Ak ste v posledných týždňoch ani raz nepočuli o ALS Ice Bucket Challenge, asi ste žili na inej planéte. Projekt, ktorý nepriamo odštartoval už v zime 2013, sa tento mesiac stal obrovským virálnym hitom, ktorý každý deň generuje tisícky mokrých videí a zároveň s jeho šírením exponenciálne pribúdajú aj príspevky na charitu.

Do akcie, ktorej sa za posledných pár týždňov podarilo rapídne zvýšiť povedomie o čoraz rozšírenejšom degeneratívnom ochorení zvanom Amyotrofická laterálna skleróza (ALS - viac info zákernej chorobe), sa zapojilo množstvo celebrít zo všetkých oblastí - od Marka Zuckerberga a Billa Gatesa, cez Justina Biebera, Britney Spears a desiatky ďalších hudobných hviezd, až po Simona Cowella, Davida a Victoriu Beckhamových a mnohých ďalších. Vrátane známych slovenských osobností, ako sú Marián Gáborík alebo Dominika Cibulková, ktorá vyzvala nášho prezidenta Andreja Kisku a ten dnes takzvanú "ľadovú výzvu" prijal.

Každý, kto ju podstúpi, nominuje ďalších minimálne troch ľudí, takže virálny efekt je skutočne obrovský. Mnohým ľuďom však už medializácia projektu začína liezť na nervy, najmä keď sú skoro všetky videá rovnaké a často sú médiami aj samotnými aktérmi prezentované len ako vtipná hra bohatých a slávnych, bez dostatočného upriamenia pozornosti na hlavnú, bezpochyby ušľachtilú myšlienku. Aj medzi tými, ktorí sa do projektu zapojili, sa však nájdu takí, ktorí v dobrom zmysle slova vyčnievajú. Sú to predovšetkým osobnosti, ktoré k výzve pristúpili originálnym spôsobom, a zároveň nezabudli poukázať na vážnosť a zmysluplnosť najnovšieho virálneho šialenstva.

Foo Fighters, ALS Ice Bucket Challeng Zdroj: Youtube

Dave Grohl ako školská kráľovná krásy

Práve na podstatu celej tejto "zábavky" špeciálne upozorňujú členovia rockovej kapely Foo Fighters, ktorí natočili jedno z najlepších ALS Ice Bucket Challenge videí. Frontman Dave Grohl prijal výzvu od hudobníka Zaca Browna, s ktorým často spolupracuje. Spolu s ostatnými členmi kapely a kompletným filmovým štábom natočili profesionálne video v podobe kultovej scénky zo slávneho, viackrát sfilmovaného románu Carrie. V ňom spolužiaci na hlavnú hrdinku krátko po zisku titulu kráľovnej krásy na školskom plese vylejú vedro plné krvi a dievča s nadprirodzenými telekinetickými schopnosťami, ktoré sa jej v návale zlosti vymknú spod kontroly, rozpúta v budove inferno.

Grohl síce nadprirodzené schopnosti nemá, no po tom, ako mu zlatú korunku z hlavy odplaví prúd vody, nasleduje poriadne psychedelická pasáž, zakončená záverečnými titulkami: "Ak máte chuť na ľadové vedrá... Pamätajte si Dôvod. Vytvorme svet bez ALS. Keď vyschnete, nezabudnite prispieť: www.alsa.org". Na začiatku videa pritom hudobník vyzval herca, hudobníka a komika Jacka Blacka, ktorý určite nesklame a natočí nemenej zaujímavé video, ďalej Johna Travoltu, ktorý si zahral vo filme Carrie z roku 1976, a napokon Stephena Kinga, ktorý je autorom samotného románu.


Foo Fighters tak ukázali, že aj do virálneho šialenstva, plného tisícov nekvalitných videí natočených na smartfóne, sa dá zapojiť nápadito a originálne. Vďaka tomu je ich video s vyše 3,5 miliónmi prehratí už za tri dni od zverejnenia jedným z najsledovanejších, no predovšetkým je veľmi účinné v šírení hlavného odkazu celej kampane. Podobne ako ďalšie populárne a tiež dosť bizarné video hokejistu Paula Bissonnettea, ktorý na seba nechal vyliať ľadovú vodu z helikoptéry uprostred hôr.

Úplne najsledovanejším je však momentálne video Charlieho Sheena (vyše 13 miliónov prehratí), ktorý na hlavnú myšlienku taktiež poukázal veľmi trefne a svojsky - z vedra si na hlavu vysypal namiesto ľadovej vody bankovky v hodnote 10-tisíc dolárov, ktoré potom daroval nadácii ALS Association. Tá vďaka šíreniu výzvy od 29. júla k dnešnému dňu vyzbierala už 53,3 milióna dolárov (od starých + 1,1 milióna nových prispievateľov). Pre porovnanie, vlani bolo za rovnaké obdobie vyzbieraných 2,2 milióna dolárov. Ak teda chcete ALS Ice Bucket Challenge kritizovať aj pod týmto článkom, skúste nejaké poriadne argumenty. Napríklad, že sú aj iné charity. Áno, to je pravda, kiež by podobne úspešných a zmysluplných virálnych projektov na ich zviditeľnenie bolo v budúcnosti čo najviac.

Jeseň v znamení Foo Fighters

Na záver ešte jedna čerstvá novinka pre fanúšikov Foo Fighters: kapela včera zverejnila trailer k dokumentárnemu seriálu Sonic Highways. Projekt bude mať osem epizód, ktoré zachytávajú nahrávanie očakávaného rovnomenného albumu formácie. Premiéra dokumentu je naplánovaná na 17. októbra.

V traileri je možné vidieť okrem členov skupiny aj Dolly Parton, Willieho Nelsona, Butcha Viga, Ricka Rubina, Pharrella Williamsa, Buddyho Guya, Dana Auerbacha z The Black Keys alebo Baracka Obamu. Trailer tiež ponúka ukážku novej skladby Something From Nothing, ktorá sa bude nachádzať na očakávanom albume. Ten by mal vyjsť 10. novembra a celkovo bude obsahovať osem piesní, pričom každú z nich skupina nahrala v inom americkom meste. 


Autor: Patrik Marflák + SITA (info o dokumente)
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Foo Fighters