Týždeň v elektronike bežne vychádza v stredu, pretože práve uprostred pracovného týždňa už ľudia začínajú intenzívne premýšľať nad tým, čo s víkendom. Rubrika Kam na párty? tentoraz kvôli nášmu trestuhodnému meškaniu už svoj účel nesplní, ale snáď to vynahradíme tradične pestrými hudobnými novinkami.

Tip na úvod: Do konca týždňa môžete na iTunes počúvať zdarma nový album Depeche Mode.

Aktuálne detaily o očakávanom albume legendy Daft Punk sa na svetlo sveta dostali netradične - z agentúry PPL, ktorá spravuje autorské práva a licencie. Britská divízia vydavateľstva Sony Music Entertainment v nej totiž nedávno zaregistrovala trinásť skladieb slávneho francúzskeho dua. Ich celkový čas je 74 minút a 40 sekúnd. Či všetok tento materiál vyjde na albume, ktorého predpokladaný termín vydania je v máji, sa dozvieme čoskoro. Okrem toho zaujala kampaň, ktorú Daft Punk poňali v štýle svojho veľkého hitu Around The World - bilbordy s ich typickými helmami sa objavili v metropolách na celom svete. Pozrite si fotky na stránke Mixmagu (pm)

daftpunkovské bilbordy v svetových metropolách Zdroj: Mixmag.net

Anglický producent Jon Hopkins oznámil vydanie v poradí už štvrtého sólového albumu. Bude niesť názov Immunity a dočkáme sa ho na začiatku júna. Hudobník je známy najmä vďaka jeho emotívnym a experimentálnym melódiám a živým vystúpeniam. Okrem toho sa venuje aj filmovej produkcii. Spolupracoval s vychýrenými umelcami ako Brian Eno, King Creosote, Imogen Heap či Coldplay. Pripravovaný album vyjde na značke Domino a nájdete na nej osem skladieb. Hopkins predstaví novinku naživo 12. júna na špeciálnom vystúpení v Londýne. Nová nahrávka sa bude niesť v tanečnejšom duchu ako tie predchádzajúce. Zatiaľ si môžete pozrieť trailer k albumu. (dt)


Úspešný americký producent a dídžej Gigamesh, vlastným menom Matthew Thomas Masurka, po vydarených remixoch známych mien ako Two Door Cinema Club, Fleetwood Mac alebo Katy B pripravil pre fanúšikov ďalšiu novinku. Tentokrát si vybral newyorskú grit-popovú kapelu Ghost Beach, ktorá pred časom vydala na Modern Tongues EPčko aj track s názvom Miracle. Ten sa stal inšpiráciou aj pre Gigamesha a jeho remix. Ak by ste si ho chceli stiahnuť, nájdete ho aj na iTunes. (ml)

Ghost Beach - Miracle (Gigamesh remix)

Minuloročná prekvapujúca spolupráca britského dua The Orb s krstným otcom dubu Lee "Scratch" Perrym bude mať pokračovanie. Legendárny jamajský hudobník je spoluproducentom nového albumu More Tales from the Orbservatory, ktorý vyjde 3. júna na značke Cooking Vinyl. Základ pre novinku vznikol na tých istých berlínskych sessions ako album The Orbserver in the Starhouse (2012). Thomas Fehlmann z The Orb materiál doplnil o výber nových inštrumentálok. Dvanásty štúdiový album priekopníkov ambientu budú slovenskí fanúšikovia počuť naživo medzi prvými - The Orb sa predstavia na novom bratislavskom festivale BA City Beats, ktorý sa uskutoční v dňoch 20. a 21. júna na Tyršovom nábreží. Viac info (pm)

Prečítajte si: Na festivale BA City Beats vystúpia aj The Boxettes a Tosca

Všestranná nemecká umelkyňa Ellen Allien pôsobí na elektronickej scéne už od roku 1995. Preslávila sa nielen ako výborná dídžejka a producentka, ale aj ako kreatívna módna návrhárka a podnikateľka. Na berlínskej značke Bpitch Control prezentuje svoju hudobnú produkciu a aj módnu značku Ellen Allien. Po vydaní úspešných sólových albumov Sool (2008) a Dust (2010) je považovaná za stálicu nemeckej tanečnej scény. V marci však svojich fanúšikov prekvapila experimentálnou novinkou s názvom LISm, ktorá je označovaná  ako album, ale obsahuje len jednu takmer 45 minútovú skladbu. Zaujímavú nahrávku tvorí široká škála rôznorodých zvukov, ktoré sa miešajú do uceleného diela. V emocionálne ladenej skladbe nájdete hluk, hlasy, prvky jazzu, ambientu, zvuk gitary, či bubnov, ktoré prechádzajú do elektroniky a techna. Vypočujte si ukážku. (dt) 


Nemecký producent Essay zdieľa svoj nový track Lyla pre všetkých milovníkov tzv. emocionálnej elektroniky aj s možnosťou bezplatného stiahnutia. Track sa nachádza aj na kompilácii Wrong Weater Forecast, ktorú zostavil luxemburgský DJ a producent Sun Glitters. Essay do svojej novinky namiešal opojné melódie s emocionálnymi podtextmi, ktoré sú zdôraznené trblietavými tónmi. V tracku spája jemné syntetické vzory pretkané so svetlými bicími a hrejivou basou. Ako tvrdí: "Lyla nezahviezdi na tanečných parketoch, no jej teplé vibrácie vás pripravia na príchod jari." (ml)

Essay - Lyla

Niečo pre fajnšmekrov a zberateľov: Vangelisov soundtrack ku kultovému filmu Blade Runner Ridleyho Scotta vyjde v apríli na labeli Audio Fidelity prostredníctvom Amazonu v reedícii na vinyle. Pôjde o pôvodnú štúdiovú verziu v podaní gréckeho skladateľa, ktorá vyšla na samostatnom nosiči až v roku 1994. OST z roku 1982, kedy vyšiel film, totiž tvorili Vangelisove skladby reinterpretované súborom New American Orchestra. (pm)


Producent Josh Wink z Philadelphie patrí medzi priekopníkov tanečnej scény v štýloch techno a house už takmer dvadsať rokov. Počas svojej hudobnej kariéry vydal množstvo vydarených trackov, remixov a albumov, no v posledných rokoch sa odlmčal. Onedlho by sa to však malo zmeniť - už v apríli vydá nový track Balls, čím poteší nejedného svojho fanúšika. Vypočujte si ukážku. (dt)


Nový release vydáva aj label Classic Music Company, ktorý spojil viaceré známe mená do vydarenej spolupráce. Výsledkom je deephouseový dvojsingel Shootin Star, o ktorý sa postarali The Digital Kid versus The World, americký producent Pezzner a britské duo Deep Space Orchestra. Novinka vznikla v nadväznosti na experimenty, ktorým sa The Digital Kid venoval pôvodne na nahrávke Minor Analogue Experiment. Spoločne s Pezznerom popracovali aj na jeho vynovenej verzii, kde sa o remix postarali Deep Space Orchestra. Mimochodom práve toto britské duo ste mohli počuť na slovenskom festivale Poke, kde minulý rok zahrali vynikajúci set. Dave Pezzner sa zase onedlho objaví v bratislavnskom Nu Spirit Clube na klubovke MIE. Track berte ako ochutnávku na blížiacu sa párty, na ktorú sa určite oplatí ísť. (ml)


Legenda detroitskej techno scény Jeff Mills pripravuje nový album s vesmírnou tematikou. Jeho názov je Where Light Ends a spolupracuje na ňom s veľmi netradičným spolupracovníkom - japonským astronautom menom Mamoru Mohri. Zatiaľ nie je známe, akým spôsobom Mohri na album prispeje, no podľa Millsa bude nahrávka inšpirovaná jeho prvým letom do kozmu na palube raketoplánu Endeavour v roku 1992. Ako informuje Residentadvisor.net, album vyjde na Millsovom labeli Axis Records a bude pozostávať z dvoch CD, na ktorom budú aj originálne tracky a remixy od producentov ako Ken Iishi, Gonno a DJ QHey. (pm)

Niet pochýb o tom, že očakávaný album DJa Kozea ponúkne viacero vynikajúcich trackov so širokým záberom. Svedčí o tom aj nedávno publikovaný Track ID Anyone v spolupráci s Caribou, ktorý fanúšikovia prijali veľmi pozitívne. Ešte pred vydaním albumu Amygdala 25. marca sa nám do pozornosti dostal aj ďalší track, na ktorom Koze spolupracoval s Apparatom. Nices Wolkchen vydáva Pampa Records a je už k dispozícii na iTunes. Dostane vás svojou príjemne melancholickou atmosférou, keďže Apparatov vokál dodáva hĺbku a emócie, ktoré hudba len podčiarkuje. DJ Koze predstaví svoju novinku 22. augusta aj vo Viedni. (ml)


Vydanie druhého albumu oznámila berlínska producentka s českými koreňmi Emika (Ema Jolly). Hudobníčka, ktorá kombinuje techno a dubstep s rôznymi štýlmi experimentálnej elektroniky, sa preslávila už svojim prvým albumom Emika (2011). Ďalšia jej nahrávka s českým názvom Dva vyjde v júni opäť na labeli Ninja Tune. Tešiť sa môžete na pätnásť nových trackov v štýle temnej elektroniky s prvkami dubu aj popu. Jednu z nových skladieb Wicked Game, ktorá je coverom najznámejšieho hitu rockera Chrisa Isaaka, ponúka producentka na voľné stiahnutie na svojom webe. Ďalšie podrobnosti a tracklist nájdete aj TU. (dt)

Emika - Wicked Game (Chris Isaak cover)

Súčasťou prestížneho labelu Ninja Tune, na ktorom okrem Emiky vydávajú aj také mená ako Amon Tobin, Coldcut, Fink, The Cinematic Orchestra, Kid Koala, Daedelus a ďalší, je najnovšie aj Travis Stewart alias Machinedrum. Jeden z najprogresívnejších producentov súčasnosti sa ako člen tímu nindžov predstavil na konferencii/festivale SXSW v Texase, kde okrem neho vystúpili aj jeho noví "kolegovia" Bonobo, The Bug a Toddla T. Nasledovník jeho oceňovaného albumu Room(s) tak príde na svet vo veľmi dobrej spoločnosti. Z Travisovej bohatej audioknižnice na Soundcloude vyberáme na oslavu jeho zaslúženého úspechu track A New Meaning. (pm)

Machinedrum - A New Meaning

Milovníkov drum&bassu poteší nové EP od anglickej dvojice Technimatic, ktorá minulý víkend zavítala aj do Bratislavy. Najnovšia nahrávka nesie názov Mirror Image. Dvojica si pre svojich poslucháčov nachystala štyri tracky s podmanivými vokálmi a basovou linkou. Novinka vyšla na dvoch vinyloch na značke Spearhead Records. Vypočujte si jeden z trackov Not Far To Go. (dt)


Berlínsky producent Moritz Friedrich alias Siriusmo vydá v júni na značke Monkeytown Records nový album Enthusiast. Napriek tomu, že málokedy hráva naživo a nepodieľa sa na propagácii svojej hudby, počas rokov na scéne vďaka svojej originálnej produkcii získal množstvo priaznivcov. Šéfovia jeho labelu Modeselektor na svojou Soundcloude uverejnili ochutnávku v podobe tracku Itchy. Viac info a tracklist (pm)

Siriusmo - Itchy

Novou produkciou sa môže pochváliť aj anglický drum&bassový producent BCee (Steve Jeffery). Ten má na svedomí už množstvo kvalitných remixov a po debute Beat The System (2011) pripravuje aj druhý album. Predtým však majiteľ spomínaného vydavateľstva Spearhead Records vydá limitovanú edíciu bieleho vinylu s trackmi Our Time a Make You Mine. Oba melodické tracky sa nesú v jeho tradičnom liquidfunkovom až deep drum&bassovom sounde. Na druhej skladbe Make You Mine spolupracoval s vokalistom Nicholasom Nobleom. Kompletný album by sa mal na trhu objaviť v septembri. (dt)

BCee - Our Time / Make You Mine

Mix na tento týždeň

Berlínčan Ben Mono tvorí a hrá poväčšine v undergroundových vodách minimalu, deephousu a podobných subžánroch, ktoré predstavil aj vo svojom novom hodinovomm mixe pre Electronic Beats radio. Do tracklistu vybral mená ako Llorca, Bodhi, XXXY alebo Bicep, čo napovedá o sviežej selekcii trackov prevažne "bass heavy" housu. Tracklist nájdete TU. (ml)

priamy link na stiahnutie

Týždenný prehľad noviniek na elektronickej scéne vychádza každú stredu (ehm, až doteraz to tak bolo a snáď aj naďalej bude). Ak chcete prispievať svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Daniela Trojanová (dt), Martin Laškovský (ml), Patrik Marflák (pm)
Foto: Facebook.com/jamesblakemusic

Súvisiaci interpreti: Daft Punk, Emika