Allstar Refjúdží Band, Vrbovskí víťazi a Swingless Jazz Ensemble s hosťami Laskym, Vecom a Michalom Kaščákom zahrajú na treťom ročníku podujatia Doma dobre. Uskutoční sa v nedeľu 11. decembra. Okrem skvelého zážitku odíde každý návštevník s malým spomienkovým predmetom. Vstup je bezplatný.

Hoci je vstup na koncert je zdarma, organizátori ocenia dobrovoľné príspevky, ktoré budú použité na podporu a pomoc ľuďom bez domova. Akcia Doma dobre sa začne v zrekonštruovanej časti budovy o jednej popoludní výstavou fotografií, ktorá mapuje desať rokov organizácie Depaul Slovensko. Pokračovať bude premietaním filmov a videí o aktivitách neziskovky a o živote ľudí bez domova.

Domáce hity v swingovom šate aj živelná world music

Pomedzi jednotlivé koncerty budú diskusie ľudí, ktorí sa venujú problematike bezdomovectva. Vo vstupnej hale zahrá kapela Swingless Jazz Ensemble, ktorú doplnia hostia Lasky, Vec a Michal Kaščák. Tento big band vznikol ešte v roku 1999 ako školský jazzový súbor, ktorý dáva šancu nádejným žiakom. V jeho repertoári nájdete okrem tradičných big-bandových klasík i aranžmány latinsko-americkej hudby, muzikálových piesní či dokonca rockových hitov. 16 hudobníkov a speváčka sú zárukou plného a nabitého zvuku. Vo swingovej úprave zaznejú 11. decembra aj skladby Ako najlepšie viem od Pary, Branči Kováč od Veca alebo Mäso od Lasicu a Filipa.

Vrbovskí víťazi sú projektom bratov Jobusovcov. Skupina je charakteristická používaním neštandardných, prevažne dychových, podomácky vyrábaných hudobných nástrojov ako VVujary, Hajzel, Ropovod Družba, Výtrub či Jreg. Univerzálny robotnícky priemyselný folklór oslavuje prácu v "spisovnej vrbovčine". Na Pohode 2016 vítali po piatej ráno slnko, v nocľahárni zahrajú v čase, keď bude zapadať.

V Allstar Refjúdží Band získava pojem world music doslovný význam. Túto živelnú kapelu totiž tvoria hudobníci rôznych národností, vierovyznaní i postojov. Skupina ponúka sebaironickú a úprimnú reflexiu života v strednej Európe očami cudzincov. Kapela mieša kurdský folk a pop, akordeón východoeurópskeho štýlu, čínsku opernú a popovú hudbu, švajčiarske nápevy z hôr a kabaretov, dixieland, brass, rap a ďalšie žánre. Od doby svojho vzniku v roku 2008 hrala kapela na najväčších festivaloch v Čechách a na Slovensku, ako aj v Pittsburghu, Varšave, Berlíne, Drážďanoch, Rotterdame, Haagu, Haarleme a mnohých ďalších mestách. Ľudia, ktorí museli svoj domov opustiť, zahrajú ľuďom, ktorí domov nemajú, ako aj návštevníkom festivalu o 16:15.

Ako môžete pomôcť?

Vstup na koncert Doma dobre je bezplatný, no počas koncertu môžete venovať dobrovoľný príspevok, vďaka ktorému pracovníci Depaul Slovensko zabezpečia ľuďom bez domova nocľah alebo jedlo. Do nocľahárne sa dostanete spojmi 61 a 96, pričom od zastávky Fartuny si môžete prejsť cestu, ktorú si každý večer a ráno prejdú klienti nocľahárne.   

Ďalšie možnosti podpory:

- Poslaním prázdnej SMS na číslo 827 podporíte prácu s ľuďmi bez domova sumou 3 eurá.

- Príspevkom v Depaul stánku - za čo dostanete pekné tričko, tašku, odznak, či náramok.

- Prispieť môžete aj neobmedzene cez www.10RokovDepaulSlovensko.sk a www.DobraKrajina.sk.

Len v uliciach Bratislavy sa pohybuje okolo štyroch tisícok ľudí bez domova. Služby nízkoprahovej nocľahárne využíva každoročne viac ako tisícka z nich. Pracovníci organizácie Depaul Slovensko sa starajú o to, aby ľuďom bez domova poskytli teplo, stravu a základné služby bez ohľadu na to, v akom stave prídu. Okrem iného tu dostanú hygienické potreby a v prípadne záujmu i sociálne poradenstvo a pomoc pri hľadaní práce.

Redakciu Hudba.sk informoval Anton Repka z usporiadateľskej agentúry Pohoda festival.