Na akcii Exitab praxis v bratislavskej Fuge už túto sobotu (31.8.) niekoľko talentovaných hudobníčok dokáže, že elektronické mašinky vonkoncom nie sú len doménou mužov. Hlavnou hviezdou akcie bude Američanka Holly Herndon, ktorá minulý rok ukázala ako znie budúcnosť elektroniky a živých vystúpení na klubovej scéne.

Americká solitérka na poli klubovo orientovaného sonic artu Holly Herndon debutovala vlani na newyorskej značke RVNG Intl. nahrávkou Movement. Mimoriadne pôsobivý album to napokon dotiahol na pomerne vysoké miesta v ošemetnej záležitosti zvanej "Album roka" v magazínoch The Quietus, Dummymag či Pitchfork, ale aj v našom koncoročnom výbere toho najlepšieho v rámci (momentálne prázdninujúcej) rubriky Týždeň v elektronike.

"Tvorcovia experimentálnej elektronickej hudby sú často natoľko zameraní na formu, že zabúdajú na obsah. To rozhodne neplatí pre skladateľku Holly Herndon pôsobiacu v San Franciscu, ktorej hudba je futuristická, no zároveň z nej cítiť ľudské teplo, tep srdca, dych a ohromnú dávku napätia. Jej debutový album Movement je plný kontrastov, ktoré do seba zapadajú - mužský vs. ženský princíp, technológie vs. emócie, dynamika vs. hĺbka, akademický prístup k tvorbe vs. inšpirácia v undergroundových hnutiach od acid housu po berlínsku klubovú scénu. Nahrávka je plná zdanlivo pravidelných elektronických loopov, ktoré však nikdy neznejú rovnako, vďaka čomu každým jej vypočutím objavíte niečo nové," napísali sme o jej výnimočnom debute.


Holly Herdon je na scéne krátko, no za sebou má už úctyhodný zoznam klubov a mien, s ktorými sa delila o pódium. Patria medzi nich napríklad Andy Stott (jeden z predchádzajúcich hrdinov večierkov Exitabu), Demdike Stare alebo Shackleton. Jej výnimočnosť dokazuje aj fakt, že Thom Yorke si ju vybral ako support pre nedávny newyorský koncert Atoms For Peace.

"Jej koncert v rámci berlínskeho CTM bol popri Andy Stottovi a Forest Swords absolútnym vrcholom festivalu," uviedli organizátori akcie z Exitabu a ďalej píšu: "Jej koncerty majú povesť sonických bludísk. Súradnicami v nich sú beaty, ktorých údernosť pripomenie produkciu Regisa, Objekta alebo 2562. Zvyšok je ako Rorschachov test - organická elektronika redefinujúca pojem živé hranie – Movement vytvorený v momente hrania."

Britský The Quietus o nej píše: "Movement v sebe nesie elementy, vďaka ktorým Herndon ďaleko presahuje svoje inšpiračné zdroje, plus ponúka niečo, čo momentálne nemá žiadna iná elektronika." O tom, ako to celé funguje, sa dozviete viac aj v rozhovore pre Electronic Beats alebo 31. augusta vo Fuge. Naladiť sa môžete záznamom z vystúpenia v Boiler Room, ktorý sľubuje naozaj temný a zároveň magický zážitok.


V live sete svoje mašinky predstaví aj Lucia Udvardyová, zodpovedná za hyperužitočný projekt Easterndaze. Lucia je pravidelnou prispievateľkou Electronic Beats magazínu, pre ktorý mapuje východoeurópsku scénu. K technu má blízko asi ako Herndon k vrkočom. Okrem toho je na programe aj Melting - nový projekt Chaosdroid a Adama Dekana z Triple Sun. Ide o fúziu živého hrania (synťáky, mašinky) a dj setu presahujúceho experiment s drones exorcizmom, industrialom a abstraktnou tribal rytmikou á la Raime.

O zvyšok sa postarajú Nina Pixel, členka kolektívu Hertz | Kunst-Plattform (odporúčame vypočuť si jej ostatný set) a Naďa operujúca vo svojich setoch na pomedzí labelov ako Ostgut Ton, Violet Poison či Regisovho Downwards. Viac v jej najnovšom mixe pre sériu Panorama Exitab.

Akcia Exitab praxis, ktorá sa uskutoční v sobotu 31. augusta vo Fuge v Bratislave, sa koná vďaka finančnej podpore Nadácie Intenda.


Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Juraj Hoppan z Exitabu. Viac na exitab.tumblr.com alebo facebook.com/exitab.

Súvisiaci interpreti: Holly Herndon