Tublatanka mala rande so svojím mestom, a to doslova. V rámci turné k 30. výročiu založenia kapely totiž odohrala koncert v Bratislave, kde s ňou spieval aj vypredaný Majestic Music Club. Kvalitu a energiu vyše 150 minút trvajúceho vystúpenia našťastie neovplyvnilo ani zranenie basgitaristu Ďura Topora.

"Mal som veľmi dobrý a zároveň sentimentálny pocit. Do týchto priestorov som chodil ako malý chlapec s rodičmi. Bolo to kedysi kino Dukla, kam som chodil na všetky obľúbené filmy. Teraz som sa dostal pred toto plátno. Bratislava je moje rodné mesto a všetky koncerty, ktoré sme tu odohrali, si dobre pamätám. Koncert v Bratislave je pre mňa vždy nová skúsenosť a ešte o trochu väčšia zodpovednosť," uviedol frontman kapely Maťo Ďurinda.

Naplno aj cez bolesť

Zážitok z viac ako dve a pol hodiny trvajúceho koncertu plného tých najväčších hitov nijako nepoznačilo ani zranenie Ďura Topora, ktoré sa mu prihodilo na pódiu. "Počas môjho sóla na basovú gitaru, keď som sa poriadne rozbehol, mi niečo prasklo v lýtku. Už mám podobnú skúsenosť, pri futbale mi odišiel krížový väz v kolene. Obávam sa, že aj teraz mám niečo odtrhnuté... Štípe ma to až v očiach. Takže som zvyšok koncertu kríval a idem rovno k ortopédovi. Dúfam, že to neohrozí ďalšie koncerty. Inak sa mi hralo super. Mám radosť, že prišlo aj veľa ľudí z Topoľčian, z môjho rodného mesta," prezradil basgitarista.

Skvelými inštrumentálnymi výkonmi sa zaskvel aj bubeník Peter Schlosser, ktorý s Toporom nacvičil špeciálne vyhrávky. "Sóla som doteraz väčšinou improvizoval, ale na toto turné som si pripravil s Ďurom špeciálne prelínacie sekcie. Reakcie ľudí sú výborné. Bratislavský koncert bol famózny, aj čo sa týka atmosféry aj pocitu z hrania." Kapela počas koncertu, ktorý si nenechali ujsť ani mladšie ročníky, nevynechala klasiky ako Kúpim si kilo lásky, Dajte mi na to liek, Priateľ, ŠlabikárLáska drž ma nad hladinou, Nekonečná pieseňLoď do neznámaŽeravé znamenie osudu, Skúsime to cez vesmír alebo O nás.  

Tublatanka Zdroj: Patrik RatajskýViac fotografií z koncertu v Bratislave nájdete v galérii

Bývalí súpútnici aj vlastná značka vína

Tublatanka si na výročné turné pozvala aj špeciálnych hostí - sláčikové kvarteto Adventure Strings. Spolu zahrali skladby Matka či Pravda víťazí. Na bratislavský koncert však zavítali aj hudobníci, ktorí stáli pri začiatkoch Tublatanky. "Potešil som sa, že pozvanie prijal basový gitarista a spevák Paľo Horváth a aj náš textár Martin Sarvaš s rodinou. Dúfam, že im chutilo naše víno značky Tublatanka, ktoré sme dali urobiť špeciálne k 30. výročiu," uviedol Ďurinda. Na víne si pochutnal aj bubeník Martin Uherčík, ktorý v kapele pôsobil päť rokov.

Turné formácie bude pokračovať v Českej republike a kapela sa následne vráti na Slovensko. Oslavy 30 rokov na scéne zakončí Tublatanka 26. decembra vianočným koncertom v Trenčíne. Lístky na toto špeciálne vystúpenie sú v predaji na stránke Predpredaj.sk.  

Zostávajúce termíny turné 30 rockov Tublatanky:

31.10. - Brno, Sportovní hala Vodová
01.11. - Zlín, Sportovní hala Euronic
13.11. - Praha, Incheba Aréna
21.11. - Levice, Športová hala
29.11. - Jindřichúv Hradec, KC Jitka
26.12. - Trenčín, Piano klub - kúpiť lístky

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House.

Foto: Patrik Ratajský

Súvisiaci interpreti: Tublatanka