Dostať sa v prvej polovici deväťdesiatych rokov ku kvalitným nahrávkam metalových kapiel vôbec nebolo jednoduché. Doteraz si pamätám, ako som obehával kamarátov, či nevedia odniekiaľ zohnať "novinky", o ktorých som sa spravidla dozvedel až pár týždňov potom, ako vyšli. Metalových koncertov bolo tiež ako šafranu.

Bohužiaľ, niektoré kapely už medzičasom zanikli, takže som ani nedúfal, že ich ešte niekedy uvidím naživo. Iné tvoria ďalej a o ich novinkách sa môžeme dozvedieť v rovnakom čase, ako celý svet. Vážme si to.

V decembri 2004 išiel Mieszko Talarczyk na výlet do Thajska. Bohužiaľ sa nachádzal v oblasti, ktorú 26. decembra zničilo tsunami. To bol koniec legendárnej grindcoreovej kapely Nasum. Mieszko bol jej lídrom. V roku 2006 ešte vydali kompiláciu Grind Finale a o dva roky neskôr "lajfku" Doombringer. Potom už nikto ani nedúfal, že o nich ešte budeme počuť.

Zostávajúci členovia sa ale pri príležitosti dvadsiateho výročia založenia tejto švédskej legendy rozhodli rozlúčiť sa s fanúšikmi. A nie hociako – odohrajú pár koncertov a zavítajú aj na Slovensko! Pripravte si teda hlasivky a ušné bubienky. Nasum budú sprevádzať Black Breath z USA a Mastic Scum z Rakúska. Vidíme sa 1. októbra v bratislavskom Randale.

Nasum zahrajú v Randali 1.10.2012

Na radosť mnohých predstavili na svojej oficiálnej stránke alternatívni metalisti Deftones svoj nový song Leathers a celý tracklist nadchádzajúceho albumu Koi No Yokan. Na moje prekvapenie je viac "mainstreamový" a ľahko stráviteľný, čo mu ale vôbec neškodí. Práve naopak. Naznačuje, že kapela sa zvukom vrátila ku starším albumom ako White Pony (2000). Singel si môžete "počas obmedzenej doby" stiahnuť zadarmo. Dokedy ponuka trvá nie je známe. Rovnako zatiaľ nie je známy ani dátum vydania nového albumu, takže musíme len čakať. (pm)

Deftones - Leathers

Steve Harris, basgitarista, jediný stále pôsobiaci zakladajúci člen a hlavný skladateľ heavymetalovej ikony Iron Maiden, vydal svoj debutový sólový album, ktorý pomenoval British Lion. Nahrávka však znie rozporuplne. Na jednej strane ide o decentný hevík s jasným skladateľským rukopisom, na strane druhej ju zhadzujú vokály. Počet pochvalných hlasov však prevyšuje. Presvedčte sa sami a urobte si názor. Metal Hammer ponúka stream celej nahrávky.

Nórski progresivisti Enslaved pochádzajúci z blackmetalovej školy zverejnili po Thoughts Like Hammers druhé lyric video z nahrávky RIITIIR. Stránka ich labelu Nuclear Blast ponúka na YouTube od piatku video k Veilburner. Na svojej Facebook stránke zároveň kapela informovala o detailoch nadchádzajúceho európskeho turné plánovaného na marec a apríl 2013. A slovenskí fanúšikovia sa môžu tešiť – 30. marca uvidíme Enslaved v Košiciach. Veríme, že do Collosea prinesú okrem seba i zaujímavý support. (ak)

Enslaved - Veilburner

Ak obľubujete metalcore či deathcore, príďte sa v utorok (25.9.) pozrieť na kapelu Iwrestledabearonce. Predstavia sa už vo vynovenej zostave. Speváčku Krystu Cameron nahradila Courtney LaPlante. Na pódiu ich doplnia ďalší death a metalcoristi Oceano, VannaFor All Those Sleeping. Celá šou bude – ako ináč – v bratislavskom Randale. (pm)

Iwrestledabearonce - You Know They Ain't Them Dogs' Real Voices

Nový videoklip predstavila djentová omladina z Londýna Monuments. Kapela ponúka všetko, čo sa dnes od žánru očakáva. Aj keď sa ich pesnička volá 97% Static, dúfame, že koncert, ktorý odpália 9. novembra v Bratislave, nebude statický. Spolu so švédskou kapelou Vildhjarta budú predskakovať Jeffovi Loomisovi. Na večer plný osemstrunových sekov sa treba pýtať v Majestic Music Clube.

Monuments - 97% Static

Našinci The Ills pred víkendom oficiálne vydali druhý album Splendor. Post-rock na bratislavsko-žilinský spôsob si môžete čeknúť na Bandcampe kapely. Prostredníctvom kampane na indiegogo sa kapele podarilo zafinancovať aj vydanie albumu na vinyle. Ideálny žáner na jesenné rozjímanie a pohľad do zeme, na špičky topánok.

Trochu netradične poňatý trailer na živý koncert, ktorý bude vydaný na CD, DVD a BluRay, zverejnili Pain. Video vám poradí, ako zabiť nudu v prípade, ak ste už videli všetky koncerty, ktoré doma máte. We Come in Peace je záznam z českého festivalu Masters of Rock. Hudobníci si vedia vystreliť aj sami zo seba, čo je sympatické. Viac prezrádzať nebudeme. Televízne rady môžete aplikovať od 2. novembra. (ak)

Pain - We Come In Peace (trailer)

Presne po dvadsiatich piatich rokoch sa na festival Download v roku 2013 ako headliner vráti skupina Iron Maiden. Pre stránku Kerrang potvrdili, že chystajú špeciálne vystúpenie. "Prinesieme novú obrovskú svetelnú šou, viacero prevtelení Eddieho, množstvo pyrotechniky a kopu ďalších zaujímavých vecí," povedal Bruce Dickinson.

Čo sa týka pyrotechniky, určite sa nenechá zahanbiť ani ďalší ohlásený headliner, ktorým nie je nikto iný ako nemecký Rammstein. Pre viac informácií sledujte stránku festivalu, času máte zatiaľ do júna 2013 dosť. Mimochodom Rammstein je tiež prvým potvrdeným headlinerom rakúskeho Nova Rocku(pm)

Post-rockeri Caspian ponúkajú na stránke magazínu Spin streaming celej nahrávky Waking Season. Spin ho označuje ako nahrávku roku 2012 vo svojom žánri. Tretí album Američanov charakterizuje slovami "builds, builds, builds". Fyzicky album vychádza v utorok u Triple Crown Records.

Nové zverejnené skladby tu tento týždeň máme aj od Paradise Lost, War from a Harlots Mouth, Neurosis, Tides From NebulaForgotten Tomb. Večne mladí sa už teraz môžu tešiť na novú vec od Limp Bizkit. (ak, pm)

Tides From Nebula - Hollow Lights

Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok o polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Adrián Kozák (ak), Pavol Magic (pm)
Foto: Nasum.com

Súvisiaci interpreti: Deftones