To, o čom sa šepkalo už niekoľko týždňov, je dnes definitívne potvrdené. Britská legenda Depeche Mode vydá na jar nový album a hneď v prvý mesiac svojho turné ho príde predstaviť aj slovenským fanúšikom. Do kalendára si môžete zapísať termín 25. máj 2013, miesto: štadión Interu na Pasienkoch v Bratislave. Článok bol aktualizovaný (16:30).

Vstupenky / Tickets:  Predpredaj.sk

Termíny turné boli oficiálne potvrdené tesne pred dnešnou tlačovou konferenciou, ktorá sa konala v Paríži a prostredníctvom live streamu ju pár minút po 13:30 mohli sledovať fanúšikovia na celom svete. V úvode Depeche Mode novinárov a fanúšikov v La Gaine Lyrique prekvapili premietaním videa s úplne novou, zatiaľ nepomenovanou skladbou, ktorá by sa mohla objaviť na pripravovanom albume.

Na oficiálnom Youtube kanáli kapely sa novinka vzápätí objavila pod názvom "In-Studio Collage 2012".

Depeche Mode - In-Studio Collage 2012

Nasledovník nahrávky Sounds of the Universe (2009) sa na trh dostane pred budúcoročným turné. "Sme nadšení z nahrávky, na ktorej sme pracovali. Dúfam, že sa bude páčiť aj vám," povedal 50-ročný Dave Gahan. Neskôr prezradil, že album zostavia z dvadsiatky skladieb, ktoré už sú nahraté, pričom posledné nahrávanie podľa jeho slov absolvovali len pred pár dňami - minulý piatok.

Martin Gore zase poznamenal, že nový album bude v istom smere návratom do minulosti a akýmsi hybridom ich tvorby a zvuku z albumov Violator (1990) a Songs of Faith and Devotion (1993). Na albume sa produkčne opäť angažuje Ben Hillier, ktorý produkoval posledné dve štúdiovky. Už dávnejšie však bolo ohlásené, že o mixing nahrávky sa tentokrát postará Flood, ktorý s kapelou spolupracoval aj na spomínaných kultových albumoch Violator a SOFAD.

Viac podrobností o očakávanej trinástej štúdiovke sme sa však na tlačovej konferencii nedozvedeli. Momentálne nie je zvolený názov ani presný termín vydania. Ako uviedli členovia kapely v samom závere, o týchto záležitostiach budú v najbližších týždňoch rozmýšľať spoločne s Danielom Millerom, zakladateľom Mute Records, ktorý na parížskej tlačovke sedel v hľadisku.

Živé hranie je stále tou najväčšou výzvou

Väčšina otázok novinárov a fanúšikov, pri ktorých Depeche Mode poskytli viac než len strohé odpovede, sa týkala koncertovania. Členovia kapely priznali, že si hranie na pódiu počas posledných turné užívali viac ako v minulosti, keďže ich absolvovali s čistou hlavou. Gahan tiež uviedol, že reakcie fanúšikov sú preňho veľmi silným emocionálnym zážitkom. Práve koncertovanie je podľa neho dôvodom, prečo stále robia hudbu, a zároveň preňho zostáva tou najväčšou výzvou.

Andy Fletcher zase zaujímavo rozprával o koncertovaní v krajinách bývalého sovietskeho bloku. "Aby som bol úprimný, keď sme sa rozhodli ísť za železnú oponu, vedeli sme, že na tom prerobíme, ale mali sme tam množstvo fanúšikov. Napríklad prvé koncerty v Maďarsku, Prahe či v Poľsku boli obrovským zážitkom a skúsenosťou. A teraz sa nám to vracia, pretože práve v týchto krajinách, ale dokonca aj v Rusku, sme stále veľmi populárni."

Gahan k tejto téme dodal, že pri prvých koncertoch v našich končinách boli v šoku, že toľko ľudí poznalo ich hudbu aj napriek tomu, že ju počas socializmu nebolo možné zohnať tak ľahko ako na západe. "Boli tam undergroundoví fanúšikovia, ktorí našu hudbu medzi sebou zdieľali a organizovali súkromné stretnutia, na ktorých ju spoločne počúvali."

Turné k novému albumu odštartuje 7. mája v izraelskom Tel Avive, prvým európskym mestom budú 10. mája Atény. Počas trojmesačnej európskej šnúry sa okrem Bratislavy ukážu v rámci strednej Európy aj v Budapešti (21. mája), Prahe (23. júla) a vo Varšave (25. júla). V Nemecku zahrajú Depeche Mode hneď sedemkrát a vystúpia aj na veľkých festivaloch ako Rock Werchter v Belgicku, BBK Festivale v Španielsku alebo Optimus Alive v Portugalsku. Európsku časť turné ukončia 29. júla v bieloruskom Minsku. Po Európe, kde absolvujú dovedna 34 koncertov, sa presunú do Severnej Ameriky.

Na príprave turné kapela spolupracuje s režisérom Antonom Corbijnom a v rámci live zostavy podľa nich určite nebude chýbať bubeník Christian Eigner a klávesák Peter Gordeno. Na konkrétnych detailoch nového koncertného programu sa začne pracovať v najbližších týždňoch.

Depeche Mode - Wrong (live 2009, Later... with Jools Holland)

Depeche Mode patria k najzásadnejším kapelám posledných troch dekád. Od svojho vzniku v roku 1980 predali po celom svete vyše 100 miliónov albumov a singlov. Medzi ich najznámejšie skladby patria napríklad Just Can't Get Enough, People Are People, Strangelove, Personal Jesus, Policy of Truth, Enjoy the Silence, I Feel You, Dream On či It's No Good.

Doposiaľ vydali dvanásť štúdiových albumov: Speak & Spell (1981), A Broken Frame (1982), Construction Time Again (1983), Some Great Reward (1984), Black Celebration (1986), Music for the Masses (1987), Violator (1990), Songs of Faith and Devotion (1993), Ultra (1997), Exciter (2001), Playing the Angel (2005) a spomenutý Sounds of the Universe (2009).

Podľa televízie VH1 patrí Depeche Mode medzi 100 najlepších interpretov hudobnej histórie a magazín Q ju označil ako "najpopulárnejšiu elektronickú skupinu všetkých čias".

Text: Patrik Marflák + SITA
Foto: Depeche Mode PR

Súvisiaci interpreti: Depeche Mode