Kapela O Gadže Bašaven na svojom prvom EP Baro Hitos s láskou prezentuje pestrosť rómskej hudby. Sú to piesne staré i nové, slovenské, rumunské, maďarské, všetky originál rómske. Ich muzika je o rovnosti, o radosti z inakosti, o ohni a tanci, láske a priateľstve. Vytrhne vás z kancelárskej stoličky a posadí do pestrofarebného koča, ktorý dnes večer už nezastavuje.

O Gadže Bašaven, v preklade z rómčiny "Nerómovia hrajú", je skupina gádžov zapálených pre rómsku hudbu a tanec. Speváčku Jounu (Júlia Kozáková) môžete poznať vďaka albumu Manuša, ktorý získal ocenenie Radio_Head Award za rok 2022 v kategórii World music. Ak Manuša prináša kyticu tých najcitlivejších tradičných rómskych piesní, tak O Gadže Bašaven je jej besný bratranec, čo sa nebojí odpáliť youtubové rom-pop hity z minulého týždňa.

Na kontrabas hrá Citrom (Michal Smetana), ktorý pod svojím gádžovským menom hrá v snovej kapele Tolstoys. Primáš Zindelo (Matúš Kyseľ) a cimbalista Sandra (Peter Leto) budovali bájnu kariéru v ĽH Ekonóm, aby sa teraz konečne mohli venovať poriadnej hop čip muzike. Čávo gitarista Báro Krečúno (Pavol Viecha) je vo svojom civilnom živote divadelným režisérom, ktorý sa venuje sa čo najkontroverznejším témam, napríklad aj v SND. Tanečný pár s najrýchlejšími nohami tvorí Loula (Libuša Čižmárik Bachratá) a Badžo (Maroš Čižmárik). Čapáše a čardáše sa naučili v rómskych osadách a na diskotékach lúskajú dídžejom popod fúzky.

Členovia a členky skupiny sa stretli pri ohni s cimbalom, basou, gitarou a husličkami. Na ramenách majú úvery a doktoráty, no v srdciach zábavu a živelnú rómsku muziku. Okrem koncertnej a zábavovej činnosti prinášajú medzi malé gádžatká aj romáčikov v rámci projektu Aven Jekhetane osvetu o rómskej kultúre aj na základné a stredné školy.

Skladby na EP Baro Hitos sa nahrávali v nahrávacom štúdiu Divadla na Orlí v Brne v spolupráci s Janou Jelínkovou. O mix a mastering sa postaral Drew Deal z Tolstoys a ďalší člen tejto bratislavsko-berlínskej skupiny, Matej Herceg alias Young Aesthete, na EP prispel tanečným remixom staršieho singla O Gadže Bašaven – Essential. Okrem toho obsahuje nahrávka tri energické skladby Gadžo Megamix 2023, Gadžo Mulatinel (Ávtar Ábá) a Bokhalo Gádžo (Tutti Frutti) a pokojnejšie rozhúpaný duet Gadžo Štilos (Av Miri).

EP môžete od dnes počúvať na všetkých digitálnych streamovacích platfomách a Hudba.sk vám ho vrelo odporúča.

Tvorba a vydanie EP Baro Hitos bolo z verejných zdrojov podporené Fondom na podporu kultúry národnostných menšín.

Kapelu O Gadže Bašaven môžete sledovať na jej oficiálnych profiloch na Facebooku a Instagrame.

Redakciu Hudba.sk za kapelu O Gadže Bašaven informovala Júlia Kozáková. Správu sme upravili a doplnili.