Uznávaný český spevák Dan Bárta má pred sebou najväčšie turné svojej kariéry. S novým albumom Maratónika absolvuje doslova maratón koncertov. Z jeho 39 plánovaných zastávok bude rovných desať na Slovensku, kde celé turné odštartuje 21. októbra v bratislavskom Ateliéri Babylon.

"Svoje som si už odohral, ale úprimne, štrnásť koncertov po sebe som ešte neskúsil. Dúfam, že napríklad po desiatom neodpadnem," priznáva Dan Bárta, ktorý usilovne pracoval aj v lete. Spolu s členmi skupiny Illustratosphere - Filipom Jelínekom, Robertom   Balzarom, Miroslavom Chyškom a Jirkom Slavíčkom totiž nahrávali spomínaný nový album, ktorý bez väčšieho naťahovania fanúšikov vydal už začiatkom septembra.

Napriek vysokému pracovného tempu sa skúsený profesionál straty energie neobáva. "Energiu čerpám výhradne v autosugescii. No a popri tom ešte v spánku a v jedle. A koncert vlastne nie je takým výdajom. Pretože keď sa skutočne darí, može byť taký koncert aj príjmom. A tiež technika a dobrý zvuk to vedia uľahčiť," vysvetľuje Bárta.

Dan Bárta a Illustratosphere Zdroj: Jakub KlimoDan Bárta a Illustratosphere fotili promo fotky k Maratónike na Záhorí

Turné štartuje na Slovensku už o necelý mesiac, až po desiatke koncertov u nás sa Bárta presunie do Čiech a na Moravu. "Jasná vec, že sa teším, na Slovensku sa nám dobre hrá. Vzhľadom na množstvo koncertov, budeme odskakovať asi čo najrýchlejšie do postele. Ale keď všetko dobre pôjde, stretnem sa určite so svojimi priateľmi na strednom Slovensku pri Zvolene," hovorí spevák, ktorý na Slovensku rád nielen hrá, ale aj oddychuje. "Bukovské Vrchy. Lazy. Okolie Banskej Štiavnice, vôbec stredné Slovensko. Záhorie. Slepé dunajské ramená. Vihorlat by som chcel vidieť... Slovensko mám rád a páči sa mi tu," dodáva.

Slovenská časť turné Maratónika:

21. 10. - Bratislava, Ateliér Babylon - PREDPREDAJ
24. 10. - Levice, CK Junior
25. 10. - Lučenec, Mestská tržnica
27. 10. - Trenčín, Piano Club - PREDPREDAJ
28. 10. - Banská Bystrica, Záhrada CNK
29. 10. - Vranov nad Topľou, Mestský dom kultúry
30. 10. - Michalovce, Mestské kultúrne stredisko
31. 10. - Košice, Historická radničná sála 
3. 11. - Nitra, Synagóga Nitra
24. 11. - Trnava, Kino Hviezda

Informácie pre redakciu Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z Propaganda House.

Foto: Jakub Klimo

Súvisiaci interpreti: Dan Bárta