Ak si neviete predstaviť dychovku, na koncerte ktorej budete počuť hip-hop, jazz aj punk, v utorok 26. novembra si nenechajte ujsť bratislavský koncert americkej formácie Youngblood Brass Band. Desaťčlenné zoskupenie v klube LOFT! predvedie, ako má vyzerať progresívny brass band.

Fotografie z aktuálneho turné Youngblood Brass Band naznačujú, že sa môžeme tešiť na množstvo energie a kto počul nahrávky tejto kapely, vie, že rátať treba s veľkou hudobnou rozmanitosťou a ešte väčšou dávkou energie. Ako predskokan vystúpi v Bratislave škótsky DJ a producent A La Fu z labelu Big Dada.

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Yougblood Brass Band - Ê la ê / Cite The Line

Nový poklad labelu Tru Thougths

Youngblood Brass Band funguje na scéne od konca 90. rokov. Ešte pod názvom One Lard Biskit Brass Band vydala formácia debutový album Better Recognize (1997). Výraznejšie na seba upozornila nahrávkou Unlearn (2000), na ktorej svoje sily spojila s takými menami ako Talib Kweli, Mike Ladd alebo spevákom Franka Zappu Ikeom Willisom. Už vtedy bolo vidieť, že vo využívaní prvkov značne odlišných hudobných žánrov sú Youngblood Brass Band ako doma. Vďaka punkovému prístupu a energii, ktorú v mnohých skladbách kombinujú s rapom, ich možno označiť za dychársku obdobu punk-rapových Rage Against The Machine.

Početná kapela neskôr vydala albumy Center:Level:Roar (2003), Live.Places. (2005) a Is That s Riot? (2007). Do klubu LOFT! však príde s úplne čerstvým materiálom. Tým je štúdiovka Pax volumi (2013), ktorú skupina vydala na prestížnom brightonskom labeli Tru Thoughts, zastrešujúcom spriaznených Hot 8 Brass Band, ale aj ďalšie silné mená ako Bonobo, Quantic, Belleruche, Hidden Orchestra či Alice Russell. Na tomto albume cítiť, že muzikanti sú už naozaj "vyhratí", pričom od tých predchádzajúcich nahrávok ho odlišuje aj precízna produkcia.

Youngblood Brass Band - 20 Questions

Výstup Youngblood Brass Bandu k absolútnej špičke dokumentujú aj hrania na najprestížnejších svetových festivaloch ako sú Roskilde, Glastonbury, North Sea Jazz či WOMAD. The New Yorker o tejto skupine napísal, že sú "stredozápadnou odpoveďou na The Roots", JazzTimes ich označil za hudobníkov, z ktorých budete "totálne mimo" a LA Weekly ich opísal ako "originálnych, zábavných, no drsných". V utorok 26. novembra sa na mapu zastávok tejto skvelej kapely konečne dostane aj Bratislava. 

Prvýkrát sa v Bratislave predstaví aj DJ a producent A La Fu pochádzaci zo škótskeho Aberdeenu. Počas svojej kariéry spolupracoval s menami ako Roots Manuva, Coldcut či Saul Williams a popri domovskom Big Dada aj s vydavateľstvami ako Ninja Tune alebo Def Jux. Za sebou má vystúpenia na Glastonbury, Pukkelpope či Brixton Academy a objavil sa aj v MTV. V Bratislave by nemal vynechať skladby z pripravovaného EP s názvom I'll Drive You Pray. 

Lístky na jedinečný koncert, ktorý bude súčasťou série NouveauNu.Night, si môžete v predpredajovej cene 12 eur zakúpiť na stránke Predpredaj.sk.

Youngblood Brass Band - Whiskey Tango Foxtrot

Youngblood Brass Band - Ain't Nobody

Youngblood Brass Band - March

Informácie pre Hudba.sk poskytol Ján Papač, PR manažér koncertnej série NouveauNu.Night. Viac na www.vresk.sk a www.facebook.com/NouveauNu.

Foto: Tim Collins - Facebook.com/youngbloodbrassband