Dobrý festival je známy ako festival rôznych hudobných žánrov, a tak je na jednom mieste možné zažiť koncerty ľudovej hudby, popových, metalových aj punkových kapiel spolu s predstaviteľmi tanečnej scény. 19. a 20. júna sa na piatich pódiách, avšak pod "jednou festivalovou strechou", stretnú Katka Koščová, Chiki Liki Tu-a, Tristana s Matsonom Levénom a ďalší.

Dobrý festival sa po troch rokoch presúva na miesto, kde sa to v roku 2007 celé začalo - prírodné kúpalisko Delňa v Prešove. Organizátorom je teda v porovnaní s prešovským amfiteátrom k dispozícii veľký priestor, ktorý sa rozhodli aj adekvátne využiť. Tento rok sa fanúšikovia môžu tešiť až na päť pódií. Hlavná scéna s názvom Dobrá hudba stage bude najväčšia v doterajšej histórii festivalu. Doplnia ju už dobre známy Jack Music stage a Šariš dobrá piváreň. Novinkou na festivale bude prítomnosť Red Bull Tour Bus a samostatný priestor dostane aj jazz a šansón.

Na hlavnom pódiu Prešovčanom zahrá a zatancuje IMT Smile a umelecký súbor Lúčnica so svojím jedinečným projektom Made in Slovakia. Predstavia sa aj skupiny Mukatado, Heľenine oči, Chiki Liki Tu-a, The Paranoid, Smola a hrušky a Inekafe.


Red Bull Tour Bus je jedinečný pojazdný hudobný stage, ktorý bude na Dobrom festivale venovaný všetkým priaznivcom tanečnej hudby - v piatok (19.6.) vystúpia drum&bassoví dídžeji a v sobotu (20.6.) reprezentanti kvalitnej house music. Vystúpia napr. Rudlock & Improsax, Funkjackers, Opex & Cetebe, Richard Scholtz, Ika Sali, trojica prešovských house music dídžejov Overhaul, Blazey a Gurry či Bennito V, ktorého track Pila z rovnomenného Pila EP zaradil do svojho času pravidelnej mixovanej rubriky samotný David Guetta v parížskom FG Rádiu a v roku 2010 si ho do svojej Beatport chart vybral aj velikán elektro-popovej scény Martin Gore z Depeche Mode.

Šariš dobrá piváreň v prvý festivalový deň spustí punkovú smršť. V piatok si tu totiž okrem českej kapely Alkehol zahrajú aj najväčšie legendy slovenského punku - kapely Zóna A, Slobodná Európa a ExTIP. Posledná menovaná vo vodách slovenského hudobného sveta pláva už od 80. rokov a dá sa považovať za jednu z prvých, ak nie prvú slovenskú punkovú kapelu, ktorej členovia a exčlenovia následne stáli pri začiatkoch kapiel Zóna A, či Ventil RG. Slobodná Európa, ktorej gitarista Sveťo Korbeľ tiež svojho času pôsobil v kapele ExTIP, je na scéne od roku 1989, na konte má štyri albumy a stovky koncertov. V sobotu sa v Šariš dobrej pivárni predstavia kapely Nocadeň, Družina, či bluesovo-beatová kapela Mira Táslera staršieho Tásler Pufo band.


Jack Music stage tento rok kompletne ovládne hard&heavy. Predstavia sa na ňom kapely zo Slovenska, Čiech, Švédska, či Ruska. Areálom budú znieť tvrdé gitary kapiel ČAD, Lunokhod, Dogma Inc., Silent Stream Of Godless Elegy (CZ), Owerwind (RUS), či Estate (RUS). Slovenská metalová kapela Tristana sa predstaví v rámci jedinečnej medzinárodnej spolupráce so švédskym spevákom Matsom Levénom, ktorý spieval v kapelách Apocalyptica, či Therion. Krstným otcom nového albumu kapely Tristana má byť člen jednej z najpopulárnejších metalových skupín na svete – Nightwish.

Na štvrtom tematickom jazzovo-šanzónovom pódiu zahrajú Katka Koščová, Coco CaFe s basgitarisom IMT Smile Lukášom Koljom Kolivoškom, či BonBon Trio s Petrou Humeňanskou, ktorá na festivale vystúpi aj na hlavnom pódiu s Družinou.

Organizátori pripravujú bohatý sprievodný program, či už tradičnú prehliadku a workshopy bojových umení, diskusné krúžky a výstavy. Osobitný priestor bude venovaný aj mimovládnym organizáciám, ktoré sa venujú špecifickým témam.

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Zdroj a foto: Dobrý festival