Prešovské AMC Trio sa za tri dekády stihlo etablovať ako jedno z najstabilnejších jazzových zoskupení na Slovensku. Kapela ročne odohrá desiatky vystúpení doma i v zahraničí. Ich prínos ocenil pred dvoma rokmi i podpredseda NRSR. Trio napriek tomu nepoľavuje a v tomto mesiaci vydáva ôsmy album Following the Light.

AMC Trio sa vďaka dlhodobej kvalitnej práci dostalo do pozície, kedy sú na muzikantov kladené vysoké nároky. Fanúšikovia medzinárodne pôsobiaceho zoskupenia právom očakávajú tvorbu porovnateľnú so zahraničnými jazzovými umelcami. Úroveň slovenskej scény v tomto žánri je vysoká, preto nezriedka dochádza aj k tomu, že na slovenských albumoch hosťujú hudobníci z rôznych kútov planéty.

Návrat k úspešnej spolupráci

V roku 2013 vydalo AMC Trio album One Way Road to My Heart, ktorý fanúšikovia považujú v diskografii Prešovčanov za jeden z najvydarenejších. Ako hosť sa na ňom objavil Randy Brecker, americký trubkár, patriaci k vyhľadávaným štúdiovým i pódiovým hráčom. Hral nielen s jazzovmi legendami ako George Benson, Jaco Pastorius či Billy Cobham ale aj s popovými hviezdami Tinou Turner či Eltonom Johnom.

Po desiatich rokoch od vydania spomínanej platne sa trio spolu s Breckerom predstavuje na novej platni Following the Light. Nahrávanie prebiehalo minulý rok v poľskom štúdiu DR pri meste Wisla, nachádzajúcom sa vo voľnej prírode. "Ide o veľmi inšpiratívne prostredie, vôkol nás sú iba lazy. Štúdio sa nachádza v drevenom domčeku na vysokom kopci. Nahrávali sme tu už aj debut a One Way Road to My Heart," uvádza kontrabasista AMC Tria Martin Marinčák.

Práca v profesionálnom nahrávacom štúdiu prináša viacero výhod. "Veľa ľudí dnes nahráva doma do počítača, my sme zvolili menej obvyklú cestu. Veľmi oceňujeme tunajší klavír s autentickým zvukom. Klávesy by sa dali nahrať aj na syntetizátore, ale to už nie je ono. Navyše chceme hrať všetky nástroje spolu naraz a nie po stopách," objasňuje pohnútky k nahrávaniu v zahraničí Marinčák. 

Novinku si dopriali k 30. výročiu

Kapela doteraz vydala šesť albumov v slovenskom vydavateľstve Hevhetia alebo vo vlastnej réžii. Výnimkou je One Way Road to My Heart a novinka, ktorú vydali zahraničné firmy. V prípade Following the Light ide o nemecký label Jazzline-Leopard, vydávajúci Randyho nahrávky. Spolu s trubkárom sa na platni prezentuje i jeho manželka Ada Rovatti, hrajúca na saxofón. Ako ochutnávka bolo minulý rok zverejnené video k melancholickej skladbe Oblivion.

Spolu s touto skladbou sa na albume objavuje osem autorských kúskov, ktorými kapela prepája rukopis spred desiatich rokov s novými kompozičnými postupmi. Ide o ďalší vývojový stupeň kapely, ktorá neholduje stagnácii. Okrem spomínaných hudobníkov sú za tento nevyhnutný progres zodpovední klavirista Peter Adamkovič, gitarista Samuel Marinčák a bubeník Stanislav Cvanciger.  

Albumom Following the Light si AMC Trio pripomína aj 30. výročie svojho vzniku. Kedysi išlo o zoskupenie hrajúce štandardy, dnes je to kapela s pôvodným repertoárom, za aký by sa nemuseli hanbiť ani svetoznáme mená jazzovej scény. Základom ich úspechu je posun vpred a ten majú Prešovčania v krvi. Hudba z nového albumu je oficiálne dostupná od 24. augusta na CD, LP a vo vybraných streamovacích službách. Na Youtube je okrem minuloročného videoklipu zverejnená a titulná skladba s rockovejším zvukom.

Zoznam skladieb na albume Following the Light:

  1. Daybreak Rhapsody
  2. Smiling Eyes
  3. Ray of Hope
  4. Dawn Chorus
  5. Virtual Soul
  6. Oblivion
  7. Following the Light
  8. NPL


Autor: Marek Danko