V piatok 15. septembra vydal anglický pesničkár Fin Greenall, známejší ako Fink, svoj šiesty štúdiový album Resurgam. V živom prevedení ho bude prezentovať na jesennom turné, ktoré začalo v poľskom Gdańsku a potrvá až do začiatku decembra. Už o tri týždne príde opäť aj na Slovensko.

Nový album tria Fink (okrem frontmanovho umeleckého mena je to zároveň názov kapely) vznikol vďaka tvorivej energii, ktorá sa v hudobníkoch nazbierala počas posledného turné. Spevák, gitarista a producent Fin Greenall, basák Guy Whittaker a bubeník Tim Thornton pesničky vytvorili a nahrali v Londýne za menej než dva mesiace.

"Do štúdia sme išli hneď po turné. Hlas zničený, nechty polámané, na gitare pot z posledného koncertu. Prvý týždeň sme sa mali len rozohrávať, ale po štyroch dňoch sme mali hotovú a nahratú úvodnú skladbu Resurgam," spomína na nahrávanie charizmatický líder kapely.


Resurgam - v preklade opäť povstanem - je pre trojicu, ako je už zvykom, miernym zvukovým posunom. Tradične pohlcujúce skladby tentokrát dopĺňa výraznejšia hutná basa, jemné synťáky v podaní producenta Flooda (U2, PJ Harvey, Foals, The Killers...), či saxofón. V skladbe Word to the Wise je v popredí aj klavír hosťujúceho pesničkára Douglasa Darea, ktorý bol predskokanom Fink na ich ostatnom bratislavskom koncerte v roku 2015.

Do nášho hlavného mesta sa vrátia aj s novým albumom - 14. októbra zahrajú v Majestic Music Clube. Celkovo Resurgam počas jesenného turné predstavia vyše 65-tisíc fanúšikom v 19 krajinách. Hypnotickú energiu plnú napätia, akú ponúkajú aj na koncertoch, zachytáva video k jednej z noviniek This Isn't a Mistake.

Lístky na koncert v MMC sú dostupné v sieti Predpredaj.sk. Prvých 100 lístkov za zvýhodnenú cenu 15 eur sa už vypredalo, teraz vstupenky stoja 18 eur a rýchlo z nich ubúda. Na mieste v prípade dostupnosti cena stúpne na 23 eur.  


Fin Greenall sa za posledných 15 rokov vyprofiloval na jedného z najoriginálnejších a najvšestrannejších pesničkárov. Od elektronických začiatkov prešiel k akustickým vybrnkávačkám, následne koncertoval s orchestrom a sláčiky zakomponoval do svojich aranžmánov aj na predošlej, majestátnej štúdiovke Hard Believer z roku 2014. Resurgam predstavuje ďalšiu dimenziu kapely Fink a koncerty na jesennej šnúre budú zaručene dynamické - miestami intímne a tiché, inokedy povznášajúce a grandiózne.

Vstupenky:  Predpredaj.sk   

Facebook event

Celý album sa dá vypočuť na Youtube, na Deezeri a ďalších streamingových službách.



Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér koncertu Alexander Čerevka. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Tommy N. Lance

Súvisiaci interpreti: Fink