Americká speváčka, herečka a umelkyňa Lady Gaga po vystúpeni na počesť Davida Bowieho na nedávnom odovzdávaní hudobných cien Grammy prezradila, akou silnou inšpiráciou bol pre celú jej kariéru legendárny britský umelec.

Lady Gaga na 58. udeľovaní cien Grammy v Los Angeles 15. februára predviedla medley z desiatich Bowieho hitov Space Oddity, Changes, Ziggy Stardust, Suffragette City, Rebel Rebel, Fashion, Fame, Under Pressure, Let's Dance a Heroes. "Ako sa cítim teraz, keď už je po tom? Zdá sa mi, že celá moja kariéra je poctou Davidovi Bowiemu," vyhlásila speváčka v rozhovore pre rozhlasovú stanicu NPR.

"Pre mňa sa to ešte neskončilo. Celé dni som sledovala jeho videoklipy a počúvala posledný album Blackstar, ktorý je naozaj neuveriteľným hudobným dielom. Je to jedna z najúžasnejšícch vecí, aká sa umelcovi môže podariť: vytvoriť majstrovský album ako svoj vlastný nekrológ. Viete si to predstaviť? Chodiť každý deň do štúdia a vložiť do toho celé svoje srdce, a pritom hovoriť zbohom životu? Jeho umenie z neho urobilo silnú osobnosť," myslí si Gaga.

Prečítajte si: Slovenskí hudobníci a umelci vzdajú poctu Davidovi Bowiemu


"Keď som po prvý raz videla obal albumu Aladdin Sane, mala som 19 rokov a navždy to zmenilo môj pohľad na všetko. Ten obrázok zmenil môj život. Pamätám si, že som vybrala vinyl z obalu a pustila ho na gramofóne, ktorý som mala v kuchyni na sporáku, pretože som vtedy žila v maličkom byte. Začala hrať skladba Watch That Man a ja som sa v tom momente zrodila ako umelkyňa. Začala som sa výraznejšie obliekať. Začala som chodiť do knižnice a prezerať si knihy o umení. Zapísala som sa do kurzu dejín umenia. Hrala som v kapele," rozpráva hviezda, známa kontroverznými kostýmami za hranicou gýča.

"Snažím sa vám povedať, že moji priatelia a ja sme v New Yorku už od detstva žili absolútne ponorení do hudby, módy, umenia a technológií - a to vďaka nemu. Nikdy by som nebola tam, kde som, a nemala tento pohľad na svet, ak by som nemala ku komu vzhliadať, k niekomu, kto ma tak výrazne sformoval," vyznáva sa Gaga. "Človek spozná hudobníka, ktorý má v sebe niečo nadpozemské, bezčasové, a navždy ho to zmení. Myslím si, že každý to tak má. Niečo, čo zažije ako dieťa, a povie si, áno, teraz viem, kto som," dodala speváčka.



Bowieho syna Gaga nenadchla, pomohol si slovníkom

Jej pocta Davidovi Bowiemu však zožala od niektorých divákov kritiku. Patril medzi nich aj Bowieho syn z prvého manželstva, režisér Duncan Jones, ktorý na Twitteri počas slávnostného ceremoniálu zdieľal zašifrovaný odkaz: "Príliš rozrušený alebo iracionálny, zvyčajne v dôsledku poblúznenia alebo prehnaného nadšenia; mentálne nestabilný. Dočerta! Ako sa to len povie!?" Narážal tým na doslovný význam slova "gaga" z oxfordského slovníka anglického jazyka, ktoré sa používa vo význame "nadšený, pobláznený".

Na stranu speváčky sa postavil hudobník a spoluproducent vystúpenia Nile Rodgers, ktorý Lady Gaga počas vystúpenia sprevádzal na gitare: "Urobili sme to najlepšie, čo sa nám v takej krátkej dobe podarilo, a stále sme presvedčení, že to bolo to pravé." Legendárny britský umelec podľahol rakovine 10. januára vo veku 69 rokov. 

Mohlo by vás zaujímať:

Grammy 2016: Najväčšia noc hudby mala silné momenty, tieň však neprekročila

Text: Hudba.sk (NME.com)
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Lady Gaga