelome roku 2000, vtedy vznikli tie nové hviezdy ako IMT Smile, No Name, Desmod, Horkýže, tí boli silní strašne. Momentálne je to také... Je to v pohodičke, ale stále sa recyklujú tie isté nápady, stále tá istá rovnica bez nejakého nového nápadu," myslí si 26-ročný rodák z Nitry, ktorý sa chce napriek tomu realizovať hlavne v komerčnej hudobnej sfére. "Na Slovensku je ťažké robiť underground, keď sa tým chce človek aj živiť a robiť to kvalitne. Klipy niečo stoja, štúdio niečo stojí, všetko niečo stojí a mňa vždy bavila komerčná hudba, ale vždy som si vyberal kvalitnú," dodal Rakby.

Zdroj: SITA
Foto: Michal Petrík

Súvisiaci interpreti: Rakby