Diváci tohtoročného udeľovania najsledovanejších britských hudobných cien zažili nečakane dramatický záver celej šou. Postarala sa o to Madonna, ktorá počas posledného vystúpenia so svojím aktuálnym singlom spadla zo schodov tak tvrdo, že jej vypadol z ruky mikrofón. Zatienila tak všetko, čo sa na dialo dovtedy, vrátane víťazov jednotlivých kategórií.

Veľkolepým ukončením 35. ročníka BRIT Awards malo byť vystúpenie imitujúce toreádorsko-iluminátsky videoklip k singlu Living For Love. Podobnú šou už Madonna predviedla začiatkom februára na Grammy, tentokrát však jej súčasťou malo byť aj strhnutie dlhého čierneho plášťa jedným z tanečníkov. Čo čert nechcel, spolu s plášťom letela dolu schodmi aj samotná speváčka. Po tvrdom páde na chrbát na chvíľku stratila mikrofón, veľmi rýchlo sa však otriasla a o pár sekúnd už pokračovala vo vystúpení. Najskôr s mierne roztraseným hlasom, no mimoriadne trefnú pasáž piesne so slovami "now that it’s over, I’m gonna carry on" (teraz keď je to za mnou, budem pokračovať) už spievala celkom suverénne.

Návrat 56-ročnej popovej ikony na najväčšiu noc britského popu po 20 rokoch tak nedopadol práve najlepšie, no ukázala sa ako skutočná profesionálka, ktorú len tak niečo nerozhodí. K zraneniu našťastie nedošlo a speváčka už krátko po skončení šou brala celú záležitosť s humorom. Na Instagrame ešte v noci zverejnila digitálnu skicu plášťa z dielne módneho návrhára Giorgia Armaniho s odľahčeným statusom. "Armani ma spútal! Môj nádherný plášť bol uviazaný príliš tesne. Ale nič ma nemôže zastaviť a láska ma naozaj postavila na nohy," povedala, narážajúc na text piesne. "Ďakujem za vaše pozitívne priania, som v poriadku," odkázala fanúšikom kráľovná popu, ktorej v poslednom čase vo Veľkej Británii akosi nejde karta.


Ceny pre Eda Sheerana, Sama Smitha aj Taylor Swift

Z londýnskej O2 arény si v stredu večer najviac cien v hlavných kategóriách odniesol Ed Sheeran - bodoval v kategórii Britský interpret a jeho druhú radovú štúdiovku s názvom x vyhlásili za Britský album roka. Dve ceny má aj Sam Smith, ktorý sa stal nováčikom roka a získal tiež špeciálne ocenenie, ktoré udeľujú medzinárodne najúspešnejšiemu umlecovi roka - Brits Global Success Award.

V kategórii Britská interpretka uspela Paloma Faith, medzi kapelami zvíťazili Royal Blood, ktorí si cenu prevzali z rúk legendárneho gitaristu a zároveň fanúšika formácie Jimmyho Pagea, známeho napríklad z už nefungujúcich Led Zeppelin. Počas takmer celého večera ešte mohli fanúšikovia hlasovať za to, kto dostane cenu za najlepší britský videoklip. Zvíťazili One Direction a ich klip k piesni You And I. Ocenenie namiesto nich prevzal Simon Cowell. Medzi skladbami najviac zaujala pieseň Uptown Funk, ktorú nahrali Mark Ronson a Bruno Mars. Najlepším producentom sa stal Paul Epworth. Critics’ Choice Award si na konto pripísal pesničkár James Bay. O tomto ocenení rozhodli britskí hudobní kritici ešte v decembri minulého roka.

Svoju historicky prvú BRIT Award si odniesla americká speváčka Taylor Swift, ktorú vyhlásili za Medzinárodnú interpretku roka. Medzi mužmi v rovnakej kategórii uspel Pharrell Williams, ktorý sa poďakoval prostredníctvom video odkazu. Rovnakou cestou sa spojili s divákmi a diváčkami aj Foo Fighters ako čerství držitelia trofeje pre Medzinárodnú skupinu roka 2014.

Paloma Faith v daždi aj Kanye West so svojou "tlupou" 

Slávnostné odovzdávanie cien moderovala dvojica Ant & Dec, pričom v zákulisí im pomáhali Dan & Phil. Medzi hosťami, ktorí odovzdávali ceny, boli známe osobnosti ako Orlando Bloom, Rita Ora, Cara Delevingne, Lionel Richie, John Bishop, Russell Crowe alebo Kim Kardashian. Tá tiež uviedla vystúpenie svojho manžela Kanyeho Westa, ktoré až do Madonninho pádu patrilo k najdiskutovanejším.

Raper si totiž kvôli premiére oficiálnej verzie pripravovaného singla All Day na pódium doviedol celú "tlupu" kamarátov v čiernom oblečení, z ktorej sa okrem rapu chŕlili aj plamene a drsné gestá. Nešlo však len o hocijaký komparz - všetci zúčastnení boli rapermi, väčšinou z londýnskeho grime-ového undergroundu, vrátane známych mien ako Skepta, Jammer či Novelist. Podobné vystúpenie diváci asi na žiadnom udeľovaní cien nezažili, pohľady prítomných divákov hovoria za všetko.

Počas večera vystúpili aj Taylor Swift, Sam Smith, Royal Blood, Ed Sheeran, Take That, George Ezra či Paloma Faith, ktorá zaspievala v daždi. Niektoré z vystúpení si môžete pozrieť na konci článku.


Prehľad víťazov na udeľovaní cien BRIT Awards 2015:

Britský interpret
Damon Albarn
Ed Sheeran
George Ezra
Paolo Nutini
Sam Smith

Britská interpretka
Ella Henderson
FKA twigs
Jessie Ware
Lily Allen
Paloma Faith

Britská skupina
Alt-J
Clean Bandit
Coldplay
One Direction
Royal Blood

Britský nováčik
Chvrches
FKA twigs
George Ezra
Royal Blood
Sam Smith

Britský producent
Alison Goldfrapp a Will Gregory
Flood
Jake Gosling
Paul Epworth

Britský album
Alt-J - This Is All Yours
Ed Sheeran - X
George Ezra - Wanted On Voyage
Royal Blood - Royal Blood
Sam Smith - In The Lonely Hour

Britský singel
Calvin Harris - Summer
Clean Bandit feat. Jess Glynne - Rather Be
Duke Dumont feat. Jax Jones - I Got U
Ed Sheeran - Thinking Out Loud
Ella Henderson - Ghost
George Ezra - Budapest
Mark Ronson feat. Bruno Mars - Uptown Funk
Route 94 feat. Jess Glynne - My Love
Sam Smith - Stay With Me
Sigma - Nobody To Love

Britský videoklip
Calvin Harris - Summer
Charli XCX - Boom Clap
Duke Dumont feat. Jax Jones - I Got U
Ed Sheeran - Thinking Out Loud
Mark Ronson feat. Bruno Mars - Uptown Funk
One Direction - You And I
Rita Ora - I Will Never Let You Down
Route 94 feat. Jess Glynne - My Love
Sam Smith - Stay With Me
Sigma - Nobody To Love

Britský objav - Critic’s Choice
George the Poet
James Bay
Years & Years

Cena za globálny úspech: Sam Smith

Medzinárodný interpret
Beck
Hozier
Jack White
John Legend
Pharrell Williams

Medzinárodná interpretka
Beyoncé
Taylor Swift
Lana Del Rey
Sia
St. Vincent

Medzinárodná skupina
The War On Drugs
5 Seconds Of Summer
The Black Keys
First Aid Kit
Foo Fighters


Text: Hudba.sk, pm (zdroj: brits.co.uk, bbc.com, SITA)
Foto: Joel Ryan/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Madonna