V piatok 1. apríla sa dostane do predaja výberovka doteraz nevydaných piesní zosnulej českej speváčky Ivety Bartošovej. Album s názvom Krásná Neznámá vyjde pri príležitosti interpretkiných nedožitých 50. narodenín.

Ide o jedinečnú kolekciu nikdy nevydaných piesní zo speváčkinej viac než 30-ročnej kariéry, ktoré zazneli iba z rádia alebo z televízie, prípadne vyšli iba digitálne alebo na nejakom vedľajšom, dávno zabudnutom projekte. Často ide o naozajstné rarity z archívov. Súčasťou kompilácie Krásná Neznámá sú napríklad duetá s Petrom Sepéšim, Michalom Penkom alebo pieseň, ktorú naspievala s kapelou Walda Gang. Na obale albumu sú Bartošovej doteraz nezverejnené fotografie, ktoré poskytol Miloš Schmiedberger.

Súčasťou albumu je aj vôbec prvá nahrávka Ivety Bartošovej. Ide o pieseň Napsal jsi pro mě písničku, ktorú nahrala rozhlasovom štúdiu v Ostrave v roku 1983. Aj vďaka tejto skladbe sa dostala na súťaž Mladá píseň Jihlava, kde ju objavil skladateľ Pavel Vaculík. Ďalšou raritou je pieseň Ta chvíle patří nám z roku 1988. Jej autorom je Michal David, ktorý tú istú melódiu naspieval s iným textom - Jak snadné uvěřit je lhářům
Osud chcel, že jeho verzia mala úspech, zatiaľ čo Ivetina upadla do zabudnutia.

Muzikál Johanka z Arku Ondřeja Soukupa a Gabriely Osvaldovej je obyčajne spájaný s menom Lucie Bílej. Tá však túto úlohu nakrátko opustila a príležitosti sa vtedy chopila Iveta, ktorá dala Johanke na pódiu Divadla Ta Fantastika novú podobu. Na albume Krásná Neznámá vychádza jediná zachovaná nahrávka Nebe to ví. V Bartošovej podaní si môžete vypočuť aj klasický hit Waldemara Matušku Eldorádo, v ktorom textár Ivo Fischer popisuje ideálny svet. Práve ten zrejme speváčka márne hľadala v dobe svojho rozpadávajúceho sa manželstva s hercom Jiřím Pomejem. Za doprovodu Walda Gangu tak v roku 2010 vznikla nahrávka, akú by od Ivety nikto nečakal.

Tracklist albumu Iveta Bartošová - Krásná Neznámá: 

1. Krásné chvíle návratů (s Petrom Sepéšim) 
2. Napsal jsi pro mě písničku 
3. Tisíc obyčejných věcí 
4. Jen já a motýl (pôvodná nezverejnená verzia) 
5. Lásko má, já stůňu 
6. Báječní kluci na nablýskaných strojích (Iveta Bartošová a Balet) 
7. Zpívej (s Michalom Penkom) 
8. Guantanamera (s Michalom Penkom) 
9. Ta chvíle patří nám 
10. Slunce (s Michalom Penkom) 
11. Malý psík 
12. Namaluj svůj velký sen (melódia pre plánovanú Spartakiádu 1990; s Michalom Penkom) 
13. Pomněnka (pôvodná verzia v aranžmáne Pavla Vaculíka) 
14. Ztráta paměti (klavírny sprievod Pavel Vaculík) 
15. Nebe to ví (pieseň z muzikálu Johanka z Arku) 
16. Jarmark ve Scarborough (s Vladimírom Hronom) 
17. Nahoru dolu 
18. I já svý křídla mám 
19. Eldorádo (Iveta Bartošová a Walda Gang) 
20. Noc je království (Vintage 2016 re-visited) 

Iveta Bartošová sa narodila 8. apríla 1966 v Čeladnej. Hudobnú kariéru odštartovala v roku 1983 vďaka talentovej súťaži, kde sa spoznala s Petrom Sepéšim, ktorý bol jej partnerom a tiež spolu vystupovali. Sepéši však v roku 1985 zomrel pri nehode. Bartošová začala pôsobiť ako sólová speváčka, vydala sedemnásť albumov a účinkovala v ôsmich muzikáloch. Ako herečka sa predstavila napríklad vo filmoch Svadba upírov (1993) alebo Posledný výkrik (2012).

Jej prvým manželom bol herec Jiří Pomeje, s ktorým sa rozviedla v októbri 2010. Neskôr bol jej partnerom Talian Domenico Martucci, aj vzťah s ním jej však stroskotal. V roku 2013 sa zosobášila s Jozefom Rychtářom. Posledný raz vydýchla 29. apríla 2014 po tom, ako ju v pražskej Uhříněvsi zrazil vlak. Išlo o samovraždu. Zostal po nej 19-ročný syn Artur, ktorého mala zo vzťahu s hudobným skladateľom Ladislavom Štaidlom.

Zdroj: Warner Music (Renáta Tomášová) + SITA (archív)
Foto: Miloš Schmiedberger

Súvisiaci interpreti: Iveta Bartošová