V marci sa nešťastnou náhodou zrútil z pódia. Zranenia ho pripútali na lôžko a vozík na tri mesiace. Pád z výšky viac ako šesť metrov, dvojitá zlomenina chrbtice a poranenie mozgu, kvôli ktorému sa v podstate opäť učil chodiť. Vďaka húževnatosti sa ale nakoniec začal uzdravovať a slovenským fanúšikom sa prvýkrát po nehode ukáže vo februári 2017 v Bratislave.

"Pôvodne som mal na tento rok pripravených viacero noviniek a chystal som sa vydať nový album. Keďže som však stratil veľa času, nič z toho sa neudeje. Dúfame, že všetky naše plány dokončíme v roku 2017. Teraz síce pracujem menej, ale chcem si byť istý, že to, čo robím, je naozaj naplno a na maximum," uviedol nedávno v rozhovore pre Billboard dvojnásobný víťaz ankety Top 100 DJs.

"Poslednú vec, ktorú by som chcel cítiť, je byť na pódiu a vnímať, že na to ešte nemám. Keď začnem hrať, bude to na sto percent. Budem hrať na menej akciách, pretože sa jednoducho ešte stále liečim a uzdravujem. Nemôžem sa dočkať, keď to znovu nastane a ja budem opäť hrať. Verím, že to bude pre mňa veľmi emocionálny a intenzívny zážitok. Naozaj sa veľmi teším na moment, keď budem môcť hudobne odmeniť všetkých tých ľudí, ktorí na mňa mysleli a boli v ťažkej dobe so mnou," dodal.

Paul Van Dyk strávil detstvo v komunistickej východnej časti Berlína v dobe, keď vo východnom Nemecku neexistovala takmer žiadna klubová scéna. Vďaka západným televíznym kanálom sledoval hudbu za železnou oponou, z ktorej ho najviac zaujali The Smiths a New Order. Po páde Berlínskeho múru v roku 1989 sa v Nemecku začala rozrastať kultúra techna, ale Paulovi v tejto energickej hudbe stále niečo chýbalo, a tak sa snažil objaviť niečo nové, iné. A to sa mu nakoniec podarilo.

"Väčšina ľudí nás dídžejov považuje za automaty na mixovanie hudby, ktorí so skutočnou živou muzikou nikdy neprišli do kontaktu a v živote nedržali v ruke žiadny hudobný nástroj. Ja sa považujem v prvom rade za muzikanta. Ovládam hru na niekoľko nástrojov a živé hranie ma strašne baví," povedal počas svojej poslednej návštevy v Čechách Paul Van Dyk, ktorý sa preslávil aj tým, že sa okrem hudobných aktivít venuje aj politike a sociálnej oblasti. Podporuje napríklad detské charitatívne projekty v Indii a spolupracuje s nemeckým červeným krížom.  

Van Dykove koncertné turné naprieč všetkými kontinentami bývajú pravidelne vypredané, k čomu určite prispieva aj jeho úspešná producentská kariéra: spolupracoval s hviezdami ako Depeche Mode či Justin Timberlake. Paul Van Dyk vystúpi v Bratislave už o niekoľko mesiacov. 24. februára 2017 ho môžete zažiť v Refinery Gallery  

Redakciu Hudba.sk informoval Roman Helcl z BrainZone Promotion.  

Foto: Dávid Hanko - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Paul Van Dyk