Album Karla Kryla Bratříčku, zavírej vrátka, ktorému právom patria označenia ako legendárny, kultový či jedinečný, oslávil pred necelým mesiacom 46 rokov od pôvodného vydania a v piatok 24. apríla sa dočkal výnimočnej reedície.

Tá ponúka komplet všetkých textov a okrem CD a digitálnych formátov si ju fanúšikovia môžu zaobstarať taktiež ako limitovanú edíciu v podobe luxusného 180-gramovej LP platne. Jej obal navyše verne kopíruje pôvodné vydanie z roku 1969. Nahrávka, ktorú ankety medzi odborníkmi i poslucháčmi pasovali medzi to najzásadnejšie z česko-slovenskej hudobnej tvorby, nemá jediné slabé miesto. Čo skladba, to symbol. Symbol tichého vzdoru proti režimu. Symbol pre jedinečné spomienky a príbehy, ktoré v nás rezonujú ešte aj dnes.

Potvrdil to aj minuloročný jubilejný koncert v Lucerně, kde Krylove piesne zazneli v podaní popredných českých muzikantov, akými sú Aneta Langerová, Michal Hrůza či Tomáš Klus. Práve vďaka ich prevedeniu sa tak piesne dostali i k ďalšej generácii poslucháčov. Tá má teraz, rovnako ako pamätníci prvého vydania a jeho kópií predávaných z ruky do ruky, jedinečnú šancu okúsiť pôvodného Bratříčka v jeho pravdivosti a dokonalosti.


Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová zo Supraphonu.

Foto: Otto Dlabola

Súvisiaci interpreti: Karel Kryl