Aretha Franklin dnes oslavuje sedemdesiatku, Elton John dosiahol vek 65 rokov. V rovnaký deň ako Kráľovná soulu sa v roku 1942 sa narodil aj populárny slovenský herec a spevák Michal Dočolomanský, ktorý v roku 2008 podľahol rakovine. Pripomeňte si s nami životy a hudobnú tvorbu týchto osobností svetovej a domácej scény.

Aretha Franklin, ktorá sa narodila 25. marca 1942 v Memphise v americkom štáte Tennessee, je jednou z najúspešnejších interpretiek všetkých čias. Získala 20 prestížnych cien Grammy, z ktorých dve boli čestnými oceneniami. Magazín Rolling Stone ju zaradil na prvé miesto rebríčka najlepších speváčok všetkých čias a tiež je prvou ženou, ktorú uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.

Hviezda, ktorá v januári 2009 spievala na inaugurácii Baracka Obamu do kresla amerického prezidenta, svojou tvorbou ovplyvnila také hviezdy ako Mariah Carey, Whitney Houston, Alicia Keys alebo Beyoncé. Na konte má viac ako 30 albumov, zatiaľ poslednú štúdiovú nahrávku s názvom Aretha: A Woman Falling Out of Love vydala v roku 2011.

Medzi jej najväčšie hity patria skladby ako I Never Loved a Man (The Way I Love You)Baby I Love You, Chain of Fools, ThinkSpanish Harlem, Rock SteadyUntil You Come Back to Me (That's What I'm Gonna Do), Freeway of Love či dueto s Georgeom Michaelom I Knew You Were Waiting (For Me). Jej prvým No. 1 hitom a pravdepodobne najznámejšiu piesňou z jej bohatého repertoára je cover verzia skladby Respect od Otisa Reddinga.

Aretha Franklin - Respect - live, 1970 

Speváčka, označovaná už od konca 60. rokov titulom Kráľovná soulu, bola v minulosti dvakrát vydatá. Jej prvým manželom bol Ted White, s ktorým speváčka vytrvala v manželskom zväzku sedem rokov. Po ňom nasledoval Glynn Turman, s ktorým sa rozviedla v roku 1984 po šiestich rokoch manželstva. Zaujímavosťou je, že svoje prvé dieťa porodila, keď mala 14 rokov, druhé vo veku 16 rokov. Dovedna má štyroch synov.

V rokoch 2010 a 2011 trápili speváčku vážne zdravotné problémy, pre ktoré schudla viac ako 35 kilogramov. Príčiny jej zdravotného stavu neboli zverejnené, v médiach sa špekulovalo o rakovine pankreasu, čo však speváčka poprela. Podstúpila úspešnú operáciu, po ktorej jej lekári s optimizmom predpovedajú ďalších 15 až 20 rokov života.

Aretha Franklin - I Never Loved a Man (The Way I Love You) - live, 2012

Sir Elton John sa narodil 25. marca 1947 v anglickom mestečku Pinner v rodine trubkára kráľovského letectva, do matriky ho zapísali pod menom Reginald Kenneth Dwight. Od mala kráčal v otcových šľapajach, mal päť, keď začal navštevovať hodiny klavíra. Vyštudoval hudbu na Londýnskej kráľovskej hudobnej akadémii. V roku 1961 nastúpil na post klaviristu do svojej prvej skupiny Bluesology. Hral v nej šesť rokov, potom sa rozhodol pre sólovú dráhu, počas ktorej medzi jeho najbližších spolupracovníkov už vyše štyri desaťročia patrí textár Bernie Taupin.

Celosvetovou hviezdou sa stal vďaka výrazným úspechom v 70. rokoch. Svoj prvý No. 1 singel paradoxne nedosiahol doma v Británii ale v USA, kde vo februári 1973 ovládol rebríček so skladbou Crocodile Rock. Album Don't Shoot Me, I'm Only the Piano Player (1973), z ktorého pochádza tento hit, bol prvým, s ktorým viedol rebríčky predajnosti v Británii aj v USA. V lete 1974 ho pozval na nahrávanie albumu svojho albumu Walls And Bridges John Lennon. Ich spoločná pieseň Whatever Get's You thru the Night sa dostala na prvé miesto americkej hitparády.

Elton John - Tiny Dancer (z albumu Madman Across The Water, 1971)

Elton John má dodnes na konte 30 štúdiových albumov, tým najnovším je The Union z októbra 2010. Štyri z nich sa dostali na prvé miesto rebríčka. Najúspešnejším bol Goodbye Yellow Brick Road z októbra 1973, ktorého predaj prekročil hranicu 16 miliónov kópií. Na svojom konte má celkovo viac než 250 miliónov predaných platní. Singel so skladbou Candle In The Wind 1997, ktorú zahral a zaspieval na pohrebe princeznej Diany, je najrýchlejšie a najviac predávaným singlom všetkých čias. Jeho predaj prevýšil sumu 33 miliónov kópií. Je držiteľom šiestich cien Grammy. Kráľovná Alžbeta II. mu 24. februára 1998 udelila titul Sir.

Popri hudbe Eltonovi Johnovi učaroval aj futbal, v roku 1976 kúpil futbalový klub FC Watford, ktorý sa dostal až do anglickej Premier League. Na albume A Single Man (1978) mu hráči jeho mužstva nahrali sprievodné vokály. Veľkým úspechom bolo, keď sa jeho FC Watford prebojoval až do finále anglického pohára. Tam ale prehral s FC Liverpool 0:2. Populárny spevák je tiež jedným z najznámejších homosexuálov. Svoju sexuálnu orientáciu prezradil už v roku 1976 v rozhovore pre magazín Rolling Stone. S priateľom Davidom Furnishom po dvanásťročnom vzťahu uzatvoril v apríli 2005 prvé oficiálne manželstvo osôb rovnakého pohlavia vo Veľkej Británii. 

V rámci celosvetového turné Greatest Hits Live 2012 privíta Eltona Johna 10. júla aj Bratislava. Bude to jeho tretia návšteva na Slovensku. V Bratislave hral na Tyršovom nábreží 1. júna 2005 a v košickej Steel Aréne 22. júna 2010.

Elton John - Candle In The Wind (live, 2007)

Michal Dočolomanský sa narodil 25. marca 1942 v mestečku Niedzica, ktoré v tom čase patrilo vtedajšiemu Slovenskému štátu. Po druhej svetovej vojne, keď Niedzica pripadla Poľsku, sa rodina presťahovala na Slovensko a detstvo strávil Michal Dočolomanský vo Svätom Jure. Tam mu učaroval svet javiska ochotníckeho divadla. Ako 13-ročný vo Svätom Jure dostal svoju prvú divadelnú úlohu v rozprávke Hansa Christiana Andersena Snehová kráľovná. V roku 1964 absolvoval štúdium herectva na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. V tom istom roku sa stal členom Činohry Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave, kde hral už aj ako študent VŠMU.

Patril medzi najúspešnejších a najčastejšie obsadzovaných slovenských hercov. Vďaka speváckemu talentu bol aj známym muzikálovým hercom. V roku 1974 ho režisér Karok Zachar obsadil do úlohy Jánošíka v slávnom muzikáli Ernesta Brylla a Katerzyny Gärtnerovej Na skle maľované s piesňami ako "Zbohom buď, lipová lyžka", "Za ránky, za rosy" alebo "Anička, dušička". Od premiéry muzikálu v roku 1974 absolvoval nepretržite niekoľko stoviek predstavení.

Michal Dočolomanský - Zbohom buď, lipová lyžka (z muzikálu Na skle maľované)

Od januára 2006 účinkoval aj v jednom z najznámejších titulov broadwayských muzikálov všetkých čias Hello, Dolly!. Z pesničiek, ktoré naspieval, si mnohí určite pamätajú úvodnú pieseň z večerníčkového seriálu pre deti Macko uško, v ktorého slovenskej verzii bol rozprávačom. Známe sú aj jeho interpretácie piesní Ľúbim ťa, Otec alebo Smoliar s Evou Kostolányiovou.

V januári 2004 získal Michal Dočolomanský 1. cenu v kategórii herec v diváckej ankete OTO 2003. Aktivity známeho herca však ďaleko presahovali rámec divadla a filmu. V marci 2004 prevzal umelecké gestorstvo nad prvou Súkromnou strednou umeleckou školou filmovej, televíznej, rozhlasovej tvorby a techniky na Slovensku. Na obrazovke STV uvádzal reláciu Ranč, v TV Markíza účinkoval v relácii Inkognito a v roku 2004 moderoval súťaž Páli vám to? na JOJ-ke. Objavoval sa na mnohých kultúrnych podujatiach, v decembri 2006 si napríklad zaspieval s kapelou IMT Smile na jej koncerte v bratislavskom SND.

Michal Dočolomanský zomrel 26. augusta 2008 v Bratislave vo veku 66 rokov. Popredný slovenský umelec podľahol rakovine pľúc. V jeho rodnej Niedzici mu 10. júla 2010 slávnostne odhalili pamätnú tabuľu. Podujatie organizoval Spolok Slovákov v Poľsku (SSP) a zúčastnili sa na ňom aj predstavitelia organizácií zahraničných Slovákov, hostia Dní slovenskej kultúry v Malopoľsku organizovaných SSP, generálny konzul SR v Krakove Marek Lisánsky, zástupcovia miestnej štátnej správy a samosprávy, ako aj poľské a slovenské médiá.

Michal Dočolomanská - Za ránky, za rosy (z muzikálu Na skle maľované)

Zdroj: archív Hudba.sk, SITA, TASR
Foto: AP Photo/Matt Rourke

Súvisiaci interpreti: Elton John, Michal Dočolomanský