Kanadský skladateľ, multiinštrumentalista a workoholik Devin Townsend v marci budúceho roku do Bratislavy prinesie svoj famózny Project s novou platňou Z2. Na pódiu ho doplní luxusná zostava predskokanov v rámci turné Chaos in Skies.

Magnet týždňa

Kávomaniak Ziltoid na albume z roku 2007 prišiel zničiť zem, lebo mu pozemšťania nevedeli urobiť ultimátnu šálku kávy. Devin Townsend v máji nahral albumového následovníka Z2, ktorý vyjde na sklonku októbra a predstaví sa naživo aj u nás a to v piatok 13. marca 2015. Na Youtube vyšiel trailer, ako aj videá z nahrávania bicích. Ultimátnou šálkou kávy budú pre fanúšikov v Bratislavskom Majestic Music Clube aj predkapely: americkí progresívci Periphery a nórski blackjazzisti Shining. Kukajte plagát. (ak)


Šrot týždňa

Za posledných pár rokov sa sme si už zvykli, že pred oficiálnym videom kapely zvyknú najprv vypustiť tzv. lyric video. Obľúbenými sa stali najmä pre ich nízku cenu. Ale niektoré to s tou cenou doháňajú do úplného extrému. Lyric video od Allen / Lande s názvom Lady of Winter jednoducho musíte vidieť. (pm)


Týždeň ušami Rudiho Rusa
(viac vždy v pondelok o 22:00 na Rádiu_FM v relácii Headbanger_FM)

Britskí titáni progresívneho metalu Threshold sa naozaj vytiahli. Ich albumová novinka For The Journey zaručene urobí radosť každému ich fanúšikovi a priaznivcovi poctivej, nadupanej melodickej muziky vôbec. Koncert v Bratislave bude 17. novembra. Pre veľa ľudí dúfam jasná voľba.


Zaspievajme si! Madball urobili svojou tohtoročnou albumovou novinkou veľkú radosť, Sick Of It All nesklamú tiež. NYHC FOREVER!


Na domácej scéne zaujali ostrí grungeri Underdose. Skúste ich novú skladbu Crank Bugs s riadne surovým zvukom.


Blíži sa jeden z klubových koncertov roka. Bolt Thrower vo vypredanej viedenskej Arene už tento štvrtok!


Hosťom v novom vydaní metalovej show Headbanger_FM bude Richard Szanyi, jeden z najsilnejších Slovákov, majster sveta v tlaku na lavičke a hlavne fanúšik poriadne tvrdej muziky. Začíname ako vždy v pondelok o 22:00.


Novinky

Na úvod jeden oznam – koncert kapely Cannibal Corpse sa po zrušení podniku, v ktorom mal byť, presúva do Banskej Bystrice. Termín zostáva rovnaký, teda 21. november, nové miesto je Urban Spot. Ak ste si už kúpili lístky, tak vám – samozrejme – platia. (pm)

Po smrti Davida Brockieho, ktorý vystupoval ako frontman kapely GWAR pod pseudonymom Oderus Urungus, sa jeho úlohy dočasne zhostil ich basák Mike Bishop (a.k.a Blothar). Teraz k nemu pribudol ďalší člen. Prekvapivo je ním žena, dizajnérka Kim Dylla, ktorá bude vystupovať pod menom Vulvatron a na koncertoch bude (okrem iného) striekať do davu „krv“ zo svojich obrovských umelých pŕs. No kto by si to nechal ujsť? (pm)


Slash
čoskoro vydá svoj tretí sólový album pod názvom World on Fire. Na pomoc si opäť zavolal kapelu Myles Kennedy & The Conspirators. Vypočuť si ho môžete už teraz. Bežte na USAToday. (pm)

Nový album Iron Reagan som už ospevoval minulý týždeň. Takže len v krátkosti. Chalani majú nové video. Je k songu Miserable Failure. Originalitou síce nesrší, ale je celkom zábavné. (pm)


Britská stránka Louder Than War odpremiérovala nový song Baptists z prichádzajúceho albumu Bloodmines. Calling je – ako sme už zvyknutí – clekom dobrý nášup. (pm)

 Zahanbiť sa nedajú ani ďalší Kanaďania. Fuck the Facts predstavili nový song L’Impasse. Počúvajte na ich Bandcampe. (pm)

V našom turné okolo sveta budeme pokračovať v Poľsku. Práve odtiaľ pochádzajú tech death metláci Decapitated, ktorí sa určite tešia na vydanie nového albumu Blood Mantra (30. septembra). Ak ste nedočkaví, pozerajte lyric video k rovnomennému songu. (pm)


Pokračovať môžeme ich legendárnymi kolegami zo Švédska. Meshuggah oslavujú 25 rokov od vydania ich prvého EP. Pri tejto príležitosti vydávajú lajfku The Ophidian Trek, z ktorej pochádza aj video Do Not Look Down. (pm)


A na severe Európy ešte zostaneme. O The Haunted sme v posledných týždňoch písali častejšie, takže ich už asi poznáte. No a majú nové video. Eye of the Storm môžete vidieť nižšie. (pm)


Ak si prosíte niečo ťažšie, určite vás nesklame nový Godflesh. Song Imperator by bol vhodným soundtrackom napríklad ku koncu sveta. (pm)



Starý dobrý thrash prinášajú starí dobrí Obituary. Violence je rýchlejšia skladba, ako zatiaľ predstavené veci z albumu Inked In Blood, takže sa vám bude určite páčiť. (pm)



Legendárni kanaďania Rush oslavujú štyridsiate výročie a 11. novembra vydajú boxset živého materiálu naprieč celou kariérou. Kolekcia šiestich BluRay alebo 10 DVD diskov okrem iného aj dve hodiny nikdy nevydaného materiálu, živé prevedenie skvelého albumu 2112, predstavenie kapely do rokenrolovej Siene slávy, prejavy hudobníkov z odovzdávaní cien, ako aj ďalší koncertný materiál. Pozrite si trailer na kolekciu R40. (ak)


Extrémisti Anaal Nathrakh streamujú nový song Monstrum In Animo z nadchádzajúceho albumu Desideratum, ktorý vychádza 27. októbra. Smerujte na Metalstorm, kde nájdete song aj obal nosiča. (ak)

Prvá ochutnávka z novinky nórskych elektronikov Manes pomenovanej Be All End All pokračuje tam, kde skončil predošlý počin z roku 2007 - temný rock s nápaditými štruktúrami, gitarovými vyhrávkami a ambientnými plochami. 10. októbra dorazí celý album, ktorý je pre mňa veľmi očakávaným. Pre vypočutie kúsku Name the Serpent smerujte na Pitchfork. (ak)

Haluz týždňa

Ak patríte ku fanúšikom komixov, zrejme poznáte aj Guardians of the Galaxy a tiež film, ktorý bol podľa neho nedávno natočený. Sepulturu a ich song Roots zrejme predstavovať nemusím. Luke Wilson dal tieto dve veci do kopy a vznikla celkom podarená paródia Groots Bloody Groots. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak), Rudi Rus (rr)
Foto: themonolith.com

Súvisiaci interpreti: Devin Townsend, Shining