Prvé mesiace nového roka premenia Košice na mesto jazzu. Postará sa o to úvodný ročník festivalu Jazz Days, ktorý prinesie koncertnú sériu troch večerov so zahraničnými i domácimi umelcami. Priaznivci jazzu sa môžu tešiť na vystúpenie svetoznámeho basgitaristu Richarda Bonu či unikátny projekt Migration bubeníka Antonia Sancheza.

O otvorenie festivalu sa však najprv postará čerstvá generácia slovenských hudobníčok. Do košických Kasární/Kulturparku príde 11. februára predviesť svoje umenie zoskupenie Zuzana Mikulcová Band a speváčka Sisa Fehérová s kapelou Fehero Rocher. Speváčka a skladateľka Zuzana Mikulcová nie je na domácej scéne žiadnym nováčikom. Po boku renomovaných hudobníkov pôsobila v kapele Sanyland, predstavila sa v televíznych show Legendy popu i Hlas Československa a ešte predtým v roku 2009 získala hlavnú cenu súťaže Nové tváre slovenského jazzu.

Svoj prirodzený talent pre spev a skladanie hudby si utvrdila na Pražskom konzervatóriu vyštudovaním odborov skladba a aranžovanie populárnej hudby a populárny spev, v súčasnosti čerpá skúsenosti na bratislavskej VŠMU. V roku 2014 nahrala debutový album Slová, na ktorom prináša svoju originálnu autorskú výpoveď v slovenských textoch a fúzii hudby rôznych žánrov.

Zoskupenie Fehero Rocher skrýva kvinteto hudobníkov na čele s vynikajúcou speváčkou Sisou Fehérovou. Vo svojej hudbe prinášajú autorské skladby i nevšedné aranžmány slovenských ľudoviek, moderné soulové groovy, či swingujúci blues. V roku 2014 získala kapela cenu za individuálny výkon v súťaži Nové tváre slovenského jazzu, ich koncertné umenie si určite pamätajú jazzoví fanúšikovia spred bratislavských vystúpení Richarda Bonu či Esperanzy Spalding. Sisa Fehérová, košická rodáčka žijúca v Prahe, vyštudovala vyhlásené konzervatórium Jaroslava Ježka, v štúdiach i životných skúsenostiach pokračovala v Londýne. Na konci februára pripravuje s kapelou Fehero Rocher nahrávanie svojho debutového albumu.

Program koncertov Jazz Days:

11.2. - Zuzana Mikulcová / Sisa Fehérová & Fehero Rocher (Kasárne/Kulturpark)
21.2. - Richard Bona / Cha Bud (Kunsthalle)
26.4. – Antonio Sanchez & Migration Band (Kasárne/Kulturpark)

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Boris Čellár.