V úctyhodnom veku 80 rokov zomrel v nedeľu populárny rakúsky spevák Udo Jürgens, ktorý pre Rakúsko, Nemecko a Švajčiarsko znamenal to, čo pre Česko a Slovensko znamená Karel Gott. Jednoducho, najväčšia hviezda hudobného neba, ktorú pozná každý od jeho rovesníkov po dnešných tínedžerov.

Umelec, ktorý sa v 60. rokoch zaslúžil o oživenie tradičnej šlágrovej piesne, no spieval i šansón, dostal počas prechádzky vo švajčiarskej obci Gottlieben infarkt. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na jeho manažment. Napriek rýchlemu poskytnutiu prvej pomoci a prevozu do nemocnice v neďalekom mestečku Münsterlingen sa ho nepodarilo oživiť a o 16:25 ho vyhlásili za mŕtveho. Členovia jeho tímu sú podľa tlačového vyjadrenia hudobníkovým náhlym úmrtím "šokovaní a zarmútení", píše nemecký denník Die Welt.

Jeho skladby spievali Shirley Bassey aj Karel Gott

Udo Jürgens, vlastným menom Udo Jürgen Bockelmann, sa narodil 30. septembra 1934 v Klagenfurte. Svoju kariéru odštartoval už ako 16-ročný, keď v roku 1950 so skladbou Je t'aime vyhral súťaž pre mladých skladateľov. V roku 1959 vyšiel jeho prvý veľký hit, pieseň Jenny, ktorá dobyla rakúske i nemecké hitparády. Neskôr pridal mnoho ďalších hitov, napríklad Reach for the Stars (1961), ktorú zložil pre slávnu speváčku Shirley Bassey, alebo Merci, Chérie (1965), s ktorou v roku 1966 ako prvý Rakúšan vyhral Veľkú cenu Eurovízie.

O dva roky neskôr sa pesničkovej súťaže zúčastnil ako skladateľ. S jeho piesňou Tausend Fenster Rakúsko na Eurovízii reprezentoval o päť rokov mladší Karel Gott, ktorý bol v tej dobe novým objavom a vychádzajúcou hviezdou už aj v nemecky hovoriacich krajinách. Očakávania však nenaplnil a skončil až trinásty. Pozrite si jeho vystúpenie

Jürgens počas svojej kariéry napísal približne 1000 skladieb a predal vyše 100 miliónov nahrávok. Patril k najznámejším zabávačom v nemecky hovoriacich krajinách. V Československu ho mohli diváci spoznať vďaka televíznemu seriálu Píseň pro Rudolfa III., v ktorom v roku 1967 stvárnil sám seba s piesňou Sag mir wie. Hudobne aktívnym bol až do smrti, tento rok vo februári vydal svoj 42. album Mitten im Leben. Medzi jeho najväčšie hity patria okrem spomenutých piesní aj Anuschka (1969), Griechischer Wein (1974), či Buenos dias, Argentina (1978). Naspieval aj nemeckú verziu úvodnej znelky populárnej kreslenej série Tom a Jerry.


Zdroj: TASR, Hudba.sk
Foto: Heinrich - Wikipedia Commons