Jubilejný 21. ročník medzinárodného festivalu Trnavské organové dni sa začne v piatok 29. júla. Otvorí ho svetoznámy francúzsky virtuóz Fabrice Pitrois. Jedinečné koncerty významných umelcov budete mať príležitosť zažiť na vlastnej koži v Bazilike sv. Mikuláša v Trnave.

Počas celého festivalu, od 29. júla 2016 do 11. septembra 2016, sa návštevníci môžu tešiť na rôznorodý výber autorov a štýlov od baroka až po postmodernu. Na jubilejnom 21. ročníku festivalu sa predstaví špička v hre na organ. Na otváracom koncerte Fabrice Pitrois zahrá diela od hudobných velikánov G. Muffata, J. S. Bacha, Ch.- M. Widora či F. Mendelssohn-Bartholdyho.

Sólovo zaznie tento skvostný nástroj v podaní francúzskych, nemeckých, španielskych, nórskych, fínskych, poľských a slovenských umelcov. O nevšedný zážitok sa postará panova flauta, na ktorú 7. augusta zahrá nemecký interpret Helmut Hauskeller za sprievodu slovenského organistu Stanislava Šurina.

Fabrice Pitoris (FR) je víťazom mnohých renomovaných organových súťaží sveta a pravidelne vystupuje na koncertných pódiách. Jeho interpretáciu známych skladieb mali možnosť počuť už mnohí v Európe, Rusku a Ázii. Je organistom katedrály v juhofrancúzskom meste Narbonna a umeleckým riaditeľom Európskeho organového festivalu a Festivalu komornej hudby vo francúzskom Rhones Alpes.

Milovníci klasickej hudby si môžu jedinečný Otvárací koncert s Fabrice Pitroisom spestriť spoznávaním Trnavy a jej okolia. V rámci víkendového pobytového balíku si pozrú napríklad Mestskú vežu, z ktorej je výhľad na celý Malý Rím, ako sa Trnava nazýva.

Bazilika sv. Mikuláša je vynikajúcim priestorom práve na takéto podujatia. Nachádzajú sa tu dva vzácne historické organy, ktoré reprezentujú najdôležitejšie epochy organu ako nástroja – barok a romantizmus. Jeden z nich, historický organový pozitív Valentina Arnolda z roku 1783, dokonca získal významné ocenenie Fénix – kultúrna pamiatka roku 2012. Trnavské organové dni organizuje Bachova spoločnosť na Slovensku.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Silvia Sekáčová.