Nitrianska skupina U.K.N.D 21. septembra rozšírila svoju diskografiu o štvrtý štúdiový album. Platňa Otvorme si hlavy zámerne vyšla v Medzinárodný deň mieru, ktorý je zároveň Svetovým dňom vďačnosti, no cieľom hudobníkov bolo prostredníctvom textov poukázať najmä na negatívne veci vo svete.

"Pri príprave tohto albumu sme sa zamerali na texty, v ktorých sme možno kritickí, no vlastne iba nahlas hovoríme o tom, čo sa okolo nás deje a čo sa nám nepáči. Nijako však nementorujeme, skôr sa snažíme otvoriť hlavy," hovorí na margo nového albumu kapely U.K.N.D spevák Štefan Višňovský.

Na nahrávke je 12 skladieb, vrátane staršej skladby Vianočná pesnička, ktorá vznikla v decembri 2010, no pri finalizácii albumu s jedenástimi úplnými novinkami bola zmastrovaná nanovo. CD Otvorme si hlavy sa nahrávalo na jar - od marca do mája tohto roka. Pôvodne pritom kapela mala v úmysle nahrať iba štyri skladby na EP. "Pri nahrávaní sme zistili, že nám to ide lepšie, ako sme predpokladali. Dali sme na radu nášho majstra zvuku Martina Ralíka. Ten nám povedal, nech nahráme všetky hudobné nápady, ktoré máme. A tak sme mali po víkende namiesto štyroch skladieb nahratých 11 nových vecí," opisuje gitarista Dalibor Daňko. Nahrávanie bolo pre kapelu dobrodružstvom, keďže išlo o úplne novú zostavu a nahrávanie systémom celá kapela naživo. "Bol to experiment, ktorý sme túžili vyskúšať. Vyšlo to, hoci spevy sa nahrávali osobitne," dopĺňa Višňovský.

Kapela U.K.N.D pred letnými prázdninami zverejnila videoklip k prvému singlu Spomienky na videu, ktorý úspešne boduje v Čechách. Už päť týždňov sa drží v rebríčku 50 najhranejších českých a slovenských skladieb v tamojších rádiách. "Sme za to veľmi vďační, pretože Česká republika je pre nás pole neorané. Teší nás, že sa tam naša tvorba páči a že české rádiá jej prejavili takúto dôveru. Ako sa hovorí: Doma nie je nikto prorokom," dodáva Daňko. U.K.N.D sa v najbližších dňoch chystá dokončiť videoklipy ku skladbám U.K.N.D, Pošli to ďalej (Pesnička vďačnosti)Pozlátko. "Zatiaľ nie je isté, kedy a v akom poradí budú hotové, ale práve tieto tri skladby sme si na natočenie klipu vybrali z hudobného aj textového hľadiska," dodal Višňovský. Kapela sa okrem toho bude venovať aj prípravám turné, ktoré chystá na jar 2014.

Celý album Otvorme si hlavy (2013) si môžete vypočuť na Youtube


Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla PR manažérka kapely Nikoleta Kováčová.

Súvisiaci interpreti: U.K.N.D.