Dievčenská skupina 5Angels, ktorej sa tento rok ujal britský manažment s cieľom vyrobiť nové svetové hviezdy, si pripísala na konto ďalší úspech, ktorý u interpretov z našich končín nemá obdoby. Pred pár dňami, v sobotu 12. októbra, sa totiž predstavili v legendárnej Wembley Aréne pred vyše 25-tisícovým publikom.

Zatiaľčo mnohé začínajúce skupiny musia roky koncertovať v malých neznámych kluboch, české tínedžerky 5Angels si to po britských letných festivaloch s cieľovou skupinou poslucháčov mladších ako 15 rokov namierili priamo do Mekky populárnej hudby - slávnej Wembley Arény v Londýne. Ako prvé z Českej republiky či Slovenska sa tak predviedli na pódiu, ktoré neobíde počas svojich svetových koncertných turné žiadna súčasná spevácka hviezda.

Pätica českých speváčok vo Wembley Aréne vystúpila v rámci akcie BIG GIG, ktorá je jedným z najväčších podujatí svojho druhu s desaťročnou tradíciou. Okrem českých dievčat, ktoré sú v Británii prezentované ako veľký objav teen popu, na podujatí vystúpila aj na Slovensku známa anglická speváčka Katy B, kapela Little Mix, ktorá sa sformovala v ôsmej sérii X Factoru, či boyband Union J, s ktorým 5Angels už onedlho vyrazia na turné po po Anglicku, Walese, Írsku a Škótsku.

"Hneď po koncerte vo Wembley sme šli na hotel, kde sme si mohli asi dve hodinky pospať pred odchodom na letisko. Boli sme ale tak veľmi plné zážitkov, že ani jedna z nás oko nezažmúrila," prezradila "služobne najstaršia" členka skupiny, Nikola Mertlová. Po náročnom dni čakalo 5Angels ďalšie vystúpenie – tentokrát pre domáce publikum, v českých Litoměřicích. Ako dievčatá dodali, skôr než si opäť zbalia kufre a odletia za svojimi britskými fanúšikmi, rady by stihli niekoľko koncertov v Česku a na Slovensku.

Lacná pracovná sila v zábavnom priemysle

Dievčatám, ktoré sú ešte len vo veku 13 až 16 rokov, predpovedajú zahraniční producenti a britskí manažéri veľkú budúcnosť, predovšetkým pre ich skromnosť, pokoru a pracovitosť. Britské médiá sa o 5Angels vyjadrili ako o jednej z "najmladších svetových profesionálnych skupín". Mladučké Češky sa dokonca stali už aj témou zaujímavého článku v jednom z najväčších britských serióznych denníkov The Independent. "Britské popové hviezdy budú v rebríčkoch nahradené vlnou východoeurópskych spevákov, ktorí sú pripravení pracovať usilovnejšie a robiť to lacnejšie ako domáce talenty. Príliv imigrantov z východu, ktorý zmenil trh manuálnej práce, teraz začína zanechávať stopu už aj v zábavnom priemysle. Na špici tejto invázie je 5Angels, päťčlenná dievčenská skupina, ktorá je fenoménom v rodnej Českej republike," píše sa v úvode článku.

Zdá sa, že keď to takto pôjde ďalej, ich prvý britský singel a videoklip World Domination sa skutočne môže stať hitom, minimálne v rámci svojej cieľovej skupiny, ktorá rozhodne nie je zanedbateľná. Svetom šoubiznisu totiž dnes vo veľkej miere hýbu tí, ktorí vedia osloviť dospievajúcich poslucháčov a prinášať im nové popové idoly v ich veku. Dievčatá z 5Angels sa nimi môžu stať vďaka silnému manažmenu v podobe agentúry CAA, ktorá má pod palcom okrem iných aj momentálne najúspešnejší svetový boyband One Direction (dokonca majú toho istého agenta). 5Angels tak majú zrejme do detailu vypracovaný plán, ako sa stať hviezdami medzi tínedžerskými skupinami, čo by bez šikovných papalášov v pozadí nikdy nedosiahli.

O ich zviditeľnenie sa ako producent spomínaného singla postaral aj Denis Ingoldsby, ktorý spolupracoval napríklad so skupinou Girls Aloud. Pre The Independent otvorene priznáva, že dievčatá z Česka sú nielen pracovitejšie ako mnohé mladé britské talenty, ale ich koncerty sú aj omnoho lacnejšie. "Decká z východnej Európy nie sú z majetných rodín, takže sú pripravené pracovať tvrdšie. Polovica z nich nikdy nevidela iPad," hovorí producent, podľa ktorého je v súčasnosti na hudobnom trhu diera pre dievčenskú kapelu vo veku 5Angels, "ktorá je o zábave a energii živých vystúpení, no nie je prezentovaná sexuálnym spôsobom". Pre britské dievčatá tak môžu byť mladé Češky pozitívnym vzorom, tvrdí Ingoldsby pre The Independent.

Pre našinca je takéto "priemyselné spracovanie" hudobnej skupiny na medzinárodnej úrovni niečím novým a pri vypočutí pesničiek od 5Angels asi väčšina ľudí len ťažko pochopí, ako môžu byť práve tieto dievčatá momentálne najhorúcejším exportným artiklom z našich končín. Šoubiznis je však viac o šou ako o hudbe, a decká v Británii možno takéto "produkty" naozaj bavia. O tom, že 5Angels majú vo svojej vekovej kategórii našliapnuté naozaj vysoko, svedčí aj fakt, že spomínaný singel už okrem koncertov na veľkých tínedžerských festivaloch stihli v septembri predstaviť aj v jednej z najsledovanejších detských televíznych relácií Blue Peter na BBC, ktorú každý týždeň sledujú milióny detských divákov. Otázne je, či bolo aj britským deckám pritom tak nevoľno, ako bude zrejme niektorým čitateľom tohto článku.


Text: Soul For Show (časť o vystúpení vo Wembley Aréne); Patrik Marflák (Lacná pracovná sila...)
Foto: archív 5Angels