Coververzia hitu Davida Bowieho Life On Mars, ktorú na stredajšom odovzdávaní cien BRIT Awards predviedla 19-ročná novozélandská hudobníčka Lorde spoločne s jeho dlhoročnými spoluhráčmi, spustila lavínu pochvalných príspevkov na Twitteri. Za túto poctu poďakoval aj spevákov syn, ktorý bol predtým kritický voči vystúpeniu Lady Gagy na Grammy.

Vystúpenie Lorde na počesť Davida Bowieho počas galavečera BRIT Awards 2016 zožalo oprávnený úspech. Pochválil ho aj syn zosnulej hudobnej legendy, režisér Duncan Jones, ktorý na Twitteri napísal: "Jednoducho... krásne. Ďakujem."

Jones sa pritom nedávno kriticky vyjadril na adresu pocty, ktorej sa Bowiemu dostalo na 58. odovzdávaní hudobných cien Grammy. V reakcii na medley z najväčších hitov v podaní americkej speváčky a herečky Lady Gaga citoval výklad slova "gaga" z oxfordského slovníka: "Príliš rozrušený alebo iracionálny, zvyčajne v dôsledku poblúznenia alebo prehnaného nadšenia; mentálne nestabilný. Dočerta! Ako sa to len povie!?"

Lorde dojímala  

"Bola to úžasná pocta Bowiemu. A určite to nebolo jednoduché. Lorde - bola si perfektná," napísal na Twitteri moderátor rozhlasovej stanice BBC Radio 1 Nick Grimshaw. Jeho kolegyňa, známa moderátorka Annie Mac, bola vystúpením mladej hudbníčky dojatá: "Dobrá práca, Lorde, za to, že si sa podujala na nesmierne ťažkú úlohu zaspievať Bowieho skladbu na BRIT Awards - rozplakala si ma," napísala a poslala Lorde aj virtuálny bozk.

"Úžasné. Lorde s Bowieho kapelou. Mohli by to dávať po celý zvyšok noci, pozeral by som," napísal britský rozhlasový moderátor Tony Shepherd. "ÁNO. Tak to má byť. Bravo, BRIT Awards!" nadchol sa aj známy hudobný publicista a kritik Simon Prince. Ďalšie osobnosti opísali hold rockovému chameleónovi ako "neskutočne skvelý", "neuveriteľnú, dychberúcu poctu" a v podobnom duchu sa nesú aj reakcie fanúšikov.

BRIT Awards však v stredu večer nezostali len pri hudobnej pocte. Bowieho dlhoročný priateľ, herec Gary Oldman v jeho mene prevzal ocenenie BRITs Icon Award z rúk speváčky Annie Lennox z dua Eurythmics. "Môžem vám povedať, že (David) čelil svojej chorobe s nesmiernou odvahou, dôstojnosťou, šarmom a svojím typickým humorom, dokonca aj v tých najťažších chvíľach," prezradil v ďakovnom prejave Oldman. "Keď mi napísal, aby mi oznámil tú hroznú správu, že má rakovinu, poznamenal: Dobrá správa je, že mám späť svoje výrazné lícne kosti," dodal.

Pozrite si obe ostro sledované vystúpenia na počesť hudobnej legendy:


UNBOUND: pocta v duchu 21. storočia
 
Inou formou sa rozhodli si ikonického umelca uctiť režisérka a producentka Nikki Borges a scenáristka Carolynn Cecilia, autorky nového kanálu InstaMiniSeries, ktorý pravidelne uverejňuje krátke seriály v podobe videí na sociálnej sieti Instagram. David Bowie im vlani na jeseň umožnil prednostný prístup k svojmu poslednému albumu Blackstar, aby vytvorili sériu vizuálnych interpretácií skladieb s názvom UNBOUND: A ★ InstaMiniSeries (Unbound = nespútaný). V prvom dieli, ktorý sa na sieti objavil 25. februára, okrem Borgesovej účinkuje aj americká novinárka, spisovateľka, herečka a speváčka Tavi Gevinson, ktorá sa ako dvanásťročná preslávila založením módneho blogu Rookie.

Seriál UNBOUND bude mať 16 dielov, nové časti budú pribúdať každý pondelok, utorok, štvrtok a piatok. Bowie podľa autoriek nemal k ich interpretáciám svojich skladieb "žiadne výhrady či podmienky". Miniseriál vezme divákov na cestu evokatívnych obrazov, inšpirovaných náladami vyvolanými textami, hudbou a artworkom skladieb z nahrávky Blackstar. Jeho prevedenie je naozaj zaujímavé, posúďte sami.



Autorka: Michaela Ivaničová (zdroje: Factmag.com, NME.com, Pitchfork.com, Twitter, archív)
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: David Bowie