Bratislavským klubom Re:fresh budú prvú októbrovú sobotu znieť elektronické beaty, chytľavé gitarovky aj rachot progresívneho post-metalu. Postará sa o to podujatie Slovinský MoMENT, ktoré pripravilo selekciu toho najlepšieho zo súčasnej slovinskej nezávislej scény.

Slovinskí umelci sa čoraz častejšie objavujú v programoch veľkých hudobných festivalov v zahraničí a v rámci novej slovinsko-slovenskej hudobnej spolupráce sa predstavia aj u nás. Podujatie s názvom Slovinský MoMENT je jedným z výsledkov stretnutia ľudí z uznávaného mestského festivalu MENT Ljubljana a novovznikajúcej platformy na podporu slovenskej hudby v zahraničí LALA Slovak Music Export. Spoločným cieľom je dlhodobá spolupráca medzi hudobnými scénami Slovenska a Slovinska.

Slovinský MoMENT Zdroj: PR

Prvým krokom je práve koncertný večer troch slovinských kapiel v Bratislave. V klube Re:fresh v sobotu 1. októbra postupne zahrajú The Canyon Observer (post-sludge metal), Karmakoma (elektro-punk) a Jardier (alt-pop/folk). V ďalšej fáze projektu slovenské kapely dostanú možnosť odprezentovať sa v Slovinsku a minimálne jedna slovenská formácia je už potvrdená aj v programe festivalu MENT Ljubljana 2017.

V Bratislave teda okrem koncertov pôjde aj o zvýšenie povedomia o podujatí MENT Ljubljana. Za dva roky existencie si MENT získal vynikajúce referencie v zahraničí odvážnou festivalovou dramaturgiou a tematicky zaujímavou odbornou konferenciou, ktorá prepája hudobných manažérov a profesionálov z Balkánu so zvyškom Európy. Keďže v juhovýchodnej časti Európy postupne začínajú hrávať aj slovenské kapely (napr. Nvmeri alebo The Ills), festival a konferencia MENT Ljubljana sa stáva stále relevantnejším hudobným fórom aj v našich končinách.

Viac informácií o programe Slovinského MoMENTU nájdete na Facebook evente.


Redakciu Hudba.sk za organizátorov podujatia informoval Alexander Čerevka.