Zdá sa, že ošiaľ okolo kontroverznej hviezdy znovu ožíva. Lady Gaga konečne našla spôsob, akým môže na seba upútať, keď už zovšedneli všetky extravagantné doplnky v jej šatníku. Prvýkrát režírovala videoklip o dĺžke minifilmu a už v ňom "čapuje" krv kráľa popu.

Neuveriteľných takmer 12 minút trvá prvý minifilm popového fenoménu menom Lady Gaga. Speváčka ho odpremiérovala v nedeľu 22. marca v rámci vysielania americkej stanice NBC a až potom ho zverejnila na internete. Propagačné video ku skladbe G.U.Y. - tretiemu singlu z aktuálneho albumu ARTPOP (recenzia) - však okrem nej obsahuje aj ďalšie tri piesne.

hudobný film ARTPOP Zdroj: Youtube

Hudobné sci-fi

Extravagantná ikona súčasného popu nazvala svoje dielo ARTPOP film. Na jeho začiatku stvárňuje šípom zostreleného operenca. Popri ňom a na podmaze skladby Artpop sa bije skupina mužov v obleku, pričom jeden z nich drží v ruke luk. Zranená nachádza útočisko na zámku Williama Randolpha Hearsta, amerického mediálneho magnáta 40. rokov 20. storočia. Tu ju oživujú, uctievajú a krstia počas piesne Venus. Napokon odštartuje aj ústredná skladba G.U.Y.

Do stredu pozornosti sa dostáva už svieža speváčka v spoločnosti amerického moderátora a producenta Andyho Cohena ako gréckeho boha túžby Himera. Obrazy svojských precíznych tanečných kreácii prerušujú len zmŕtvychvstávajúci Ježiš Kristus, John Lennon, Mahátmá Gándhí a Michael Jackson. Práve ich DNA putuje do ňou vyrábaných klonov. S ich pomocou speváčka napadne budovu akejsi korporácie, na ktorú útočí peniazmi. Príbeh končí v 7. minúte a 38. sekunde, zvyšok obrazu patrí titulkom a energickej MANiCURE.


Dve interpretácie

Ako každý obrazový materiál od interpretky hitu Bad Romance, ani v tomto nechýba skrytý zmysel. Krátko po zverejnení nového videa sa objavili dve veľmi odlišné interpretácie. Britský denník The Guardian vo svojej recenzii označil dvanásťminutovku za "vyzývavý pohľad na kapitalizmus a feminizmus". Vyjadruje tak názor, že skladba G.U.Y. poukazuje "len" na nerovnosť pohlaví v spoločnosti. 

Druhý pohľad sa spája priamo so životom speváčky a reprezentujú ho "malé príšerky" (little monsters, fanúšikovská základňa Lady Gaga). Na rôznych fanúšikovských stránkach zverejňujú úryvky z videa aj s jednovetnou, ale miestami konšpiračnou interpretáciou. Podľa nich bola Lady Gaga rýchlostúpajúcim fénixom, a to vďaka nespočetným dobytiam rebríčkov. Jej manažment sa z nej len snažil vytĺcť peniaze (referencia na bijúcich sa mužov v obleku), a preto ju zanedbával počas jej problémov s bedrovými kĺbmi aj pri propagácii nového albumu, na čo sa nedávno sťažovala aj samotná Lady Gaga. Čo si však fanúšikovia myslia o odbere krvi slávnym postavám histórie? "Týmto mužom berú ich DNA a vytvárajú spoločnosť tých, ktorí slúžia umeniu - mužov v oblekoch. Gándhí, Jackson, Lennon aj Ježiš boli zradení ľuďmi, ktorým slúžili," píše sa na fanúšikovskej FB stránke Lady GaGa CZ.

Pravdivé môžu byť oba výklady. Jedno je však isté - ak mal ktokoľvek doteraz pocit, že záujem o tvorbu Lady Gaga upadá, získala ho znova. Minifilm svojou veľkoleposťou, premyslenosťou, estetickou hodnotou a originalitou vracia speváčku na výslnie. Tento zázrak totiž nebude trvať len tri dni. Na druhej strane, pri pozeraní filmu sa len ťažko ubrániť pocitu, že to všetko tu už bolo. Kritici pripomínajú najmä film Runaway, ktorým Kanye West v roku 2010 propagoval album My Beautiful Dark Twisted Fantasy a s ktorým novinka Lady Gaga zdieľa niektoré symboly. Porovnajte si ich sami.


Autor: Marek Majzon
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Lady Gaga