Soundtracky k dvom najočakávanejším filmom zimy je od piatka 18. decembra možné počúvať na streamingových službách. Snímku Star Wars: The Force Awakens (Hviezdne vojny: Sila sa prebúdza) uviedli do slovenských kín vo štvrtok, v prípade Tarantinovej novinky The Hateful Eight (Osem hrozných) je soundtrack vydaný ešte skôr ako samotný film.

Autorom hudby k siedmemu filmu zo série Star Wars je opäť 83-ročný americký skladateľ a dirigent John Williams, ktorý sa postaral o hudbu k viacerým filmom zo série Hviezdne vojny. Rodák z obce Floral Park v americkom štáte New York nahral piesne spolu s 90-členným orchestrom. Skladbu Snoke nahral aj 24-členný mužský zbor.

Williams skomponoval počas doterajšej kariéry hudbu pre viac ako 150 filmov, pričom za svoje počiny si od americkej Akadémie filmových umení a vied vyslúžil už päť Oscarov. V roku 1972 ho ocenili za prácu na Fidlikantovi na streche, v roku 1976 za Čeľuste, v roku 1978 za sci-fi Hviezdne vojny IV - Nová nádej, v roku 1983 za E.T. - Mimozemšťana a zatiaľ naposledy v roku 1994 za Schindlerov zoznam. S celkovo 49 nomináciami na Oscara mu pritom patrí druhá priečka medzi ľuďmi s najviac oscarovými nomináciami. Viac (59) získal len zosnulý Walt Disney a Williams má teda absolútne najviac nominácií spomedzi žijúcich tvorcov. Patrí mu tiež rekord v počte nominácií za pôvodnú filmovú hudbu, ktorých si vyslúžil 44. Na konte má aj štyri Zlaté glóbusy, sedem cien BAFTA a 22 Grammy. 



Soundtrack filmu The Hateful Eight už niekoľko mesiacov vybudzuje rovnako veľkú pozornosť a očakávania ako samotný film, ide totiž o prvú spoluprácu režiséra Quentina Tarantina s legendárnym talianskym skladateľom Enniom Morriconem, pre ktorého je to zároveň prvý western po 40 rokoch, do ktorého zložil hudbu. Nahrávka s ňou oficiálne vyšla v piatok 18. decembra pod hlavičkou Decca Records, hoci samotný film pôjde celosvetovo do distribúcie až začiatkom januára. Album obsahuje aj piesne interpretov ako The White Stripes, David Hess či Roy Orbison. Soundtrack vychádza aj na vinyle, a to pod hlavičkou vydavateľstva Jacka Whitea Third Man Records.

Prečítajte si: Takto to znie, keď sa kráľ westernovej hudby Morricone spojí s Tarantinom

87-ročný Ennio Morricone sa preslávil najmä ako aranžér a autor filmovej hudby pre westerny Sergia Leoneho ako Pre hrsť dolárov (1964), Pre niekoľko dolárov navyše (1965), Dobrý, zlý a škaredý (1966) či Vtedy na Západe (1968). Jeho hudbu mohli diváci počuť vo viac ako 500 filmoch a seriáloch. Známy skladateľ spolupracoval okrem spomínaného Leoneho aj s režisérmi ako Pier Paolo Pasolini, Bernardo Bertolucci, Brian De Palma, Roman Polański, Warren Beatty či Pedro Almodóvar. Za filmovú hudbu si prevzal množstvo ocenení, pričom v roku 2007 mu udelili Oscara za celoživotné dielo. 19. januára sa druhýkrát v priebehu necelého roka predstaví ako dirigent Českého národného symfonického orchestra v Bratislave, kde odštartuje svetové turné 60 Years of Music a prvýkrát na verejnosti predstaví naživo aj hudbu z The Hateful Eight.



- informácie o službe Deezer -

Text: Hudba.sk, pm + SITA (biografie)
Foto: oficiálne vizuály filmov

Súvisiaci interpreti: Ennio Morricone, John Williams