Vo veku 45 rokov skonal v utorok americký raper Phife Dawg, člen už neaktívnej skupiny A Tribe Called Quest, ktorá patrí medzi najväčšie ikony hip-hopovej scény 90-tych rokov. O jeho úmrtí ako prvý informoval na Twitteri DJ Chuck Chillout, následne túto informáciu potvrdil producent Statik Selektah.

Príčina úmrtia zatiaľ nie je známa, Phife Dawg (na fotografii v strede) mal však dlhodobo zdravotné problémy. Trpel cukrovkou a v roku 2008 mu museli transplantovať obličku. Na smutnú správu reagovalo na sociálnych sieťach množstvo hip-hopových interpretov ako 9th Wonder, R.A. The Rugged Man, Swizz Beatz, Mac Miller, Logic či DJ Revolution.

Aktualizácia (24.3., 10:30): Phife Dawg zomrel v dôsledku komplikácií spojených s cukrovkou. Informovala o tom jeho rodina. "Malik bol náš milovaný manžel, otec, brat a priateľ. Veľmi ho milujeme a nikdy nezabudneme, ako ovplyvnil naše životy. Viac než hudbu a šport miloval už iba Boha a svoju rodinu," uviedli pozostalí v oficiálnom vyhlásení.


Phife Dawg, vlastným menom Malik Isaac Taylor, sa narodil 20. novembra 1970 v New Yorku a od roku 1985 bol členom spomínanej skupiny A Tribe Called Quest, v ktorej spolu s ním pôsobili aj Q-Tip, Ali Shaheed Muhammad a Jarobi White. Posledný menovaný však skupinu po prvom albume People's Instinctive Travels And The Paths Of Rhythm (1990) opustil.

Zvyšní traja členovia potom spolu nahrali ešte štyri albumy ovplyvnené jazzom, funkom, soulom či latino hudbou - The Low End Theory (1991), Midnight Marauders (1993), Beats, Rhymes And Life (1996) a The Love Movement (1998), vďaka ktorým ich dnes zaraďujú medzi priekopníkov alternatívneho a uvedomelého rapu. Hudobne mali blízko najmä k formáciám De La Soul a Outkast, pričom druhí menovaní ich citujú ako jednu zo svojich najväčších inšpirácií.

Po vydaní posledného albumu sa skupina rozpadla a jej členovia sa začali venovať sólovým kariéram. Najúspešnejším bol Q-Tip, ktorý v súčasnosti pracuje na štvrtom albume, Phife Dawg v roku 2000 vydal album Ventilation: Da LP, ktorý bol jeho jedinou sólovkou. A Tribe Called Quest sa neskôr ešte niekoľkokrát dali dokopy, nový album však už nenahrali. V roku 2011 mal premiéru dokumentárny film Beats, Rhymes & Life: The Travels Of A Tribe Called Quest, ktorý nakrútil Michael Rapaport.


Zdroj: SITA (Hiphopdx.com, archív), Hudba.sk
Foto: Bet.com

Súvisiaci interpreti: A Tribe Called Quest