Už o mesiac štartuje známy rodinný festival Žákovic Open. História festivalu v Trenčianskych Bohuslaviciach sa oficiálne začala písať pred 15 rokmi. Za toto obdobie si festival získal podporu a priazeň obrovského množstva fanúšikov a špičkových slovenských a českých kapiel.

Myšlienka festivalu Žákovic Open vznikla v roku 1999. Člen kapely Hex Tomáš "Yxo" Dohňanský spolu s kamarátom Mariánom Žákovicom prišli s nápadom usporiadať akciu v Trenčianskych Bohuslaviciach, na ktorej by sa stretli kamaráti a spriatelené kapely. Prvý ročník už s oficiálnym názvom Žákovic Open odštartovali v roku 2001.

"Nultý ročník sme usporiadali pred vtedajšou Krčmou pod orechom, dnešným penziónom Žákovic a od roku 2001 už každý rok. Prvé ročníky sa odohrávali na provizórnom pódiu, festival bol jednodňový a chodilo naň okolo 600 až 800 návštevníkov. V roku 2005 sa stal festival dvojdňovou prehliadkou toho najlepšieho, čo slovenská a česká scéna ponúka. V roku 2009 sme mali k dispozícii už dve pódiá. Čas však ukázal, že nášmu festivalu najviac svedčí práve jedno pódium a súčasná veľkosť priestoru a počet návštevníkov," vysvetlil Yxo.  


Žákovic Open je známy svojou rodinnou a pohodovou atmosférou. Okrem návštevníkov sa tu cítia ako doma aj hudobníci. Na Žákovici pravidelne hrávajú kapely Hex, Le Payaco, Polemic, Slobodná Európa, Cpt. Slice, O.B.D., či Peter Lipa. Viacerí hudobníci si nenechajú ujsť ani 15. ročník obľúbeného festivalu, prídu dokonca aj takí, ktorí na ňom 24. a 25. júla nebudú vystupovať.

"Za 15 rokov sa Žákovic Open vyprofiloval na stredne veľký festival, ktorý má meno. Tí, ktorí vyhľadávajú krásne prírodné prostredie spolu s vynikajúcou hudbou či službami, u nás toto všetko nájdu. Sme veľmi radi, že sú stále s nami ľudia, ktorí tento festival roky podporujú. Chcel by som čo najsrdečnejšie pozvať všetkých, ktorí si s nami užívali prvé ročníky festivalu, ale aj fanúšikov, ktorí pribudli neskôr a stali sa súčasťou našej  malej rodiny. Pätnáste výročie si zaslúži všetkých týchto skvelých ľudí. Účasť prisľúbili aj muzikanti, ktorí tento rok nebudú na pódiu, ale budú sa zabávať spolu s ostatnými návštevníkmi," uzavrel Yxo.


Narodeniny festivalu Žákovic Open prídu osláviť aj hudobní hostia z Českej republiky - kapela Mig 21 a Ivan Mládek Banjo Band. Na svojich priaznivcov sa tešia aj kapely Walter Schnitzelsson, Billy Barman, Hviezda, Bad Karma Boy, či Žena z lesoparku. Aj tento rok sa môžu fanúšikovia tešiť, že si spolu s hudobníkmi a návštevníkmi zahrajú tradičný žákovický futbal.

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z Propaganda House. Viac o 15. ročníku hudobného festivalu Žákovic Open nájdete na www.zakovicopen.sk alebo facebookovej stránke.