Jesenná hudobná sezóna sa rozbehla naplno. Dôkazom je obrovské množstvo noviniek, z ktorých je naozaj problém vybrať "to najlepšie". Tento týždeň sa dozviete o čerstvých počinoch známych mien ako Gold Panda, Digitalism, Daedelus, Machinedrum, SpektraSoul či Booka Shade. Všimli sme si aj stúpajúce hviezdy a nové projekty ako Darkside či Cid Rim. Dobrú chuť!

Britský producent Gold Panda, ktorý momentálne žije v Nemecku, vydá v novembri nové EP. Nedávno vyšiel jeho v poradí tretí album Half of Where You Live, ale vyzerá to tak, že sa s novou hudbou vráti späť skôr, ako sme čakali. Nové EP Reprise bude obsahovať tri skladby CommunityIf U Knew, Reprise, dva remixy od T Hemingwaya a Fort Romeau a jedno demo. Vyjde 11. novembra na labeli Ghostly International. Pokiaľ máte záujem o fyzickú kópiu, budete sa musieť poponáhľať, pretože počet je limitovaný na 500 kusov, ktoré bude Gold Panda ručne skladať. Prvý singel If U Knew, teda jeho špeciálnu live extended verziu, si môžete vypočuť na Soundcloude už teraz a T Hemingwayov remix si môžete zadarmo stiahnuť. Producent taktiež zladil cover art s predchádzajúcim albumom a ide naozaj o umelecké dielo. Mimochodom, na pozadí pracovnej plochy sa vyníma, tu je vo veľkom rozlíšení. (mš)

Gold Panda - If U Knew (Reprise Long Live Take)

Londýnska rozhlasová stanica NTS sa vo štvrtok (26. 9.) premení na "Radio Dada". Sesterské lable Ninja Tune Big Dada odtiaľ odvysielajú 12 hodín hudby i hovoreného slova zo svojej elektronickej stajne. Ak chcete počuť sety od dídžejov ako Amon Tobin, FaltyDL, Luke Vibert a Mr Scruff, živé vstupy formácií The Invisible, Dels, jungle legendy Congo Natty aka Rebel MC či interpretov labelu Werkdiscs, nezabudnite si od 12:00 pustiť online stream rádia NTS. Neujde vám tak ani rozhovor s producentom Machinedrumom a epizóda seriálu Girls Music Radio Show v podaní Toddla T a Raf Daddyho. Aby toho nebolo málo, Coldcut budú hosťovať show pri príležitosti 25. výročia vzniku série webcastov a mixov Solid Steel. (mi)    

Skvelý producent z Japonska Makoto, ktorý sa minulý víkend predstavil aj v Bratislave na drum&bassovej akcii Drumatique, pripravuje vydanie nového EP s názvom Primitive. Rodák z Tokia, ktorý je na klubovej scéne už považovaný za veterána, spája elektroniku s prvkami jazzu a soulu. Novinka vyjde na labeli Apollo Records už 7. októbra. Zatiaľ producent zverejnil prvý singel Primitive, pri ktorom sa inšpiroval viac rytmickým housom a jazzom. Okrem neho bude pripravovaná nahrávka obsahovať ďalšie štyri tracky. (dt)

Makoto - Primitive

V pondelok (23.9.) vydali nové EP aj hamburskí králi elektroniky Digitalism. Nasledovník I Love You, Dude z roku 2011 sa volá Lift a nájdete na ňom tri nové pesničky - titulnú skladbu Lift, na ktorej spolupracovali s The M Machine, Dudalism so Stevom Dudom a Electric Fist, kde priložil ruku k dielu Michael Diamond. Práve táto skladba, ktorá je zároveň najtemnejšou z trojice, sa stala singlom. Novým EP sa Jens a Ismail zároveň vrátili na francúzsky label Kitsuné, kde vydávali v minulosti. Okrem toho Digitalism minulý týždeň pripravili pre Oh My God It’s Techno Music nový mix, v ktorom nájdete spomínané EP, Para One, Boys Noize či Daft Punk. Vypočujte si a sťahujte zdarma TU. (mš)


V Berlíne žujúci producent Travis Stewart a.k.a. Machinedrum vydal v pondelok (23.9.) na labeli Ninja Tune nový album. Vapor City je podľa portálu Resident Advisor inšpirovaný sériou opakujúcich sa snov o imaginárnej metropole a nachádza sa na ňom 10 trackov. Podľa dohody má Machinedrum pod hlavičkou Ninja Tune vydať ešte ďalšie tri albumy. Všetranný a plodný umelec zároveň v piatok (27.9.) na Decibel Festivale v americkom Seattli odštartuje svetové turné, na ktorom predstaví úplne novú live show. Sprevádzať ju bude videoprojekcia umelca menom Weirdcore. V rámci turné Machinedrum stihne aj tri špeciálne sety v kluboch Boiler Room v New Yorku, Londýne a Berlíne. Pozrite si čerstvé video k úvodnému tracku nového albumu, Gunshotta. (mi)


Nový album po troch rokoch ohlásilo aj nemecké duo Booka Shade, ktoré tvoria Arno Kammermeier a Walter Merziger. V poradí už šiesty album legendárnej dvojice bude niesť názov Eve. Na predaj by mal byť k dispozícii od 1. novembra na hudobných vydavateľstvách Blaufield Music a Embassy. Tešiť sa môžete na 12 skladieb. Na albume nechýbajú hostia, medzi ktorých patria Fritz Kalkbrenner, Azari & IIIAndy Cato z Groove Armada. Prvý track s názvom Love Inc môžete očakávať už 18. októbra. Pri príležitosti vydania nového albumu producenti chystajú aj live vystúpenie v Londýne, ktoré je naplánované na 14. novembra. Vypočujte si už teraz spomínaný singel Love Inc. (dt)

Booka Shade - Love Inc

Los Angeles je plné elektronických producentov, beatmakerov, priekopníkov, ale aj madých talentov. Jedným z priekopníkov je už dnes aj Alfred Darlington, známy ako Daedelus. Jeho nové, v poradí už dvanáste LP Drown Out dopĺňa množstvo singlov a EPčiek. Producent uviedol, že hudba môže byť ako poézia a môže vyjadrovať obrovské myšlienky a rôzne emócie iba v pár minútach. Určite má pravdu a dôkazom je aj tento album. Kvôli úmrtiu a vážnym chorobám v jeho rodine a taktiež aj smrti kamaráta je Drown Out melancholický a smutný, avšak o to silnejší album. Vyšiel na labeli Anticon 17. septembra a prvým singlom z neho je skladba Paradiddle, ktorá nás oboznámi s celou nahrávkou. Daedelus je skvelý aj naživo, jeho vystúpenie s fascinujúcou krabičkou Monome si 16. októbra budete môcť vychutnať v Poprade. Viac info (mš)

Daedelus - Paradiddle

Berlínska producentka britského pôvodu Janine Rostron, známa ako Planningtorock, netradične zremixovala song Full of Fire z najnovšieho albumu švédskych The Knife Shaking The Habitual. Použila iba jeden riadok textu ako priamy odkaz na klasiku z 90. rokov, skladbu Let's Talk About Sex od Salt-N-Pepa. Výsledný track Let's Talk About Gender Baby, Let's Talk About You And Me (Planningtorock Rework) vyjde 14. októbra na labeli Mute Records a jeho B-stranou bude remix skladby Raging Lung z dielne producentky Hannah Holland. Planningtorock k svojmu remixu nakrútila aj zaujímavý videoklip. Zábery amorfných tvarov a ľudských úst v neónových farbách sú poctou "primitívnemu" grafickému dizajnu 90. rokov. (mi)


O Darkside, projekte Davea Harringtona a Nicholasa Jaara, sme v poslednej dobe počuli už dosť. Hlavne po ich kompletnom remixe albumu Random Access Memories od Daft Punk. Málokto však vie, že Darkside vydali EP už v roku 2011. Napriek tomu sa ich album Psychic považuje za oficiálny debut. Album s ôsmimi skladbami vyjde 8. októbra na labeli Other People. Minulý týždeň sa páni producenti s nami podelili o nový singel Paper Trails. Znie zaujímavo a určite sa môžeme tešiť aj na album. Obaja tvoria hudbu aj samostatne, ale projekt Darkside im dáva možnosť experimentovať ešte viac a ísť do väčšej temnoty. (mš)

Darkside - Paper Trails
 
Tanečný track, ktorý nesie názov Who We Are, predstavil na svojej stránke ruský producent Nuage aka Dmitry Kuzmi. Toho môžete poznať ako producenta deep drum&bassu a pomalšej elektroniky, ale jeho najnovší počin sa skôr podobá na techno s prvkami garage. Novinka bude súčasťou pripravovaného vinylu, ktorý producent plánuje vydať na labeli Interactive ešte tento rok. Na pripravovaný release sa určite oplatí počkať. Posúďte sami. (dt)

Nuage - Who We Are

James Blake
, za svoj druhý album Overgrown aktuálne nominovaný na Mercury Prize, sa nám znova hlási s remixom skladby Life Round Here. Táto situácia je trochu neobvyklá, pretože vlastne nejde ani o remix, ale o "post-kolaboráciu" medzi Jamesom a raperom Chance the Rapper. Na skladbe ako takej nebudete počuť pravdepodobne žiadne zmeny, iba mierny retech, pribudol však rap, ktorý sa do elektronického podmazu hodí skutočne geniálne. O tom svedčí aj skladba Take a Fall For Me, v ktorej rapuje RZA. Chance the Rapper v rozhovore pre XXL prezradil, že sú s Blakeom v kontakte a majú pripravených viacero skladieb vrátane úplne nového materiálu. (mš)


Z drum&bassovej scény stojí za spomenutie pripravované EP od dvojice SpectraSoul (Dave Kennett a Jack Stevens). Producentské duo sa naposledy preslávilo minulý rok debutom Delay No More. Nový release vyjde na známej značke Shogun Audio a obsahovať bude dva tracky. Na prvom liquid-funkovom tracku Play The Fool dvojica spolupracovala s charizmatickou vokalistkou Jamie Jooste. Label Shogun Audio k singlu zverejnil už aj oficiálny videoklip. Novinku si môžete zakúpiť od 21. októbra. (dt)


Začínajúcich producentov je veľa, ale raz za čas sa objaví nejaký, pri ktorom je jasné, že o ňom ešte budeme počuť. Jedným z týchto prípadov je nepochybne aj Cid Rim. Mladý Viedenčan si svoju cestu rýchlo prerazil až do popredného vydavateľstva LuckyMe. 17. septembra vydal nové EP Mute City, ktoré je nasledovníkom k eponymnému EP z minulého roku. Prvým singlom je skladba Red Ocean, ku ktorej vyšiel 4. septembra aj videoklip. Okrem nej nájdete na EP ďalšie štyri skladby. (mš) 


Kam na párty?             

Trojica bratislavských DJov Shifter, Paul Diamond a Bafko predstavuje už po tretíkrát akciu s názvom Slow Motion. V Bateliéri zaznie už dnes (25.9.) pomalšia elektronická hudba ako deep house, nu-disco, soul, hip-hop a elektronika v rozmedzí od 80 – 120 BPM. Spojenie týchto žánrov vytvára unikátny zvuk, ktorý je čoraz viac obľúbený na undergoundovej scéne v celej Európe. Vstup voľný! (mi, zdroj: batelier.sk)  

Predovšetkým študentom, vracajúcim sa na akademickú pôdu, je určená štvrtková (26.9.) dress code party v štýle electroswingu Back To School v bratislavskom Nu Spirit Clube. Predstaví sa na nej talianska diva, speváčka a swingová DJane Rosantique (live/ITA), ktorá okrem live vystúpenia poteší zúčastnených aj špeciálnym DJ setom. Podporia ju DJs Bobsan, Yanchi & Spin. (mi, zdroj: Nuspirit.sk)

Bateliér
vo štvrtok hostí koncert poľského elektronického tria Kamp!, ktoré sa od blackmetalových začiatkov posunulo k chladnejšiemu new wave zvuku so synthpopovým základom pracujúcim s prvkami 80s diska a v súčasnosti je považované za najsľubnejší poľský hudobný export. Na turné ich sprevádza pražské zoskupenie Deaths, s ktorými sa zhodujú v slabosti pre synthpop a nu disco. O afterparty sa postará dj-ské zoskupenie Get Garden v zostave SMGR, Rich a Wosa. (mi, zdroj: batelier.sk)  

V piatok (27.9.) sa v bratislavskom Subclube v réžii dnb.sk uskutoční legendárna drum&bassová Lifted session. Pilotný diel zo seriálu s hviezdami tohto labelu uvedie ich čierny kôň - DJ a producent AEPH. (mi, zdroj: subclub.sk)

Nu Spirit Clube sa v piatok v rámci najdlhšie fungujúcej klubovej noci na Slovensku Music Is Everything [mie] po letnej prestávke predstaví headliner z Litvy. Mario Basanov je vychytené meno európskej house-music scény, ktorý má na konte remixy pre Metronomy alebo Crazy P a hráva ho aj Carl Cox. Na hlavnom stagei mu budú asistovať otcovia-zakladatelia [mie] párties Maroš Glaubic a Martin Haberland. O barový stage sa selekciou funku a soulu postará klasická dvojica rezidentov CODE a Mishek. (mi, zdroj: Nuspirit.sk)  

Sobota (28.9.) bude v NuSpirit Clube patriť francúzskemu housu a technu. Arnaud Rebotini, člen kapely Black Strobe, parížsky producent techna a elektroniky s vizážou šialeneho mäsiara za stenou analógových synťákov sľubuje live show, ktorá bude vyvrcholením bohatej septembrovej nádielky. Doplnia ho extra svetlá, stroboskopy a power DJ trio Yanko Kral, Toky a Sir Bakulu. (mi, zdroj: Nuspirit.sk)  

Po dávku čerstvej klubovej hudby si v sobotu môžete prísť aj do bratislavského KC Dunaj. Headlinerom septembrovej edície párty Hochspannung! bude francúzsky dj a producent Bambounou, vydávajúci na značke 50Weapons. Ďalší live act v podobe maďarského dua SILF zrejme vytvorí rekord v počte krabičiek a syntetizátorov medzi vystupujúcimi na tejto párty. Domáci lineup dopĺňa šikovný turntablista a člen BWO crew Biomat a rezidenti Bad Mojo a Michael Priest plus dvorná VJka Hochspannung!-u - VJ Oliq. (mi, zdroj: facebook.com/hochspannung)  

Mix na tento týždeň  

Britský producet Paul Rose aka Scuba zverejnil nedávno už štvrtý zo série svojich mixov pod názvom After Hours Mix Part 4. Šéf labelu Hotflush, žijúci v Berlíne, v približne hodinovom deep-housovom sete príjemne prepojil skladby od interpretov ako Paul Woolford, Mano Le Tough, Green Velvet, Nina Kraviz, Lee Gamble, Recondite a mnohých ďalších. Set pozostávajúci z 22 trackov je dostupný aj na voľné stiahnutie. (mi)

Scuba After Hours Mix Part 4

Tracklist
:

01. Lee Gamble - Razor
02. Dimitri Monev - Japanese Guide (Bolumar Redub)
03. Recondite - Stems
04. Isaac Silva & Adrian_Rodd - Black Sand (Pele & Shawnecy Remix)
05. DJ T. & Mia Lucci - How Its Gonna Be (Dub)
06. Mano Le Tough - Primitive People (Tale Of Us remix)
07. Hauswerks - Worth the Wait
08. Nina Kraviz - Okain's Scream (Sebo K remix)
09. Going Deeper & Biatlone - Fascinated (Demarzo remix)
10. Green Velvet - Bigger Than Prince (Hot Since 82 remix)
11. Nico Purman - Arp
12. Mike Dehnert - Fachwerk 30
13. Ahmet Sisman - Ruhani
14. Nick Galemore & Gregor Trierweiler - Rue De Carhaix
15. Claptone - No Eyes (Art Department remix)
16. Dense & Pika - Airless
17. Pherox - Before Night Falls
18. Ten Walls - Gotham
19. Dapayk Solo - Hagen (Pan Pot remix)
20. Disclosure - Help Me Lose My Mind (Paul Woolford remix)
21. Cesare vs Disorder - I Didn't Mean To Kill You
22. Monte - You Should Know  

Autori: Michaela Ivaničová (mi), Daniela Trojanová (dt), Martin Špeťko (mš)

Súvisiaci interpreti: Digitalism, Gold Panda