Vo veku 68 rokov zomrel v noci na nedeľu v jednej z aténskych nemocníc grécky spevák Demis Roussos. Správu o smrti potvrdila pre francúzsky denník Le Figaro spevákova dcéra, ako aj nahrávacia spoločnosť, ktorá vydávala Roussosove CD. Zaujímavsťou je, že jeden z jeho hitov mal vďaka Marcele Laiferovej veľký úspech aj na Slovensku.

Demis Roussos, vlastným menom Artemios Venturis Rousoss, sa narodil sa 15. júna 1946 v egyptskej Alexandrii do rodiny príslušníkov miestnej gréckej menšiny. Rodina sa presťahovala do Atén v roku 1961, keď rodičia v dôsledku suezskej krízy prišli v Egypte o majetok. Hudobnú kariéru odštartoval Roussos ako 17-ročný, keď sa v roku 1963 stal gitaristom a basistom v skupine The Idols, ktorej členom bol aj Vangelis. Neskôr sa Roussos v ďalšej kapele We Five presadil už aj ako spevák.

V roku 1968 založil spolu s Vangelisom skupinu Aphrodite's Child, ktorá mala veľký úspech. Nahrali albumy End Of The World (1968), It's Five O'Clock (1969) a 666 (1972) a celosvetovú slávu im priniesla pieseň Rain and Tears. V prog-rockových kruhoch je zase vysoko cenená skladba The Four Horsemen z albumu 666.


V roku 1971 sa obaja hudobníci vydali na úspešné sólové dráhy. Roussos, pre ktorého prejav bolo typické spájanie popu, rocku a gréckeho folklóru, počas svojej kariéry predal približne 60 miliónov nosičov. Na konte má hity ako Forever And Ever, My Friend The Wind, My Reason, Someday Somewhere či Happy To Be On An Island In The Sun. Medzi jeho najznámejšie piesne patrí aj Goodbye My Love, Goodbye, ktorú väčšina hudobných fanúšikov u nás pozná v slovenskej verzii v interpretácii Marcely Laiferovej pod názvom Poď bielou alejou (1974).


Zdroj: SITA, TASR, Bbc.com, Hudba.sk
Foto: AP Photo/MTI, Peter Kollanyi

Súvisiaci interpreti: Demis Roussos