Presne rok trvalo obdobie, počas ktorého globálna hviezda Adele nevystupovala, hoci naďalej zbierala ocenenia z každej strany. Naposledy sa predviedla naživo vo februári 2012 na Grammy Awards, z ktorých si odniesla šesť cien. Tentoraz, opäť počas galavečera, "prelomila ticho" a vzdala hold 50. výročiu filmov o britskom agentovi 007.

Ani z 85. odovzdávania cien Filmovej akadémie pritom Adele neodišla naprázdno. Spolu s producentom a skladateľom Paulom Epworthom si za pieseň Skyfall odniesla Oscara za najlepšiu filmovú skladbu. Z vyše 100 cien, ktorých je v 24 rokoch držiteľkou, je zrejme táto najprestížnejšou a tou, vďaka ktorej sa Adele definitívne zapísala nielen do hudobnej histórie. Pri preberaní ceny sa neubránila slzám.

Adele a Paul Epworth si pripísali ďalší úspech Zdroj: John Shearer/Invision/APAdele a Paul Epworth sa tešia z Oscara - pozrite si ďalšie fotografie

Stret generácií

Ústrednou témou galavečera bola tentoraz filmová hudba, a tak sa kultúrne predely medzi vyhlasovaním víťazov jednotlivých kategórií skladali z muzikálových či originálnych skladieb. Do jedného z úsekov oslavovania hudby v americkom Dolby Theatre patrila aj pocta filmom o Jamesovi Bondovi. Legendárny tajný agent po prvý raz na bielom plátne ožil pred 50 rokmi.

V rámci poklony tvorcom, postave a samotným príbehom sa po krátkom videu zloženom zo všetkých dielov predstavila Shirley Bassey. Práve táto 76-ročná dáma, ktorá vystúpila v zlatých šatách, bola prvou speváčkou spievajúcou úvodnú pieseň k filmu o agentovi Jej veličenstva. Po posledných tónoch slávnej skladby Goldfinger, jej oscarové obecenstvo venovalo standing ovation.


Až ku koncu programu uviedli produkciu, na ktorú fanúšikovia Adele čakali rok. Zatiaľ posledná interpretka "bondovky" naposledy vystúpila vo veľkom televíznom prenose po čerstvej operácii hlasiviek 12. februára minulého roku na spomínaných Grammy Awards v Staples Center v Los Angeles.

Pieseň Skyfall, s ktorou už stihla získať ceny Golden Globe Award a Brit Award, tak odznela naživo vôbec po prvýkrát. Čerstvá mamička v ligotavých večerných šatách za pomoci projekcie vesmíru na LCD stenách, vokalistov a orchestra vytvorila mysticko-romantickú atmosféru a postarala sa o hudobný vrchol večera. 


Autor: Marek Majzon
Foto: Chris Pizzello/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Adele, Shirley Bassey