Hneď dve známe české kapely v ostatných dňoch oznámili fanúšikom svoje rozhodnutie nateraz ukončiť svoju činnosť na hudobnej scéne. Indierockoví Charlie Straight aj recesisti Nightwork sa s fanúšikmi rozlúčia ešte tento rok na špeciálnych koncertoch. Britská kapela Keane zase ohlásila prestávku, počas ktorej sa členovia budú venovať iným projektom.

Charlie Straight ako dôvod na ukončenie spoločnej cesty uviedli rozdielne názory na smerovanie kapely. "Za sedem rokov sme spolu zažili neuveriteľné veci, ktoré nás formovali. Ľudia sa však menia, takže je prirodzené, že sa každý z nás posunul niekam inam a naše vízie o tom, kam by kapela mala smerovať, sa rozchádzajú. Možno bude táto situácia pre verejnosť a našich fanúšikov nepochopiteľná, pretože sa nám najmä v poslednej dobe začalo naozaj dariť. Bolo by však zbabelé nútiť sa do ďalšieho pokračovania len preto, že máme úspech," vyhlásil basgitarista kapely Jan Cienciala.

Spevák skupiny Albert Černý prezradil, že sa bude hudbe venovať aj naďalej. "Podľa mňa by mal človek v živote robiť veci na sto percent a nebáť sa zmeny. Budem písať piesne, spievať a žiť hudbou naplno. S bubeníkom Pavlom Pilchom už pracujem na niečom novom," povedal. Pianista Michal Šupák sa chce venovať komponovaniu filmovej hudby, skladaniu piesní či projektu choreografa Yemiho A.D. s názvom Equals. 

Skupina Charlie Straight vznikla v roku 2006 v českom Třinci. Debutovým albumom She's a Good Swimmer (2009) zabodovala u českých hudobných kritikov a prebojovala sa aj do vysielania celoeurópskej MTV. V kategórii Objav roka bola nominovaná na cenu Český slavík 2009, krátko na to získala tri ceny českej Akademie populární hudby Anděl v kategóriách Objav roka, Videoklip roka a Album roka. V roku 2012 kapela vydala album Someone With a Slow Heartbeat, na ktorom spolupracoval aj britský producent Guy Fixsen.

Formácia sa s fanúšikmi lúči prostredníctvom videoklipu k piesni Crush On a Hooligan, ktorý režíroval Slovák Michal "Kunes" Kováč. Charlie Straight majú naplánované aj posledné tri české koncerty, pričom rozlúčkové vystúpenie sa bude konať 26. novembra v brnianskom klube Fléda. Kuriozitou je, že len deň predtým odohrá svoj posledný koncert kapely Nightwork, čítajte viac nižšie.


Nightwork: "Už sme všetko vyskúšali"

Populárna kapela Nightwork začiatkom mesiaca zvolala v Prahe tlačovú konferenciu k novému albumu a megakoncertu v O2 aréne. Vtedy však ešte nikto netušil, že na stretnutí s novinármi, ktoré sa uskutočnilo vo štvrtok 17. októbra, plánovali hudobníci a zabávači František Soukup, Jakub Prachař, Vojtěch Dyk, Jan Maxián, Jakub Antl a Ondřej Sluka oznámiť ukončenie svojej spoločnej dráhy.

Očakávaný koncert, na ktorý sa podľa iDnes.cz bez väčšej propagácie predalo už vyše 8-tisíc vstupeniek, tak bude rozlúčkou tejto zostavy s fanúšikmi. "Už sme si tu všetko vyskúšali a od začiatku sme si hovorili, že v najlepšom je najlepšie prestať," uviedol na štvrtkovej tlačovke tvorivý líder a producent kapely František Soukup. Samotné vystúpenie, na ktorom odznejú aj skladby z nového, v poradí tretieho albumu Čauki Mňauki bude najväčšou halovou šou, akú kedy Nightwork mali. Ide teda o niečo, čo v rámci českej scény zatiaľ vyskúšať nestihli. "Chceli sme urobiť niečo, z čoho máme naozaj hrôzu. A to je práve koncert v O2 aréne," dodal kapelník.

Koncert sa uskutoční 25. novembra a fanúšikovia sa môžu tešiť na kapelu doplnenú o dychovú sekciu, spevácky zbor a ďalších hudobných hostí, ale aj na obriu dekoráciu či hustý sneh počas jednej z pesničiek. Hoci Nightwork nevylúčili ďalšie koncerty v budúcnosti, muselo by ísť o rovnako veľké akcie. "Určite sa nevrátime do klubov alebo na festivaly," vysvetlil Soukup.


Členovia Keane sa chcú venovať sólovkám

Hudobníci z britskej kapely Keane s najväčšou pravdepodobnosťou ešte budú spolu hrať a nahrávať, teraz si však chcú dať na neurčitý čas pauzu od spoločnej tvorby, aby sa mohli venovať sólovým projektom. Spravia tak po vydaní výberovky najväčších hitov pod názvom The Best Of Keane, ktorá sa dostane do predaja 11. novembra. Oznámil to hovorca skupiny po tom, čo sa v denníku The Sun objavil v nedeľu článok, že sa formácia rozpadne.

Štvorčlenná formácia sa na celom svete presadila vo februári 2004 hitom Somewhere Only We Know, ktorý bol súčasťou ich debutovej nahrávky Hopes And Fears (2004). Po úspechu prvého albumu vydali nahrávku Under The Iron Sea (2006), z ktorej pochádzajú napríklad single A Bad Dream, Is It Any Wonder? či Crystal Ball. Tretí album s názvom Perfect Symmetry (2008) obsahoval okrem iných piesne Lovers Are Losing a Spiralling. V máji 2012 Keane vydali zatiaľ poslednú štúdiovku Strangeland. So všetkými štyrmi nahrávkami dobyli britský albumový rebríček a na čelo UK Chartu sa im podarilo dostať aj s EP Night Train (2010).

Na spomínanej výberovke The Best Of Keane sa budú okrem 18 hitov z predošlých nahrávok nachádzať aj dve nové piesne - Higher Than The Sun a Won't Be Broken.


Zdroj: SITA, iDnes.cz, Nme.com
Foto: archív

Súvisiaci interpreti: Charlie Straight, Keane