Koniec tohto týždňa bude v znamení slovensko-českých stretnutí na podujatiach Cibula Fest, Rockscape, Žákovic Open a Mikulášsky jazzový festival. Hoci všetky z menovaných festivalov sú žánrovo odlišné, spája ich najmä to, že svojim návštevníkom ponúknu plnú priehršť kvalitných domácich mien.

Cibula Fest - Alphaville, Divokej Bill, Tři Sestry, Chinaski...
(24. - 26. júl, letisko Holíč)

Multižánrový slovensko-český festival Cibula Fest, ktorý na pohraničnom území letiska v Holíči spája kapely aj fanúšikov z oboch bratských krajín, tento rok prvýkrát privíta aj veľkú medzinárodnú hviezdu. Je ňou kapela Alphaville, ktorá ponúkne fanúšikom príležitosť zaspomínať si s hitmi Forever Young, Big In Japan alebo Sounds Like a Melody na 80. roky. Okrem synthpopových hviezd, ktorých frontmanom je charizmatický Marian Gold, sa na podujatí samozrejme predstavia aj desiatky domácich a českých kapiel ako Chinaski, Tři sestry, Polemic, Inekafe, Divokej Bill, Děda Mládek Ilegal Band, Slobodná Európa či Zóna A.

Viac info a vstupenky:  Predpredaj.sk

Rockscape - Buty, Ghymes, Hrana, Michael Kocáb...
(24. - 26. júl, Amfiteáter Banská Bystrica)

Podujatie Rockscape už koncom tohto týždňa privíta významné mená domácej rockovej a alternatívnej scény. Na pódiu sa stretnú kapely a interpreti ako Citron, Buty, Michael Kocáb, Slobodná Európa, Ghymes, Oskar Rózsa s projektom Hrana, Karpatské chrbáty, Chiki Liki Tu-a, Korben Dallas, Lavagance alebo Bad Karma Boy. Celkovo sa na festivale v Banskej Bystrici predstaví takmer 30 mien, pričom organizátori pozvali aj hosťa z Veľkej Británie - skupinu Brothers Rasputin.

Viac info a vstupenky:  Predpredaj.sk

Oskar Rózsa - Hrana tour 2011, MMC, Bratislava Zdroj: Igor Daniš

Žákovic Open - Hex, Para, Le Payaco, Xindl X, Midi Lidi... 
(25. - 26. júl, Trenčianske Bohuslavice)

Festival Žákovic Open sa síce zaobíde aj bez veľkých zahraničných mien, no v našom zozname odporúčaných letných akcií tradične nemôže chýbať. Ak chcete zažiť atmosféru, v ktorej sa prirodzene stierajú hranice medzi hudobníkmi a fanúšikmi (čoho najlepším dôkazom je unikátny futbalový turnaj), nenechajte si ho ujsť. Na pódiu sa predstavia osvedčené domáce festivaové kapely ako Para, Hex, Le Payaco, Billy Barman alebo Korben Dallas, a prídu aj dvaja výrazní predstavitelia súčasnej českej scény - Xindl X a Midi Lidi.

Viac info a vstupenky:  Predpredaj.sk

Mikulášsky jazzový festival - Honest Talk, Sławek Jaskułke Trio...
(25. - 27. júl, Nádvorie Čierneho Orla, Liptovský Mikuláš)

Cieľom Mikulášskeho jazzového festivalu je priniesť do liptovského regiónu špičkový jazz z domova i zo sveta. Jeho jubilejný 10. ročník je toho dôkazom. Organizátori totiž ponúknu vystúpenia svetových mien ako Chris Woods Groove, Honest Talk či Sławek Jaskułke Trio, ktorým budú sekundovať Peter Lipa, Martin Chodúr, Jazzabell, Fehero Rocher, Katarzia, Michal Motýľ Tentet a Oskar Rózsa Trio.

Viac info a vstupenky:  Predpredaj.sk

Text: Hudba.sk, PR, archív
Foto: Peter Spurny