Zdá sa, že prespievanie starších piesní do nového šatu je obľubenou "rekreačnou činnosťou" spevákov amatérov, ktorí sa o svoje diela navyše zvyknú podeliť na portáli Youtube. To je prípad aj českej dvojice Katky Peclovej a Jindru Poláška. Tí sa rozhodli znovu naspievať pieseň, ktorú v origináli spievajú Iveta Bartošová a Karel Černoch.

Duo Katka a Jindra ku skladbe Máme tu další dobrý den, ktorá pôvodne pochádza z rozprávky Co takhle svatba, princi? dokonca natočilo aj videoklip. Prechádzka pri brnianskom zámku, plno zelene a v hlavnej úlohe špinavá fontána tvoria dokonalú kulisu k amatérskemu spracovaniu skladby aj vizuálu. Pod videom sa hromadia posmešné a negatívne ladené komentáre, viacerí nezabudli Jindrovi vytknúť ponožky v sandáloch a tiež to, že ich klip patrí skôr do Šlagr TV. Okrem nulovej schopnosti zvládnuť spoločnú choreografiu a zladiť sa vo výzore by však dvojica mala popracovať aj na svojom speváckom prejave a interpretácii, ktoré dýchajú gýčom, patetickosťou a prehnanou silenosťou. Autor spomínanej skladby, Jiři Zmožek, ktorý má na konte desiatky populárnych piesní pre popredných českých spevákov, sa pri počúvaní tohto prevedenia musí chytať za hlavu.

České médiá a odporcovia však zachádzajú vo svojej kritike ešte oveľa ďalej. O fenoméne Katka a Jindra sa hovorí už niekoľko mesiacov, keďže na svojom Youtube kanáli zverejnili viacero podobne "vydarených" videí. Často skloňovanými prívlastkami bizarnej dvojice sú napríklad pekelné duo, exoti, krvilačné duo, hudobný masaker či hudobná katastrofa. O Katke sa vyjadrujú aj ako o uspávačke hadov, ktorú s jej speváckymi schopnosťami už mala angažovať nejaká česká zoologická záhrada. Netradičný pokus o dobytie českej popovej scény, ako o sebe kapela píše na svojom Facebooku, už má aj prvé oficiálne antiocenenie. Katka a Jindra sa v marci stali Najhoršou kapelou roka v ankete Zlatý David, ktorú založil Jaroslav Konáš z českého webu Hudební masakry.

Pozrite si video k piesni Máme tu další dobrý den:


Text: Hudba.sk (zdroj: Musicserver.cz, Blesk.cz, Koule.cz)
Foto: Youtube.com