Talentovaná operná speváčka Patricia Janečková získala za predaj svojho eponymného debutového albumu, ktorý vyšiel vlani v októbri, zlatú platňu. Slávnostne jej ju odovzdal riaditeľ opery SND a najúspešnejší slovenský tenorista Peter Dvorský.

"Zlatej platni sa veľmi teším, je to krásny pocit dostať takéto ocenenie. Navyše je pre mňa veľkou cťou, že mi ocenenie odovzdal práve maestro Peter Dvorský," hovorí Patricia Janečková, ktorá by rada ešte pred štúdiom na konzervatóriu vydala ďalšie CD. Dramaturgia albumu je takmer pripravená a podľa hudobníkov, ktorí so speváčkou spolupracujú, má potenciál osloviť široké masy v celosvetovom merítku.

Jej prvý album bol bestsellerom už v predvianočnom období - v decembri minulého roka sa stal najpredávanejším CD/DVD na portáli Gorila.sk, kde Janečková prekonala aj horúce novinky od Müllera, Rytmusa či Žbirku. Platňa zaznamenala úspech aj u českého publika - až 15 týždňov bodovala v hitparáde Top 10 Klasika, z toho 9 týždňov na 1. a 2. mieste.

Album vyšiel v októbri 2011 v exkluzívnom dvojdiskovom balení s 12-stranovým bookletom v troch jazykových mutáciách (slovensky, anglicky, nemecky).Na CD sa nachádza trinásť piesní, ktoré boli nahraté v sprievode Orchestra Viva Musica! pod vedením Oskara Rózsu. Jednou zo skladieb je dueto s českou opernou hviezdou, barytonistom Adamom Plachetkom. 

Súčasťou albumu je aj záznam koncertu so symfonickým orchestrom, ktorý sa uskutočnil 27. júla 2011 v rámci festivalu Viva Musica! v bratislavskej Starej tržnici. DVD dopĺňa bonusový dokument o nahrávaní, ktorý obsahuje rozhovory s Patriciou, Rózsom a Matejom Drličkom, ako aj archívne zábery zo súťaže Talentmania. 

Zaujala aj vo Viedni 

Jeden z najväčších slovenských hudobných talentov začiatkom mája (4.5.) po prvýkrát na koncerte spoznalo aj zahraničné publikum. 13-ročná speváčka dostala jedinečnú príležitosť vystúpiť vo Viedni spolu s medzinárodnými hviezdami z oblasti vážnej hudby a jazzu v rámci benefičného galakoncertu Starry Night pri príležitosti 65. výročia založenia charitatívnej organizácie Wiener Hilfswerk. Koncert sa konal pod záštitou rakúskeho spolkového prezidenta Dr. Heinza Fischera v novootvorenom opernom dome Theater an der Wien.

Slovenka si za svoju interpretáciu operných árií O mio babbino caro od Giacoma Pucciniho a La pastorella od Gioachina Rossiniho vyslúžila veľký aplauz. Na klavíri ju sprevádzal vynikajúci mladý slovenský klavirista František Jánoška. V súvislosti s prípravou podujatia poskytla Patricia rozhovor pre Westdeutschen Rundfunk (TonArt WDR3) a zostrih z koncertu bol odvysielaný v rakúskej televízii na ORF2 v rámci relácie Seitenblicke.

Na koncerte okrem Janečkovej vystúpili sólisti Viedenskej štátnej opery (Daniela Fally, Clemens Unterreiner, Benjamin Bruns), švédska sopranistka Malin Hartelius, argentínska mezzosopranistka Bernarda Fink, Tibor Kováč (koncertný majster druhých huslí orchestra Viedenských filharmonikov a umelecký vedúci The Philharmonics) ako aj jazzová speváčka portugalského pôvodu Sandra Pires.

Najbližšie Patricia vystúpi na udeľovaní cien Slovenka roka, ktoré odvysiela Slovenskou televíziou (STV1) 30. mája o 20:00.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Barbora Drahovská. Aktuálne informácie o Patricii Janečkovej sa dozviete na jej oficiálnej Facebook stránke www.facebook.com/patriciajaneckova.

Súvisiaci interpreti: Patrícia Janečková