Britská kapela Muse zverejnila pilotný singel k očakávanému albumu Drones, ktorým okrem samotnej hudby vyvolala rozruch aj vďaka eroticky ladenému lyric videu. Okrem slov piesne sa v ňom totiž objavuje aj čiernobiela vizualizácia nahej ženy.

Niektorí fanúšikovia si preto kladú otázku, či už aj jedna z najväčších rockových kapiel súčasnosti musí využívať nahotu, aby sa jej tvorbe dostalo zaslúženej pozornosti. Iní však Muse obhajujú a hovoria o umeleckom zámere. Samotná "kaleidoskopická" vizualizácia je totiž rovnako fascinujúca ako telo krásnej modelky. A ani skladbe, ktorá zaznie hneď na úvod albumu Drones, umelecké kvality rozhodne nechýbajú. Napriek zdanlivej jednoduchosti svojím prepracovaným zvukom buduje silnú atmosféru a počuť v nej fragmenty tvorby hudobných velikánov ako Depeche Mode, Queen, Prince či David Bowie.

Význam textu priblížila kapela na svojej oficiálnej stránke muse.mu. "Tu sa začína príbeh celého albumu, tu protagonista stráca nádej, zomiera vo vnútri (v preklade "dead inside") a stáva sa bezbranným voči temným silám z piesne Psycho. Bude to pokračovať aj v niekoľkých ďalších skladbách na albume, až sa napokon v príbehu vzbúri a premôže tieto temné sily," napísal frontman Matt Bellamy, ktorý je v Muse hlavným skladateľom a textárom.


Muse na svojom siedmom albume Drones, ktorý plánujú vydať 5. júna, ponúknú dovedna 12 nových skladieb. Novinka Dead Inside je síce prvým oficiálnym singlom, no už predtým kapela zverejnila ochutnávku v podobe spomínanej skladby Psycho. Okrem toho na koncertoch hráva aj ďalšiu novinku Reapers. Na albume sa podieľal producent Robert John "Mutt" Lange, ktorý spolupracoval napríklad aj s AC/DC, Def Leppard, Maroon 5 či Bryanom Adamsom.

Muse v zložení Matthew Bellamy, Christopher Wolstenholme a Dominic Howard vo svojej tvorbe spájajú alternatívu s hard rockom, progresívnym rockom, klasickou hudbou a elektronikou. Vydali zatiaľ šesť štúdiových albumov - Showbiz (1999), Origin Of Symmetry (2001), Absolution (2003), Black Holes And Revelations (2006), The Resistance (2009) a The 2nd Law (2012). Za nahrávku The Resistance získali v roku 2011 cenu Grammy v kategórii Najlepší rockový album. Na konte majú aj množstvo ďalších ocenení, ako napríklad päť MTV Europe Music Awards, šesť Q Awards, 17 NME Awards, dve BRIT Awards, štyri Kerrang! Awards a jednu MTV Video Music Award.


Text: Hudba.sk, pm (zdroj: SITA - muse.mu, archív)
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Muse