Úspešná folklórna šou Zem spieva má za sebou prvé semifinále. V ňom počas priameho prenosu po prvýkrát rozhodovali o postupujúcich televízni diváci svojimi SMS hlasmi. Kto sa najviac páčil divákom a kto novej odbornej porote v zložení Ľubica Čekovská, Peter Dvorský a Ján Ďurovčík? Naozaj bolo z čoho vyberať.

Akýmsi poradným hlasom bola aj pôvodná päťčlenná porota, ktorá je súčasťou každého dielu relácie. Tentoraz bola v zákulisí, odkiaľ hodnotila jednotlivé vystúpenia súťažiacich, no o postupe už nerozhodovala. V rukách to po prvýkrát mali televízni diváci, ktorí počas prvého priameho prenosu poslali viac ako 65-tisíc hlasov, čím potvrdili divácku obľúbenosť tejto originálnej televíznej šou. O jej úspechu už nehovorí iba vysoká sledovanosť, ale aj obrovský záujem divákov o zasiahnutie do ďalšieho priebehu súťaže, práve prostredníctvom zaslania SMS hlasu.

Poznáme päť finalistov

Diváci rozhodli hlasovaním o postupe štyroch súťažiacich, o piatom finalistovi rozhodla trojčlenná porota patriotov. Ako prví sa o svojom postupe dozvedeli členovia Folklórneho súboru Urpín. Súbor tento rok oslavuje 60. výročie založenia a má viac ako 600 členov. V semifinálovom kole predviedli tanec z archívnej nahrávky dokumentu Zem spieva z roku 1933, v ktorom sa proti sebe postavili chlapci verzus gazdovia o priazeň žien. Ján Ďurovčík sa netajil tým, že je vystúpením úprimne nadšený. Ľubica Čekovská ocenila predovšetkým hudobnú zložku: "Kapela fantasticky kontrovala, výborný aranžmán, máte to zohraté."

Z postupu sa tešila aj partia Horehronskí chlopi, ktorej patrilo hneď úvodné vystúpenie večera. Mužská spevácka skupina počtom členov zaplnila celé pódium, no predovšetkým celý priestor svojími silnými hlasmi. Priniesli aj moment prekvapenia. Generálnemu riaditeľovi RTVS Václavovi Mikovi darovali spiežovec s nápisom Zem spieva, ktorý má zabezpečiť mier a pokoj v našej krajine. Ján Ďurovčík ich na základe sily a energie, ktorá z nich ide nazval hudobnou viagrou. Peter Dvorský vyzdvihol predovšetkým veľké emócie. "Takéto spevy sa nepestujú všade vo svete, ale len u nás."

Tretím postupujúcim je Štefan Štec, ktorý svojím speváckym prejavom postavil divákov v sále i porotu na nohy. "Som konsternovaná," vyriekla stručne Ľubica Čekovská. Choreograf Ján Ďurovčík dal spevákovi spätnú väzbu, na akú zrejme nikdy nezabudne: "Vo svete spevu je veľa spevákov, no to niečo v hlase, ten závan božského dostane len málokto. Ty máš v hlase niečo, čo pozdvihuje, máš tam niečo, čo je nadpozemské."

Detská spevácka skupina Šafolka Zdroj: facebook.com/zemspievaDetská spevácka skupina Šafolka

Z postupu sa s úsmevom a zároveň slzami v očiach tešili aj dievčence z Detskej speváckej skupiny Šafolka. Dievčatá spievali emotívnu baladu o dievke, ktorá sa prespala a prišiel trest v podobe samotného diabla. "Obdivujem čistú intonáciu, dokonale zaspievané, malo to aj krásnu choreografiu, bolo to krásne predstavenie," zhodnotil Peter Dvorský. Ďurovčík zostal podľa jeho slov v nemom šoku. "Obsah piesne s vaším vekom, hlasmi, to je premyslené, mal som pocit, že som v divadle a nie vo folklórnej šou."

Päticu postupujúcich uzatvoril výber porotcovskej trojice. Do finále posunuli Sestry Matákové, ktoré v semifinále interpretovali kysuckú pieseň. Úvod ich vystúpenia pozostával z historickej nahrávky, ktorú naspievala speváčka neznámeho pôvodu. Ďurovčík tlieskal s rukami vysoko nad hlavou. "Toto je výkon, ktorý chce veľké javisko so všetkým, čo k tomu patrí, toto už nepatrí do kategórie súťaže," vyjadril choreograf svoj obdiv. Chválou nešetril ani Peter Dvorský: "Vaše hlasy do seba nádherne zapadajú, darmo sestry. Bolo cítiť, že ste túto baladickú pieseň precítili."

Z youtuberov vydarená moderátorská trojica

Nakoľko išlo o prvý priamy prenos, je na mieste vyzdvihnúť aj moderátorskú trojicu S Hudbou Vesmírnou. Youtuberi, ktorí sa považujú primárne za komikov, majú k hudbe blízko. Svojim priaznivcom sa prihovárajú práve prostredníctvom hudobných videoklipov. Na to, že projekt Zem spieva im priniesol prvú moderátorskú skúsenosť, zvládli aj priamy prenos výborne. Až na pár drobných zaváhaní sprevádzali celým dva a pol hodinovým prenosom bez zjavnej trémy. Vniesli, tak ako počas celej šou, aj do tejto odvysielanej časti sviežosť, jemný humor a veľa pozitívnej energie. Podľa diváckych komentárov na oficiálnom facebookovom profile súťaže síce nie sú obľúbencami u každého, ale sto ľudí, sto chutí.

Počas úvodu prvého vystúpenia, ktoré patrilo Horehronským chlopom, nejedného diváka zaskočilo zlé ozvučenie, ktoré kazilo dojem. Išlo však iba o výnimku, ktorá sa už počas večera neopakovala. A Horehronskí chlopi ju zvukárom určite odpustia, pretože napriek tomu dostali dostatok podpory od divákov a postúpili do finále. Výraznou zmenou oproti predchádzajúcim kolám bola dĺžka jednotlivých vystúpení. V priamom prenose si diváci mohli vychutnať svojich obľúbencov na hlavnom pódiu dlhšie, než počas kastingových kôl, v ktorých boli vystúpenia značne zostrihané.

Nasledujúcu sobotu spoznáme v druhom semifinálovom priamom prenose ďalších päť postupujúcich do veľkého finále. Rozhodujúce slovo budú mať opäť televízni diváci, ktorí budú, pravedpodobne, opäť štedro posielať svoje SMS hlasy.

Autorka: Miroslava Rabčanová
Foto: Facebook.com/zemspieva