Slovenská hudobná scéna bude od novembra bohatšia o jeden nevšedný pesničkový album. Spevák, gitarista, skladateľ a textár Juraj "JuSt" Strásky prichádza so svojím druhým dlhohrajúcim autorským počinom Bude nám dobre.

"Milujem pesničky, jednoduchú formu, ktorá má nápad. Milujem ich skladanie, nahrávanie a hranie," hovorí o sebe pesničkár, ktorého srdcovkami sú umelci ako The Beatles, Bob Dylan, The Doors, Neil Young, či z tých neskôr narodených Beck, Pete Doherty alebo Elliott Smith. Jeho debut produkovaný Tomášom Slobodom vyšiel v minulom roku pod názvom Poďme preč a krátko po vydaní bol nominovaný do longlistu Radio_Head Awards v kategórii Debut roka. Jurajova hudobná púť sa však začala skôr. Už v roku 2010 vydal EP s názvom Budem hrať, o niečo neskôr vyšla ďalšia jeho skladba na kompilácii Rádia_FM - Demovica Naostro. 

Necelý rok a pol medzi vydaním dvoch autorských albumov strávil JuSt skladaním piesní a aktívnym hraním zväčša v akustickom duu s gitaristom Ladislavom Tvrdým. A práve s ním sa pustil aj do nahrávania a aranžovania nových piesní na album, ktorý práve vychádza vo vydavateľstve Pavian Records. Novinka prináša celkovo 12 piesní, okrem jednej sú všetky z autorského pera samotného Juraja Stráskeho, ktorý je tiež autorom textov.

Výnimkou je jediná anglická pesnička na album Quiet man, ktorej text napísal Timothy Eldridge a na hudbe sa spolupodieľal Ladislav Tvrdý. Okrem neho album s Jurajom nahrávali Roland Uškovitš (bicie, perkusie), Peter Sandanus (saxofón, spev) a Lenka Jombíková (spev). Takmer celý album vznikal v Jurajovom vlastnom štúdiu, len bicie sa nahrávali v štúdiu Kamoto Miroslava Širáňa, ktorý sa zhostil aj masteringu.


Tradičné a zvukovo pestré pesničky

Inšpirácie pre tvorbu albumu Bude nám dobre prišli pre Juraja prirodzene s počúvaním obľúbených interpretov. "V poslednej dobe som veľa počúval prvé albumy od Neila Younga, sériu American od Johnnyho Casha, veľmi ma oslovil Beckov album Morning Phase a mnoho ďalších interpetov, ktorí miešajú klasické štýly ako folk, country, blues. V tejto atmosfére som chcel nahrať nové veci a Laco so svojou hrou do toho presne zapadol. Veľmi nás to spolu bavilo a myslím, že zvuk nových piesní sa nám podaril. Hrali sme sa len so živými nástrojmi a zvukmi a mali sme z toho naozaj radosť," približuje vznik albumu.

"Základ tvoria akustické gitary, ku ktorým sme pridávali rytmiku, basu a postupne to, čo nám práve napadlo a na čo sme mali chuť. V piesňach sa postupne vynárajú zvuky elektrických gitár, harmoniky, ukulele, piána, organy, saxofón, rôzne perkusie, melotrón atď. Jedine v skladbe Vlci sa experimentuje aj so slučkami a samplami - fujár, sitár a perkusií," dodáva hudobník, ktorý už z nahrávky predstavil skladby Jeseň a Poďme von, pričom obidve znejú v porovnaní s debutom optimistickejšie.


Texty zo života a o živote

Aj nový album vychádza z vlastných skúseností a pocitov autora, je plný osobných civilných výpovediach o živote, o radostiach i smútkoch, ktoré prináša, a o potrebe uvedomovania si a vychutnávania každej chvíle, ktorú je nám umožnené prežiť naplno. "Texty na novom albume sú menej abstraktné. Sú v nich zachytené reálne zážitky, postavy a miesta. Napríklad v piesni Jeseň sa vyskytne náš pes Nina. Výlet je o krásnom meste Primošten, kde je stará kamenná vináreň s úžasnou atmosférou, pred ktorou len tak sedíte, popíjate víno a pozorujete okolie," hovorí JuSt.

Texty o živote sú podfarbené výbornými hudobnými výkonmi s veľmi citlivými aranžmánmi, krásnym zvukom gitár a nekomplikovaným, ale o to pôsobivejším doprovodom ostatných nástrojov. To všetko je prísľubom, že pri počúvaní albumu Bude nám dobre vám bude naozaj dobre. Album vyjde koncom týždňa a zakúpiť si ho môžete v kamennej predajni Dr. Horák na Medenej 19 v Bratislave alebo na www.drhorak.sk.

Viac informácií nájdete aj na stránkach www.justhudba.com a www.facebook.com/JurajStraskyMusic.


Zoznam skladieb na albume Bude nám dobre:

1. Bude nám dobre
2. Jeseň
3. Môžeš ísť
4. Vlci
5. Ráno
6. Nič viac
7. Poďme von
8. Starý a zlý
9. Výlet
10. Život
11. Idem domov
12. Quiet man

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Beata Rožárová. Článok bol upravený redakciou.

Súvisiaci interpreti: JuSt