Britská hviezda po dvojitej materskej dovolenke hľadá svoje miesto na popovej scéne. V novom singli Sheezus, ktorý je titulnou skladbou očakávaného albumu, si ho určuje sama - akceptuje princezné i kráľovné, pretože sama sa po vzore Kanyeho Westa cíti skôr ako "čierna ovca" a mesiáš v jednej osobe. A robí to tak, že jej to uveríte.

Ako býva u Lily Allen zvykom, oplatí sa pozorne venovať výpovedi v texte piesne. Po tom, ako v prvom singli Hard Out Here sarkasticky skritizovala mužmi ovládaný hudobný priemysel, tentokrát hovorí o tom, že nie je jednoduché vrátiť sa po materskej do "popového ringu".

"Už som tu bola, takže som pripravená. No nebudem klamať, mám trochu strach. Natiahnem si rukavice, idem do toho. Nenechajte moje deti pozerať sa, keď vstúpim do ringu," spieva v prvej slohe, v ktorej tiež priznáva, že "hra sa mení, nemôžem sa len tak vrátiť, zobrať mikrofón a robiť to isté, čo predtým".

O tom, že sa tým naozaj riadi, svedčí aj zvuk novej skladby, ktorý je asi najklubovejší v jej kariére. Už to nie je ten hravý pop známy z hitov Smile, The Fear či Not Fair, ale moderný urban pop s výraznou basovou linkou. V druhej polovici však predsalen kúsok jej typickej hravosti počuť - prekvapí bridge, v ktorom anjelské vokálne harmónie náhle prejdú naspäť do diabolského beatu.

Lily Allen vo videoklipe Sheezus Zdroj: Youtube

Kráľ je len jeden, kráľovné sa periodicky menia

Z hľadiska textu je zaujímavý aj refrén, v ktorom menuje niektoré z konkurentiek bojujúcich o pomyselný popový trón - Rihannu, ktorá sa nebojí revu mačkovitej šelmy Katy Perry, Beyoncé, ktorá sa vrátila k "tabuli" (a vymyslela koncept, ktorým si znovu nasadila korunu), Lorde, ktorá "cíti krv" a s ktorou sa "neradno zahrávať, aj keď vydala len debut" a napokon Lady Gaga, ktorá "zomiera pre svoje umenie" a je "mučeníkom" šoubiznisu. "Druhá najlepšia nikdy nezíska pozornosť divy," dodáva Lily Allen o tom, ako sa hudobný priemysel pri ženských hviezdach vždy zameriava len na tie aktuálne najúspešnejšie.

Ďalej spieva o tom, že je pripravená na porovnávanie s ostatnými a periodický charakter úspechu speváčok na popovej scéne prirovnáva k menštruačnému cyklu. Náráža tým na fakt, že kráľ popu je len jeden (bol ním, aj keď mal problémy so zákonom a je ním aj po smrti - nikto si to nedovolí spochybniť), kým kráľovné a princezné sa na pomyselnom tróne neustále striedajú.

Na úspech v USA stále čaká

To všetko je celkom trefný a zaujímavý pohľad na hudobný priemysel, no otázne je, či sa samozvanej mesiáške (Sheezus ako ženská obdoba slovnej hračky Yeezus z minuloročného skutočne mesiášskeho albumu Kanyeho Westa) podarí na súčasnej popovej scéne dostať na trón aspoň na chvíľu. Patrí totiž medzi tie speváčky, ktoré mali vždy úspech iba v Británii a v Európe - v mekke šoubiznisu, USA, zatiaľ - na rozdiel od všetkých, ktoré menuje v refréne - na vrchol nikdy nedosiahla.

Sebavedomie a schopnosť robiť veci po svojom, ktorú sú jedným z hlavných predpokladov úspechu, jej však rozhodne nechýba. A to ani napriek tomu, že ju po narodení detí mnohí šoubiznisoví papalášovia odpísali. "Mala som plné zuby ľudí, ktorí ma neustále strápňovali. Keď vás to vyčerpá fyzicky aj mentálne, položí vás to. Myslela som si, že ľudia zo šoubiznisu boli moji priatelia, no takmer v sekunde, keď som otehotnela a nemohla som s nimi chodiť von a zabávať sa, začali byť ku mne nepríjemní," prezradila nedávno v rozhovore pre magazín Esquire.

Z albumu Sheezus, ktorý vyjde 5. mája, speváčka už predstavila okrem spomínaného prvého singla Hard Out Here aj piesne Air Balloon a Our Time. Nový album predstaví v lete naživo aj neďaleko Slovenska - na maďarskom Szigete aj na rakúskom Frequency.

Pozrite si farebný a psychedelický klip k novinke Sheezus:


Autor: Patrik Marflák
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Lily Allen