Raper Ego minulý nedeľu zverejnil nový videosingel a už v pondelok s ním ovládol slovenský rebríček Youtube trending. Prešlo ďalších päť dní a prekonal miliónovú hranicu. Nielen preto je však novinka singlom, ktorý posúva latku slovenskej scény.

Môžete ho hejtovať za CTčko alebo v rádiách brutálne obohratý letný hit Žijeme len raz (60 mil. na Youtube? hm...), no každý, kto sa aspoň trochu vyzná v rape a pustí si jeho nový singel a klip Robím to čo chcem, musí uznať, že Ego na slovenskej scéne hrá svoju vlastnú ligu. V skladbe, spolu s ktorou zverejnil aj názov svojho dlho očakávaného sólového debutu - Precedens, síce neponúka žiadne extrémne hlboké posolstvo, no spôsob, akým sa hrá so slovami a flowom, je naozaj originálny a bez konkurencie v rámci domácej scény.

Právom sa preto objavuje otázka, kto ho okopíruje ako prvý. Podnietil ju samotný člen Kontrafaktu, ktorý na margo názvu albumu na sociálnej sieti napísal: "Význam slova precedens pochopíte hneď ako ma od zajtra zase začnú všetci kopčiť!" Či už je to abeceda, detsky poňaté dni v týždni (šiestok, siedmok...) alebo iné odľahčené hlášky ("Keď som sľúbil lásku jednej, ako mám študovať jazyky?"), Ego s ľahkosťou sebe vlastnou mení štýly rapovania a celým singlom sa nesie pozitívna energia, ktorá k téme slobodnej tvorby a života podľa vlastných pravidiel neodmysliteľne patrí. Experimenty s rapom podporuje rýdzo elektronický beat v dubstepovom tempe, o ktorý sa postaral Peter Pann, známy najmä ako dvorný producent Kaliho.

Sviežosť a inovatívnosť celého počinu podporuje videoklip z dieľne SORRYWECAN, ktorý je okrem množstva zaujímavých nápadov okorenený aj rôznymi vizuálnymi efektmi. Egovi v ňom okrem Rytmusa a množstva ďalších parťákov/komparzistov robí spoločnosť napríklad aj malé dievčatko (žeby jeho prvá dcéra Ninka?) a trojica zabávajúcich sa babičiek, ktoré vezie v kabriolete. O réžiu klipu sa postaral Roland Wranik, za kamerou stála Anna Smoroňová a producentkou videa je Lucia Uhrinová. Spomínané vizuálne efekty má na svedomí Ľubo Yurko. Album Precedens, na ktorý fanúšikovia Kontrafaktu čakajú už desať rokov, vyjde v decembri.


Autor: Patrik Marflák
Foto: Branislav Šimončík

Súvisiaci interpreti: Ego