Tohtoročná jeseň je bohatá na hudobné prekvapenia. Energická pražská kapela Pipes and Pints kombinujúca punk rock s gajdami zavíta v rámci jesenného turné aj na Slovensko. Spoločnosť jej bude robiť uletená gore'n'roll kapela z Francúzska - Banane Metalik.

Pipes and Pints sa primárne považujú za koncertnú kapelu. V poslednom roku ich okrem domovskej Českej republiky videlo publikum v Nemecku, Španielsku, Francúzsku, Belgicku, Rakúsku, Poľsku či Baskicku a zahrali aj na niektorých slovenských festivaloch. Tentokrát ich však bude možné zažiť tak, ako to majú najradšej - v klubových priestoroch. Česká časť turné začala v pondelok 16. novembra, pre Slovensko si vyhradili koniec tohto mesiaca.

"V slovenských kluboch nehrávame často, no je o nás známe, že práve klubový zážitok s publikom máme najradšej. Preto sme si povedali, že sa konečne ukážeme Slovákom v plnej párade v dobrých priestoroch v Bratislave, Skalici a v Košiciach. Aktuálne máme hotové skladby na tretí album, publiku predvedieme niekoľkonových skladieb aj naše staršie klasiky, ktoré sme 'dopilovali' na letných festivaloch," hovorí Vojta Kalina, kapelník a hráč na gajdy.


Svoj tretí album plánuje kapela nahrať v Kalifornii s renomovaným producentom Ronniem Kingom. Uznávaný producent, skladateľ, hudobník a aranžér, spolupracoval s významnými menami ako napríklad The Offspring, Rancid, NOFX, 2Pac či T.S.O.L. Kapela si ho vybrala, pretože (ako sami uvádzajú) nový album si zaslúži mať svetový zvuk, pomôcť jej k tomu môžu fanúšikovia, ktorí majú možnosť prispieť v crowdfundingovej kampani na Hithit.cz.

Slovenská časť jesenného turné Pipers and Pins (CZ) + Banane Metalik (FR): 

26. 11. - Bratislava, Randal  
27. 11. - Skalica, Hospoda U Čambalu 
28. 11. - Košice, Colloseum 

Vstupenky:  Predpredaj.sk  

Tým, ktorí nepoznajú kapelu Banane Metalik, Pipes and Pints odkazujú: "Máme za sebou prvú spoločnú európsku časť turné a podľa reakcií publika vidíme, že hudba, pódiová prezentácia a nasadenie Banane Metalik výborne dopĺňa naše koncerty. Bláznivo nalíčení Francúzi mixujúci hardcore-punk s kontrabasom vás určite prekvapia svojou energiou."


Kto sú Pipes and Pints?

Kapela je na scéne od roku 2006, publikum si získala početnými energickými koncertami v Českej republike a ako máloktorá česká skupina i pravidelným účinkovaním v zahraničí. EP 2008 a debutový album Until We Die (2009) vydali na nemeckej značke Wolverine Records a tiež v americkom vydavateľstve Unrepentant Records.

Druhý album Lost and Found (2012) vyšiel v českom vydavateľstve Supraphon a na nemeckom labeli People Like You, produkoval ho kalifornský producent Darian Rundall (spolupracoval napr. s Pennywise, U.S. Bombs, Suicidal Tendencies). Album získal cenu Anděl za najlepší album roku 2012 v kategórii Punk/Hardcore a za najlepší ho zvolili aj fanúšikovia webzinu Kids and Heroes.

Zaujímavosťou v kapele sú nielen gajdy ako netypický hudobný nástroj v punk-rockovej hudbe, ale i výrazný spevák amerického pôvodu Syco Mike, vďaka ktorému sú skladby v angličtine vzdialené lokálnej produkcii. O značnej poslucháčskej základni vypovedá aj počet fanúšikov kapely na Facebooku a sledovanosť videoklipov. Skupina podporuje myšlienky a aktivity antifašistického hnutia GNWP.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Bibiána Grebeňová Šedivá.

Súvisiaci interpreti: Pipes and Pints