Vo veku 58 rokov zomrel v stredu 20. mája v New Yorku americký jazzový saxofonista, skladateľ a producent Bob Belden. Agentúru AP o tom informovala Beldenova sestra Elizabeth, ktorá spresnila, že príčinou smrti bol srdcový záchvat.

Bob Belden sa stal známym ako spolutvorca a producent rôznych tematických albumov vrátane nahrávky Miles From India, na ktorej indickí a americkí hudobníci hrali skladby legendárneho Milesa Davisa. Tento album bol v roku 2009 nominovaný na cenu Grammy v kategórii najlepší súčasný jazzový album. Známy je aj podobný album Miles Espaňol, v ktorom Davisove skladby hrali aj španielski hudobníci.

O jeho záľube v cestovaní a spoznávaní cudzích kultúr svedčí aj fakt, že sa tento rok stal prvým americkým umelcom, ktorý od revolúcie v roku 1979 vystúpil v Iráne. Vo februári tam so svojou skupinou Animation absolvoval menšie turné, pričom iránskemu publiku zahrali okrem jeho vlastných kompozícií aj skladby známe v podaní Milesa Davisa či Herbieho Hancocka. Turné zorganizovala americká nezisková organizácia Search for Common Ground s cieľom zlepšiť dlhoročné nepriateľské vzťahy medzi USA a Iránom. "Náš sen sa vďaka vám stal skutočnosťou," vyhlásil vtedy Belden pred publikom v Teheráne. Ako napísal vo svojej reportáži denník New York Times, návštevu Iránu označil Belden za "dôležitú skúsenosť".

Hudobník trikrát získal cenu Grammy. Jeho najznámejším oceneným dielom je orchestrálna suita The Black Dahlia, pre ktorú mu ako inšpirácia poslúžil prípad vraždy mladej herečky z roku 1947. Vo svojej tvorbe sa nechal ovplyvniť aj elektronickou hudbou - najvýraznejšie na albumoch Animation/Imagination a Re-Animation: LIVE! s trubkárom Timom Hagansom. Vydal tiež sériu albumov, v ktorých do jazzovej podoby prearanžoval diela Giacoma Pucciniho, Princea, Stinga, Carole Kingovej a The Beatles.


Zdroj: TASR
Foto: AP Photo/Vahid Salemi

Súvisiaci interpreti: Bob Belden